Політтехнолог Володимир Петров заявив, що українців, які виїхали з країни під час війни, треба обмежити у правах і «карати»

Політтехнолог Володимир Петров заявив, що українців, які виїхали з країни під час війни, треба обмежити у правах і «карати»

23 Жовтня 2023
5045
23 Жовтня 2023
17:12

Політтехнолог Володимир Петров заявив, що українців, які виїхали з країни під час війни, треба обмежити у правах і «карати»

5045
Зокрема, Петров пригрозив «покаранням» шефредакторці «ДМ» Наталії Лигачовій, яка покидала Україну, за її слова про його роботу на Офіс президента та зв’язки з тітушками.
Політтехнолог Володимир Петров заявив, що українців, які виїхали з країни під час війни, треба обмежити у правах і «карати»
Політтехнолог Володимир Петров заявив, що українців, які виїхали з країни під час війни, треба обмежити у правах і «карати»

Політтехнолог Володимир Петров заявив в ефірі свого ютуб-каналу «Радіо Ісландія», що українці, які виїхали з країни під час повномасштабної війни, мають бути обмежені у правах. А журналісти, які покидали країну, не мають права «вчити, як жити».

«Всі хто втік, мають бути позбавлені певних прав. Обмеження прав. Все», — заявив Петров.

Ця заява прозвучала в контексті розмови про публічні висловлювання журналістів, зокрема й тих, які на початку повномасштабного вторгнення виїхали з країни, на шостій конференції National Media Talk.

У цьому контексті він згадав слова шефредакторки порталу «Детектор медіа» Наталії Лигачової. У своєму виступі Лигачова зазначила:  те, «що Нацрада дала “Ісландії” ліцензію, — це нонсенс. Це — чорні політтехнологи, які працюють на Офіс президента, яким не місце ні в марафонах, ні в ютубі, ніде. Вова Петров — це той, хто привів колись тітушок на майдан, які побили тоді Олю Сніцарчук із 5 каналу, це той, хто просував купу чорних технологій, і він зараз працює на Офіс президента. Мене дуже дивує, чому ніхто не підкаже Банковій, що це просто стидоба».

За ці висловлювання Петров пригрозив Лигачовій «покаранням», яке сам визначить.

«Лигачова — я зразу попереджаю — буде покарана», — сказав Петров.

«В порядку, передбаченому законом», — спробував уточнити його співведучий Сергій Іванов.

«Ні, це я буду вирішувати, як вона буде покарана», — заперечив Петров.

«Я не вимагаю вибачень. Раніше, коли вона це говорила, мені було по фонарю. Зараз вважайте, що я таке понятіє ввьол. Тобто Лигачова буде покарана, це не обговорюється», — сказав Петров (оригінальна лексика збережена) і додав, що «спустив би це, якби вона не втекла».

Він також уточнив, яким саме чином може бути покарана Лигачова та всі інші, хто покидали Україну та висловлюють тепер свою думку, згадавши про інцидент із Тарасом Чорноволом.

«Я готовий говорити, сперечатися з тими, хто залишався в Києві. Але будь-яке чучело, яке втекло — бізнесмен, журналіст, політик, мені по**р — і зараз приїхало і розповідає, як жити, буде покаране. Якщо хто намагається уявити, згадайте, що сталося з Тарасом Чорноволом кілька місяців тому», — сказав Петров.

Нагадаємо, екснардепа Тараса Чорновола 13 червня у Києві облили зеленкою та кинули у сміттєвий бак.

Епізод на відео із 46-ї хвилини

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко зауважує, що наприкінці відео Сергій Іванов звертався до Володимира Петрова з проханням припинити спіч і не погрожувати. Тобто ці слова розцінив як погрози навіть колега по ефіру. 

Також юрист зазначає, що Закон України «Про медіа» вказує: «На території України в медіа та на платформах спільного доступу до відео забороняється поширювати:.. висловлювання, що підбурюють до дискримінації чи утисків стосовно окремих осіб чи груп осіб за ознакою етнічного чи соціального походження, громадянства, національності, раси, релігії та вірувань, віку, статі, сексуальної орієнтації, гендерної ідентичності, інвалідності або за іншими ознаками;..» (п. 3 ч. 1 ст. 36).

Особливо болючим є питання повернення з-за кордону жінок і дітей, які переважно і виїхали внаслідок повномасштабного вторгнення. Тобто висловлювання про обмеження прав українських мігрантів у медіа є сумнівними не лише з т. зв. юридичної позиції, а й суто раціонально, зважаючи на демографічну кризу.

Юрист правозахисного центру «Зміна» Данило Попков пояснив, що слова Петрова щодо Наталії Лигачової підпадають під статтю 345-1 Кримінального кодексу України — погроза або насильство щодо журналіста.

Оскільки слова Лигачової про діяльність Петрова, через які він їй погрожував, були сказані публічно, їх можна трактувати як журналістську діяльність, а отже, дія статті охоплює цей випадок.

«Ця стаття включає погрозу будь-яким насильством щодо журналістів. Згадку про інцидент з Тарасом Чорноволом, якого кинули у сміттєвий бак, можна трактувати як погрозу вчинення насильства. Тому я би радив у цьому випадку звертатись до правоохоронних органів із заявою про кримінальне правопорушення», — пояснив юрист.

Нагадаємо, що в часи президенства Януковича Володимир Петров влаштовував акції проти опозиції. Наприклад, у травні 2013 року до протестувальників мітингу «Вставай, Україно!» виїхав бронетранспортер, а на активістів та журналістів напали наймані молодики, одним із яких був Вадим Тітушко. Володимир Петров спочатку визнав, що орендував машину для акції. Але тепер це заперечує.

У грудні 2021 року Петров став одним із ведучих оновленого державного каналу «Рада». Проте його офіційно відсторонили вже на другий день, коли він порівняв Ангелу Меркель зі свинею. Тоді журналіст та блогер Сергій Іванов заявив, що припинить співпрацю з телеканалом «Рада», якщо Петрова відсторонять, однак не виконав цієї обіцянки. Втім, уже за три дні Петров повернувся в ефір телеканалу «Рада» в статусі експерта з ведучим Івановим.

Петров також постійний гість спільного телемарафону «Єдині новини». Востаннє він був 19 серпня 2023 року в дискусійній студії «1+1».

Детальніше про чорного політтехнолога та медіакілера Володимира Петрова читайте в матеріалі: Хто такий Володимир Петров. Брудна бомба на каналі «Рада».

Читайте також:

Фото: Володимир Петров / скриншот 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5045
Читайте також
25.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
764
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду