Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 жовтня

25 Жовтня 2022
667
25 Жовтня 2022
21:40

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 жовтня

667
«Кримська платформа» в Хорватії, «брудна бомба» Шойгу, скандальне звільнення з Russia Today, новий прем’єр Великої Британії.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 24 жовтня

У ранково-денному слоті каналу іномовлення воєнний експерт Сергій Грабський коментував паніку Шойгу через те, що Україна нібито готується використати «брудну бомбу» і звинуватити в цьому Росію. За словами експерта, розробити таку бомбу Україна не має можливості, а місія МАГАТЕ може, як наголосили міністри оборони і закордонних справ України, будь-якої миті відвідати будь-яку з українських АЕС.

Директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова не згодна з тими, хто каже, що Червоний Хрест нічого не робить. За її словами, Міжнародний комітет Червоного Хреста активно працює на звільнених територіях і серед російських полонених в Україні, але справді не може потрапити у місця, де тримають українських полонених. Однак чого від них зараз дуже хочеться, то це прямої заяви, що вони не можуть потрапити на контрольовану Росією територію через незгоду російської влади.

Експерт-міжнародник, член Економічного дискусійного клубу Руслан Осипенко говорив про навчання НАТО на Східному і Північному напрямку: «Коли Росія говорила про швидке захоплення країн Балтії, Альянс вважав це хибною риторикою. Але коли Росія напала на суверенну державу, Альянс почав серйозно ставитись до всіх загроз». Осипенко також прокоментував дзвінки Шойгу західним лідерам через нібито загрозу «української брудної бомби»: «Насправді ці дзвінки були спробами Шойгу виявити і просунути будь-яку можливість для Росії відступити і вийти з цієї війни, тому що вона вже цю війну не тягне».

Гідролог, доктор географічних наук Віктор Вишневський докладно розповів про наслідки імовірного підриву Каховської ГЕС: знищення Каховського водосховища, затоплення великої частини дельти Дніпра, осушення каналу, яким іде вода в Крим, і великої площі посівних земель Херсонщини. Експерт окремо наголосив, що охолодження Запорізької АЕС при зниженні рівня води у сховищі на 15 метрів не працюватиме, а це унеможливить запуск станції.

У слоті каналу «Інтер» документаторка проєкту «Україна свідчить», голова правління культурного центру «Україна-Литва» Наталя Бімбірайте говорила про злочини росіян на окупованих територіях України, зокрема на Херсонщині: викрадення дітей, вивезення обладнання з лікарень тощо, а також про розслідування цих злочинів після звільнення територій.

Голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева говорила про саміт «Кримська платформа», який стартував у Хорватії, зокрема про міжнародну підтримку статусу Криму в складі України. Марія Мезенцева також зазначила, що дуже багато партнерів виявили бажання підтримати Україну саме зараз, коли росіяни істерично обстрілюють українську інфраструктуру.

Російська політична аналітикиня Ольга Курносова говорила про звільнення з Russia Today Антона Красовського, який закликав «топити українських дітей». На її думку, навіть для російських пропагандистів є червона лінія — це діти. Водночас Ольга Курносова припустила, що насправді Красовського не звільнять, а просто на деякий час відсторонять від виконання обов'язків.

Колишній співробітник КДБ СРСР і Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Жирнов пояснив різницю між «брудною бомбою» і ядерним боєприпасом, зауваживши, що в України, яка бореться проти окупантів, немає жодної підстави використовувати таку бомбу на своїй території, а от для Росії сенс у використанні такої зброї є. Як й інші експерти, Жирнов зазначив: якщо росіяни когось у чомусь звинувачують, чекати таких кроків треба від них самих.

У слоті групи каналів Starlight Media колишній посол України в Австрії Олександр Щерба зазначив, що прем’єрство Ріші Сунака як першого очільника уряду індійського походження означатиме новий важливий виток британської політики, як колись було з Обамою в США. Водночас дипломат висловив сподівання, що Сунак більшою мірою виправдає надії, які на нього покладають, ніж свого часу Обама. Олександр Щерба також прокоментував заяви росіян про «брудну бомбу» і фактичну участь Ірану у війні проти України.

Експерт з питань Східної Європи Сергій Сумленний говорив про зростання цін на електроенергію в Німеччині, зазначивши, що глибокої кризи насправді немає: «У Берліні зараз на вулиці 15-18 і більше градусів, можна ходити в легкій курточці, замерзнути неможливо. Тому дуже смішать інтерв'ю, зняті на замовлення російськими ЗМІ в Берліні, в яких люди сидять у квартирах у пуховиках і в шубах і російською розповідають, як їм зимно».

За словами російського експерта Андрія Піонтковського, в Кремлі розуміють, що Херсон треба буде здати, і розробили гучний інфопривід у вигляді «брудної бомби», щоб потім подати свій відступ як жест доброї волі заради збереження життів херсонців і своїх військових. Завдяки цій провокації сталося небачене: міністри оборони трьох ядерних супердержав об'єднались і випустили спільну заяву, що їм телефонував ошуканець, жодному слову якого вони закликали не вірити.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
667
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду