Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 жовтня

30 Жовтня 2022
769
30 Жовтня 2022
23:55

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 жовтня

769
Вибухи в Севастополі, участь Ірану у війні проти України, взаємини Росії і Китаю, майбутні вибори в США.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 29 жовтня

У слоті каналу іномовлення політкоментатор Олег Саакян сказав, що Китай бачить себе другим полюсом впливу у світі. Зі свого боку США розглядають Китай як автократію, що не може посідати серйозне місце у розподілі світових сил. Також Олег Саакян прокоментував майбутні вибори у США.

Про вибори у США і двопартійну підтримку України говорив і соціолог, експерт з комунікацій Міжнародного центру протидії російській пропаганді Дмитро Громаков. За його словами, заява попереднього президента США Дональда Трампа про те, що «Америка має повернути свою велич», передбачає повернення певного диктату, однак навряд чи хтось у Конгресі або навіть у суспільстві насправді це підтримає.

Керівник енергетичних програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Ігор Стукаленко розповідав, як Євросоюз позбувається залежності від російських енергоресурсів, зокрема переходить на «зелену енергетику» та скраплений природний газ із Норвегії і США. Стукаленко говорив українською, синхронний переклад робив ведучий.

У слоті «1+1» радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань і воєнний експерт Роман Світан говорили про бої за Херсон, час яких наближається.

Гість студії, заступник міського голови ізраїльського міста Ашдод Елі Нахт розповідав про мету свого гуманітарного візиту в Україну. Ашдод дуже близько до лінії вогню, тож Елі Нахт й інші члени гуманітарної місії діляться з українцями досвідом: як жити під обстрілами, як ховатись, як обігріватись у підвалах тощо. За словами Елі Нахта, він народився у Житомирі, тому для нього спостерігати за війною в Україні боляче, і він робитиме все, щоб допомогти.

Політтехнолог Тарас Загородній відзначив зокрема, що на Валдайському форумі Путін майже не згадував Україну, проте «Україна там усюди була присутня». Путін не може визнати, що вони вісім місяців не можуть перемогти Україну, тому в Росії багато говорять про Захід і постійно накачують людей антизахідною пропагандою.

Член правління Української асоціації китаєзнавців Олексій Коваль констатував, що Росія намагалась в очах Китаю посісти місце одного з центрів сил у світі, але Китай настільки невдоволений політикою Росії, що єдина роль, яку він може відвести їй у своїй системі координат, — це сировинний придаток самого Китаю.

Білоруська журналістка, засновниця групи «Досить боятися» Тетяна Мартинова емоційно розкритикувала білоруську опозицію, яка перебуває в Європі. Полк імені Калиновського і ще декілька білоруських воєнних угруповань нині перебуваютьв Україні, як і, до слова, сама Тетяна. Саме тут можна щось зробити для зближення білорусів і українців, а ті, хто зараз у Європі, не мають такої можливості, вважає журналістка.

У слоті каналу «Інтер» про гуманітарну ситуацію в області та на Запорізькій АЕС розповів голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Експерт із цифрової безпеки Олександр Фєдієнко коментував вихід із Росії технологій і важливих програм, а також розповів про ситуацію навколо програми Zoom, яку використовують у сфері освіти. Нещодавно російська влада заявила, нібито власник компанії почав виводити програму з російського ринку і забороняти її використання в країні. За словами експерта, все навпаки: це Роскомнагляд вирішив вилучити програму через те, що власник не погодився працювати з російським урядом і надавати їм персональні дані користувачів.

Представник іранської діаспори України Мазіар Міан говорив про участь Ірану у війні проти України, протести проти цього іранської діаспори, зокрема про акції протесту в Києві та в інших українських містах.

Генерал-майор запасу СБУ, директор Агенції реформування сектору безпеки Віктор Ягун коментував вибухи у Севастополі і пошкодження російських кораблів. За його словами, заяви Росії, що це була «терористична атака», смішні, адже терористична атака може здійснюватись на мирне населення або інфраструктуру, але не на ворожий військовий флот на загарбаній території.

У слоті групи каналів Starlight Media журналістка платформи пам'яті «Меморіал» Інна Кубай розповідала про платформу, до якої можуть звернутися люди зі звільнених територій або їхні родичі і розповісти свої історії про загиблих українців, дорослих і дітей. Усі ці історії анонімно або ні (за бажанням людей) потрапляють назавжди до порталу «Меморіал».

Віцепрезидент з економічної освіти Київської школи економіки Олег Нів’євський говорив про відновлення зернового шантажу з боку Росії, який насправді не припинявся.

Російський опозиціонер Геннадій Гудков під час включення посперечався з ведучою, чи мають росіяни, які втекли за кордон від мобілізації, виходити на антивоєнні акції. «Не розумію, навіщо росіянам виходити на протести у Казахстані, — сказав Гудков. — Якщо ці протести нічого не вирішують в Росії, то вони тим паче нічого не означатимуть в інших країнах».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
769
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду