«Нам державу чи новину?» Ганна Маляр про доцільність правил доступу журналістів до зони бойових дій

«Нам державу чи новину?» Ганна Маляр про доцільність правил доступу журналістів до зони бойових дій

23 Листопада 2023
873
23 Листопада 2023
23:23

«Нам державу чи новину?» Ганна Маляр про доцільність правил доступу журналістів до зони бойових дій

873
Збройні сили, встановлюючи правила доступу ЗМІ до зони бойових дій, виходять з інтересів безпеки України та її населення.
«Нам державу чи новину?» Ганна Маляр про доцільність правил доступу журналістів до зони бойових дій
«Нам державу чи новину?» Ганна Маляр про доцільність правил доступу журналістів до зони бойових дій

Правила доступу журналістів до зони бойових дій регулюються наказом Головнокомандувача Збройних сил України. Акредитацію ЗМІ надають Збройні сили, а не Міноборони, як багато хто вважає. І надають (або не надають) її виключно за результатами перевірки СБУ. Якщо журналіст у підсумку акредитацію отримує, його ознайомлюють з правилами, встановленими наказом Головнокомандувача. Про цю систему в інтерв’ю Liga.net. розповіла колишня заступниця міністра оборони з інформаційної політики та стратегічних комунікацій Ганна Маляр

Вона зауважила, що ця система має низку важливих нюансів: «Ці правила прописані кров`ю. Як, наприклад, Кримінальний кодекс, який прописано смертями, пораненнями, зґвалтуваннями. Ми стикалися з тим, що інформація, яка мала витік із зони бойових дій, могла зашкодити проведенню військових операцій. У нас таке траплялося неодноразово. Були випадки, коли я брала вогонь на себе і навіть публічно називала прізвища людей, тому що ці люди дуже хотіли першими викласти інформацію, яку на той час не можна було викладати».  

За її словами, журналісти, які відправляються до зони бойових дій, можуть наражати на небезпеку людей, що не мають стосунку до роботи в медіасфері: «Журналіст завжди говорить: "Я доросла людина, це мій вибір, я готовий йти на ризик, бути в зоні бойових дій, і навіть до того, що мене можуть поранити або вбити, але я хочу отримати інформацію". Але коли його будуть обстрілювати — загинуть інші люди. Тому що з ним потрібно направити пресофіцера, водія та людей, які всім їм забезпечуватимуть безпеку. І всі ці люди, а не тільки журналіст, який знає, заради чого він на це йде, — фактично у небезпеці. І такі випадки у нас також є».  

Маляр навела приклад, коли під час звільнення Херсона від обстрілу, що був націлений на журналістів, постраждали люди, які не мали стосунку до цієї професії. Тож військові, які відповідають за цих людей, та правоохоронці на блокпостах, за її словами, мають право вирішувати, допустити чи не допустити журналістів на територію бойових дій.  

«У нас є випадки, коли вороги за маячком самого журналіста (це з іноземними в нас було) відстежували місце знаходження іноземної зброї. Тому СБУ і здійснює перевірку, бо на фронт потрапляють не тільки, щоби зробити сюжет, — туди потрапляють і розвідники», — розповіла ексзаступниця міністра оборони. 

«Потім, коли виникли складнощі, журналісти звернулися до Збройних сил, щоби ці правила змінити. Долучилася і Спілка журналістів, був тривалий робочий процес, у який Міноборони не втручалося, і за результатами визначили три зони: “жовта”, “зелена”, “червона”. З урахуванням цього Валерій Залужний вніс зміни до свого наказу», — нагадала вона.  

Маляр зауважила, що за часів її роботи в Міноборони свідомою позицією відомства було в усьому підтримувати позицію Збройних сил. 

«Треба ставити на ваги, що нам зараз важливіше. Щоб цей населений пункт звільнили? Чи щоби прямо зараз це пішло в новинах і вони його не звільнили б. Тож треба розуміти, що коли Збройні сили встановлюють правила, вони виходять з інтересів безпеки України, всіх нас. Нам державу чи новину? Якщо новина піде через три дні після того, що там відбулося, з жодним із нас нічого не станеться. Така логіка у військових», — підсумувала Ганна Маляр. 

Нагадаємо, 27 лютого Міноборони опублікувало зміни до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 «Про організацію взаємодії між Збройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану». Зокрема, змінюються правила акредитації журналістів під час воєнного стану та впроваджуються спеціальні зони для перебування представників медіа. 

20 березня командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса», а днем раніше — командування оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця»  визначили  на своїх територіях «червону», «жовту» та «зелену» зони для роботи журналістів акредитованих ЗМІ. У «червоній» зоні робота акредитованих представників ЗМІ заборонена. У «жовтій» зоні працювати можна лише в супроводі пресофіцера.

Медіарух виступив із заявою, що зонування в тому вигляді, як його запроваджено оперативно-стратегічними угрупованнями військ, «фактично унеможливлює роботу журналістів не тільки вздовж всієї лінії фронту, а і в мирних населених пунктах».

Фото: Liga.net. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
873
Читайте також
21.10.2023 09:00
Марина Леончук
«Детектор медіа»
533
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду