Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 жовтня

30 Жовтня 2022
648
30 Жовтня 2022
01:03

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 жовтня

648
«Спам» Росії в Радбезі ООН, участь Ірану у війні в Україні, блокування Росією «зернового коридору», нове розслідування Bellingcat.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 28 жовтня

У слоті групи каналів StarLightMedia юристка Агія Загребельська коментувала маніпуляції Росії у Раді Безпеки Організації Об’єднаних Націй: «Радбез має скликатись із будь-якого приводу, який називає один із членів. Тому якщо завтра Росія скаже, що Україна створила у біолабораторіях бойових інопланетян для захоплення Землі, Радбез засідатиме з цього приводу. Ще жодна країна так не спамила в ООН зі своїми вигаданими проблемами, як Росія». За словами юристки, в ООН увже розуміють, що мусять розробити систему, яка запобігала б таким зловживанням.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос говорив про участь Ірану у війні проти України, про закупівлю Росією іранських дронів, а в майбутньому й іранських ракет.

Радник голови Державної космічної агенції України Андрій Колесник коментував погрози Кремля знищити супутники, які допомагають Україні. По-перше, якщо хоча б один супутник НАТО буде знищений, це розцінюватиметься як напад на НАТО — з усіма наслідками. По-друге, насправді Росія не має технічних можливостей це зробити, але говоритиме про це, щоб довести своїй внутрішній аудиторії, що є наддержавою, здатною збивати ворожі супутники на орбіті.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук говорив про важливу роль України на світовому ринку зерна і блокування Росією «зернового коридору». У наступному слоті на цю ж тему говорив президент української зернової асоціації Микола Горбачов.

Директорка російського фонду «Русь сидяча» Ольга Романова емоційно коментувала ухвалення в Росії законів щодо мобілізації ув’язнених: «Я стільки років свого життя витратила на гуманізацію в’язниць, на те, щоб зробити існування в’язнів більш людським, а вони зараз взяли і пішли на війну».

Кореспондентка дата-відділу російської «Нової газети. Європа» Антоніна Асанова розповіла, що «Газпром» працює лише на зовнішніх партнерів: будується багато міжнародних гілок і потоків, водночас погано проводиться або взагалі не йде газифікація самої Росії. Навіть західні регіони, через які проходять гілки «Північних потоків», мають багато негазифікованих сіл.

У слоті «1+1» волонтерка з Франції Ганна Архипова розповідала, як вона і її колеги збирають ліки, засоби гігієни, харчі для українців. За словами Ганни, наприкінці літа активність пішла на спад, і волонтери мусять постійно нагадувати французам, що війна досі триває.

Російська політологиня Ольга Курносова говорила про масові «облави» на чоловіків у Росії: «Людей на заводській прохідній ловлять і саджають у автобуси, щоб відвести до військкомату. До моєї родички сантехнік не дійшов за викликом, бо дорогою його забрали на війну».

Оперна співачка, колишня депутатка Держдуми Марія Максакова докладно розповіла історію з Ксенією Собчак, зазначивши, що Собчак є тією фігурою, яка викликає однакове обурення і в прокремлівських пропагандистів, і у опозиції.

Журналістка Юлія Семченко розповіла про шлях Ріші Сунака від дитинства у сім’ї імігрантів до статусу наймолодшого прем’єр-міністра, першої людини індійського походження на цій посаді, а також одного з найбагатших людей Британії: за офіційною інформацією, його дохід і статки вдвічі більші, ніж у короля Чарльза ІІІ.

У слоті каналу «Інтер» Богдан Ференс коментував співпрацю Росії та Ірану у військовій сфері, поставки з Ірану не тільки дронів, а ще й касок, бронежилетів й іншого обладнання. За словами Ференса, через нинішні протестні рухи для Ірану важливо перейняти досвід Росії, щоб побудувати у себе таку ж систему силовиків для придушування протестів.

Керівник Bellingcat Христо Грозєв докладно розповів про викриту ними групу росіян, які працювали на Міноборони Росії і наводили ракети на українські міста.

У слоті каналу іномовлення експерт з атомної енергетики Людвиг Литвинський висловив думку, що мета російських фейків щодо «брудної бомби» – залякати українців, щоб вони знову тікали за кордон і створили економічну кризу та прецедент для повернення деяких європейських лідерів до риторики про імовірність використання Росією тактичної ядерної зброї і необхідність перемовин.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
648
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду