Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 жовтня

29 Жовтня 2022
688
29 Жовтня 2022
00:29

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 жовтня

688
Російські фейки про «брудну бомбу», втікачі від мобілізації в Росії, гуманітарна ситуація на окупованій Херсонщині, промова Путіна на «Валдаї».
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 27 жовтня

У слоті групи каналів StarLightMedia ісламський публіцист і релігієзнавець Харун-Вадим Сидоров коментував участь мусульман у війні в Україні, оголошення Кадировим «джихаду» Україні тощо. На цю ж тему говорив і речник батальйону імені Шейха Мансура Іслам Белокієв.

Російські фейки щодо нібито створення в Україні «брудної бомби» коментували генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун і політкоментатор Ігор Петренко.

Економіст, керуючий партнер Фонду стратегічного управління Дмитро Потапенко, коментуючи плани російської верхівки одягти і озброїти армію, мимохідь зауважив, що антиросійські санкції насправді ні на що не впливають. Мовляв, у Росії багато ракет, запущено будівництво двох танкобудівних заводів, за газ отримали 200 мільярдів. Ну, була одинадцята економіка світу, буде тринадцятою, байдуже. На запитання ведучих, чи отримають російські військові обіцяні їм виплати, Потапенко відповів негативно: за його словами, мобілізовані – це живий щит, а живому щиту платити немає сенсу.     

Фінансист, засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан розповідав, як великі компанії йдуть із російського ринку.

У денному слоті каналу іномовлення фейки про «брудну бомбу» коментував завідувач сектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак. За його словами, не зовсім зрозуміло, навіщо росіяни так завзято їх видумують. Можливо, усвідомили, що їхній ядерний шантаж виявився неефективним, або ж на останніх ядерних випробуваннях щось пішло не так… На думку фахівця, Україна може протиставити російській дезінформації повну прозорість зокрема роботи своїх атомних електростанцій.

Муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», військовий парамедик Саїд Ісмагілов говорив про ставлення в Росії до мусульман, і нагадав, що Україна визнала Ічкерію територією, окупованою Росією.

Директорка російського фонду «Русь сидяча» Ольга Романова розповіла, що для багатьох родин мобілізованих ув’язнених гроші навіть важливіші за життя їх родичів. Дехто радився з нею, як можна, окрім інших виплат, отримати ще й допомогу в зв’язку зі втратою «годувальника».

Лідер міжнародного руху «Говоріть гучніше!» росіянин Андрій Сидельников зазначив, що «придумати нову ідеологію для фашистської Росії неможливо».

Голова парламентського комітету з питань гуманітарної і інформаційної політики Микита Потураєв коментував гуманітарну ситуацію на окупованій частині Херсонщини, зокрема вивезення окупантами обладнання з лікарень. «Я би сказав — нехай подавляться, наші люди без кваліфікованої допомоги не залишаться, а ми ці питання вирішуватимемо в судах, — сказав Потураєв. — Для них немає різниці, вкрасти обладнання з онкодиспансеру чи пральну машину. Останки Потьомкіна вкрали: що це за дикунство?» 

Була також авторська рубрика шефредактора каналу Олексія Мацуки про те, як Україна повертатиме Крим.

У слоті каналу «Інтер» керівник Центру воєнно-правових досліджень Олександр Мусієнко зауважив, що найбільша потенційна «брудна бомба» зараз — це Запорізька АЕС, захоплена терористами, які, всупереч заявам МАГАТЕ про необхідність демілітаризації станції, утримують в заручниках весь світ.

Головна редакторка російського інтернет-видання «Верстка» Лола Тагаєва розповідала, хто і як тікає від мобілізації в Росії. «Тікають, не помивши за собою чашку», — образно висловилася вона.

Російська журналістка, медіаменеджерка і блогерка Ніка Білоцерківська розповідала зокрема про причини втечі з Росії Ксенії Собчак, комерційного директора якої Кирила Суханова арештували за нібито вимагання 11-мільйонного хабара.

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк коментував шістдесяту річницю Карибської кризи, ситуацію на ЗАЕС і в енергетичній сфері загалом, а також візит до Києва президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра.

У слоті «1+1» російський правозахисник Володимир Осєчкін, проти якого теж порушили справу через «дискредитацію армії», розповідав про приватні військові компанії «Вагнер» і «Редут». За його словами, ці ПВК є кримінальними організаціями, чиї дії будуть предметом для розслідування і трибуналу.

Андрій Піонтковський коментував зокрема промову Путіна на засіданні так званого дискусійного клубу «Валдай».

Історик і письменник Юрій Фельштинський говорив про переведення Росії на воєнні рейки і останній аргумент Путіна: «Нічого, крім ядерної зброї, в нього немає, але це серйозна проблема».  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
688
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду