Микита Потураєв: Свобода слова не має нічого спільного з анонімністю

Микита Потураєв: Свобода слова не має нічого спільного з анонімністю

22 Квітня 2024
939
22 Квітня 2024
21:22

Микита Потураєв: Свобода слова не має нічого спільного з анонімністю

939
«Перевага медіа над анонімними джерелами в тому, що вони є більш авторитетними», вважає очільник парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики
Микита Потураєв: Свобода слова не має нічого спільного з анонімністю
Микита Потураєв: Свобода слова не має нічого спільного з анонімністю

Хоч би як було складно, медіа повинні дотримуватися професійних стандартів. Власне, у цьому і є перевага медіа над анонімними інформаційними каналами — їхня інформація перевірена та авторитетна, вважає народний депутат та очільник парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв. Анонімність — це не свобода слова, переконаний він. Про це він сказав під час круглого столу на тему  «Роль українських медіа в протидії дезінформації та інформаційним маніпуляціям під час війни», який відбувся 22 квітня в національному інформагентстві «Укрінформ».

«Я розумію, як медійникам важко. Я розумію, скільки людей пішли на фронт чи були змушені виїхати. Але все ж певні професійні стандарти не можна самоскасовувати. І перевага медіа над анонімними джерелами якраз і полягає в тому, що вони в очах публіки мають бути і, сподіваюся, досі залишаються більш авторитетними, тобто тими джерелами, які розповсюджують перевірену інформацію, які професійно оцінюють інформацію, — сказав Микита Потураєв. —  Інформаційні битви, які за останній час відбувалися, ми програли. Не Україна і не ми конкретно, а програв увесь світ, який дотримується захисту свободи слова. Тому що вороги демократії використали це. Вони використали і принцип свободи слова, і новітні технології — я кажу про соціальні мережі. Тут важливо зазначити, що, на мій особистий погляд, свобода слова не має нічого спільного з анонімністю. А програємо ми всі анонімності. Програємо всі без винятку: всі медіа, всі суспільства в демократичних вільних країнах».

Він також зазначив, що, на жаль, українці з запізненням зрозуміли всі небезпеки того, що відбувається в інформаційному полі. І через це, на його думку, медіа піддалися спокусі клікбейту. Але він переконаний, що клікбейт — це похідне від необхідності конкурувати з соціальними мережами, проте ця проблема не така загрозлива, як тренд на анонімність. 

Нагадаємо, що в межах того ж круглого столу обговорили проблему дезінформації. Голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк сказала, що за 10 років від початку війни Росії проти України українці переконали себе, що знають про дезінформацію все і вміють з нею боротися, але тим самим зробили себе вразливими. А заступник секретаря Ради нацбезпеки й оборони Сергій Демедюк вважає, що головна проблема — це недовіра до офіційних джерел інформації.

Участь у круглому столі взяли також керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко, речник Головного управління розвідки Андрій Юсов, представник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександр Мельниченко, експертка з перевірки фактів StopFake Олена Полулях, а також медійники, зокрема й представники «Детектора медіа».

Фото: rada.gov.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
939
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Анатолий
11 дн. тому
Этот Потураев хочет чтобы Мы превратились в рашку и слушали только их марафон где продажные журналюги рассказывают какая власть геройская и как переживает за Народ. правильно говорят на независимых каналах..шли в ЕС потом строили маленький Израиль а получается Северная Корея. Народ сам знает что ему слушать и читать..а таким как Потураев наверное пора на фронт и там показать как он переживает за Украину
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду