Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 31 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 31 жовтня

2 Листопада 2022
623
2 Листопада 2022
00:29

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 31 жовтня

623
Нова ворожа атака на енергетичну інфраструктуру, зрив Росією зернової угоди, Рух свідомих відмовників, доля шамана Габишева.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 31 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 31 жовтня

У слоті «1+1» російський письменник Віктор Єгоров розповідав про якутського шамана Олександра Габишева, який у 2019-му дійшов висновку, що в тілі Путіна перебуває злий дух або демон, і збирався його вигнати. Габишева затримали і ув’язнили в психлікарню, де досі тримають і не збираються випускати. Єгоров розповів і про людей, які підтримують Габишева і досі вірять, що він зможе змінити ситуацію, а також пояснив, хто такі шамани, і в чому різниця між білими шаманами, яким є Габишев, і чорними шаманами.

Ректор Міжнародного Інституту бізнесу Олександр Савченко говорив про втрати, яких зазнає українська економіка через затримки у роботі «зернового коридору» і удари по енергетичній інфраструктурі.

Російська журналістка, експертка організації «Кавказ без матері» Ольга Карчевська говорила про системні проблеми з правами жінок на північному Кавказі. Вона докладно розповіла про репресії щодо жінок, які виступають проти мобілізації, і зазначила, що всі проблеми в регіоні пов’язані з тим, що Путін віддав ці території на відкуп головам національних республік.

Координатор Руху свідомих відмовників Олександр Белік розповів про свою організацію, що допомагає чоловікам, не згодним іти на війну, справді велику кількість людей, які намагаються ухилятись від мобілізації, і можливі способи уникнення служби.

Керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко говорив про ранкові ракетні удари по Україні і не достатньо жорстку реакцію Молдови на падіння ракети на її території. При цьому він не зазначив, що, за версією Молдови, впала не ракета, а її уламок.

Про причини атаки на українську цивільну інфраструктуру говорив й воєнний експерт Роман Світан. За його словами, щойно президент Туреччини Ердоган скаже щось про необхідність перемовин і примирення, Путін одразу ж масованими ударами дає зрозуміти, що він терорист і перемовини можливі лише на його умовах.

У денному слоті каналу іномовлення аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев зауважив, що зрив Росією зернової угоди анонсувало Міноборони РФ, а це не та установа, яка має це робити.

Американський політтехнолог Джейсон Джей Смарт коментував чутки про непорозуміння між урядами США і України, зазначивши, що непорозуміння може бути між будь-ким, але треба звертати увагу на дії людей і урядів: надходження допомоги від США Україні не припиняється.

У слоті каналу «Інтер» польський історик і політолог, заступник директора Центру діалогу імені Юліуша Мєрошевського Лукаш Адамський пояснював, чому важливо те, що Польща визнає російський режим терористичним. Експерт наголосив, що таке рішення Польщі має значення не лише для країн Балтії, але й для всієї Європи. Крім цього, Адамський говорив про фейки роспропаганди щодо намірів Польщі захопити Україну. Він вважає, що на жоден із цих фейків не варто звертати увагу, адже зараз наші держави стали дружніми, як ніколи, і для поляків немає жодного сенсу руйнувати ці відносини.

На думку білоруського письменника Саші Філіпенка, в Росії «є люди, але немає суспільства, і це найжахливіше». Мільйони росіян протестують ногами — їдуть за кордон і сидять там тихо.

Адвокат і блогер із Росії Марк Фейгін вважає, що удари по інфраструктурі України справді можуть призвести до певного невдоволення в ЄС, адже через нестачу тепла і світла кількість біженців із України в Європу знову почне зростати.

У вечірньому слоті каналу іномовлення експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев висловив подив через риторику росіян, які удари по флоту, що запускає ракети по Україні, називають терористичними актами, натомість удари по цивільній енергетичній інфраструктурі України вважають нормальними діями.

Головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус сказав, що Росія так потужно розганяє свої фейки, що і сама починає в них вірити. Ба більше, іноді в них вірять і на Заході. Чого лиш варта російська «аналітика» щодо того, що Київ не протримається і тижня: на початку повномасштабного вторгнення на Заході в це повірили і не поспішали з допомогою.

За словами німецького політолога Андреаса Умланда, у німців дуже наївне бачення світової безпеки, тому що вони після Другої світової були оточені тільки дружніми країнами, не брали участі в жодному воєнному конфлікті і насправді вже не розуміють, що таке мати сусідів, які постійно загрожують війною.

Експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун говорив, що в Росії кожного дня блокують сайти, доступ до інформації, зростає загроза відключення ютуба. Також він надав практичні поради, як пересічні користувачі можуть обходити ці заборони.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
623
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду