Продюсер Дмитро Суханов: «Ще до вторгнення я говорив, що дешевше інвестувати в культуру, ніж будувати танки»

Продюсер Дмитро Суханов: «Ще до вторгнення я говорив, що дешевше інвестувати в культуру, ніж будувати танки»

17 Жовтня 2023
1514

Продюсер Дмитро Суханов: «Ще до вторгнення я говорив, що дешевше інвестувати в культуру, ніж будувати танки»

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1514
У Києві відбулася презентація тизеру фільму «Медовий місяць» про стосунки в окупації.
Продюсер Дмитро Суханов: «Ще до вторгнення я говорив, що дешевше інвестувати в культуру, ніж будувати танки»
Продюсер Дмитро Суханов: «Ще до вторгнення я говорив, що дешевше інвестувати в культуру, ніж будувати танки»

У центрі драми — щойно одружені Тарас (Роман Луцький) та Оля (Ірина Нірша), які проводять медовий місяць у власній новій квартирі. Вони захоплені одне одним значно більше, ніж тривожними новинами. Однак на світанку 24 лютого прокидаються від потужних вибухів за вікном.

Роль чоловіка в тизері, знятому за підтримки Українського культурного фонду, виконав Роман Луцький, відомий за фільмами «Відблиск», «Безславні кріпаки» та «Віддана». Його дружину грає молода акторка Ірина Нірша — раніше зіграла в короткометражці «Маляр», а також працювала тренеркою з акторської майстерності у стрічці «Бачення метелика». Режисерка проєкту Жанна Озірна — учасниця Berlinale Talents 2020, авторка короткометражних фільмів «Зустріч», «Благодать» і «Дорослий». Співавтор сценарію — режисер картини «Ля Палісіада», лавреат премії «Кіноколо» Філіп Сотниченко.

Унікальність «Медового місяця» в тому, що він повністю розгортається в межах одного помешкання та лише за участю двох акторів. Будучи правильно втіленим, цей сюжет може стати фестивальним хітом.

Продюсером фільму виступає Дмитро Суханов («Мої думки тихі»). Наразі триває етап розробки й пошуку фінансування. Так, у  листопаді проєкт візьме участь в одному з найвпливовіших пітчингів Сoco Pitch (Connecting Cottbus), що підтримує фільми Східної Європи на етапі розробки. Команда матиме змогу представити розширений шестихвилинний тизер і позмагатися за можливість отримати фінансування. Цьогоріч до участі в кіноринку відібрано 19 проєктів, два з яких — українські.

Дмитро Суханов відповів на наші питання про роботу над фільмом і про перспективи українського кіно під час війни.

Дмитро Суханов

— Дмитре, спочатку пару слів про вашу біографію. Як ви зайнялися кіно?

— Спочатку це були артпроєкти й реклама. Свою першу компанію я відкрив у 2003 році, робив сервіси для іноземних замовників. Більш-менш прозорі правила фінансування кінематографа в Україні з’явилися вже з приходом Пилипа Іллєнка, після Революції гідності. Спочатку ми випустили пару документальних фільмів. У 2017 році взяли участь у фінансуванні комедії Антоніо Лукіча «Мої думки тихі» та британсько-української копродукції «Спадок брехні».

— Як з’явився задум «Медового місяця»?

— Ідея сценарію народилась у Жанни Озірної у 2022 році. І виглядало так, що це можна профінансувати без залучення українських коштів. Дуже герметична історія: одна локація і два актори, водночас дуже цікава, може стати магнітом для іноземців. Ми одразу подали її на рівні концепції на індустріальну платформу When East Meat West у Трієсті. Поїхали туди й отримали дуже багато порад і відгуків. Також змогли залучити Філіпа Сотниченка як співавтора сценарію.

— А ідея «Медового місяця» чим вас привабила?

— Ми всі в ситуації стресу, і є речі, про які дуже складно говорити напряму. Навіть існує переконання, я би сказав, досить обґрунтоване, що деякі травматичні питання краще поки не порушувати. А ця історія унікальна тим, що говорить про війну, не говорячи про неї. Світ наразі сприймає нас через новини. Для них це досить рутинна абстракція. І коли ви позначаєте себе «я з України», одразу стереотип виходить на перше місце. А коли починаєте говорити через особисту історію — ось люди, з ними трапилося таке й таке — то це закордонних глядачів цікавить, оскільки розмова через особисте життя знаходить глибший відгук. Власне, «Медовий місяць» говорить у першу чергу про особисту історію, про життя, кохання і надію. Війна — це не абстракція, а мільйони особистих історій. Якщо через мистецтво ми зможемо доносити їх, то це буде набагато серйозніша комунікація з іноземною авдиторією.

— Причому сюжет оманливо простий: двоє героїв, одна квартира. Але насправді, якщо йдеться про повний метр, робота дуже складна: не сховаєшся за великою групою акторів, за зміною локацій.

— Так, дуже складне завдання для дебюту. Таке творче обмеження спонукає бути дуже винахідливим у тому, як ви будете тримати увагу залу півтори години. Їх не багато, але є світові приклади, коли таке вдалося.

— А що вам як людині, досвідченій в індустрії, подобається в Жанні Озерній як у режисерці?

— Ми зустрілися ще три роки тому, коли вона шукала продюсера для свого іншого проєкту «Нижній горизонт». Вона непередбачувана в найкращому сенсі. Вона розвивається. Я вважаю, що Жанна вміє закласти своє бачення у сценарій, має великий творчий потенціал. Сподіваюся, що зможу допомогти розкрити його.

— Ви згадували, що ця ідея має шанси бути втіленою винятково коштом закордонних партнерів. Це справді можливо? Наскільки я пам’ятаю, то закордонні гроші дають тільки коли є певні гарантії від країни-виробниці.

— У нас бюджет буде менш ніж 200 тисяч доларів. Це потрапляє в нішу, яка називається мікробюджет. Для опрацювання мікробюджетів є окремі програми, але, звісно, ви не кожну історію можете зробити в таких лімітах. Програма, в якій ми зараз перебуваємо, — просто одна з можливостей. Але в нас є ще план В, план С.

— Над якими проєктами ви ще працюєте?

— Unspoken («Невимовлене») — українсько-польський мінісеріал, який має грант на написання сценарію від Фонду за творчу рівність компанії Netflix за підтримки Української кіноакадемії, а також отримав головну нагороду на найбільшому серіальному фестивалі Series Mania (Лілль). Наразі ми в перемовинах із кількома стримерами, бродкастерами й інвесторами. Також два проєкти наразі заморожені: «Нижній горизонт» Жанни Озірної — не військова, але дуже потужна історія про передумови війни, про втрачену чи вкрадену самоідентичність і «Місто» Михайла Маслобойщикова.

— У мене лишається одне питання, але воно, мабуть, головне для всіх кінематографістів. Які перспективи в нашого кіно на наступний рік? Не фінансують нічого, індустрія зупинилася. Що далі?

— Дивіться, ми, звісно, залежимо від загального стану в країні та становища на фронті. Ще до вторгнення я говорив, що дешевше інвестувати в культуру, ніж будувати танки. Зрештою, так воно і вийшло, бо недоінвестована культура, недосформована, а десь і вкрадена самоідентифікація привели нас до передумов війни. І в цьому питанні наразі двояка ситуація. Так, культура має фінансуватися навіть протягом війни, бо це інформаційно-культурне протистояння. У світі нас сприймають досить абстрактно та стереотипно, а Росія багато інвестувала часу та грошей у романтичне сприйняття своєї культури в Європі. Ми це все бачимо і в Італії, і у Франції: вони досі тим зачаровані. Україна на новій хвилі має можливості протиставити сучасні наративи. Але якщо це не буде профінансоване, то матимемо повний культурний провал. З другого боку, країна потерпає від бюджетного дефіциту. Коли стоїть питання фізичного виживання людей на фронті, в лікарнях, то складно говорити, що хай там хтось помре, але зате ми робитимемо крутий творчий продукт.

Є можливості шукати гроші за кордоном, навіть на рівні інституцій. Європа намагається допомогти, як може. Але, звичайно, коли ми говоримо про те, щоб Європа фінансувала замість України десятки-сотні мільйонів євро у національне кіно, то це все гроші європейських платників податків, і вони резонно можуть спитати, чому мають платити за все це. Так чи так, але те, що Європа робить, — досить круто, хай і повільно. Я не можу сказати, що у нас взагалі нічого немає. Наприклад, зараз можна знайти фінансування за кордоном для документалістики. А от щодо великих ігрових проєктів, де вже ви за великі фестивалі можете боротися — інша ситуація. Тож так, це буде дуже кризовий рік. Одна частина творців потерпає від браку фінансування, а других убивають на фронті фізично.

Фото надані Дмитром Сухановим

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1514
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
кінофрік
194 дн. тому
Нехай все вдасться. Успіхів творцям фільму!
Іра
194 дн. тому
Дуже хотілося б почути від Десятерика, чому він не спитав у Суханова: про "МДТ2"? Ну, і взагалі можна було ще багато чого спитати, але хотілося б отримати відповідь хоча б на елементарне!!! питання про "МДТ2", враховуючи і факт успіху "Люксембургу. Люксембургу".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду