Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 жовтня

27 Жовтня 2022
649
27 Жовтня 2022
23:08

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 жовтня

649
Участь Ірану у війні на стороні Росії, «FreeДом» замість Russia Today у Європі, роковини теракту на мюзиклі «Норд-Ост», справа проти Ксенії Собчак.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 26 жовтня

У слоті «1+1» організатор протестів у Сіднеї Антон Богданович розповідав про протести у всьому світі задля того, щоб міжнародні компанії виходили з російського ринку. За його словами, не варто недооцінювати можливості активістів: зокрема акції, організатором яких був він, призвели до того, що компанія Pepsi пішла з Росії.

Директор Інституту близькосхідних досліджень Ігор Семиволос говорив про участь Ірану у війні на стороні Росії (продаж дронів і скерування інструкторів, які допомагають їх застосовувати), а також про важливість для України допомоги Ізраїлю, який давно протистоїть іранській зброї.

Політолог Артем Бронжуков коментував візит в Київ президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Навряд чи німецький уряд щось переосмислив, вважає експерт: вони, як і раніше, думають, що можна домовитись із Путіним, і наполягатимуть на цьому, адже хочуть, щоб війна швидше будь-якою ціною скінчилася, і можна було продовжувати бізнес із Росією. Однак народ Німеччини цього не підтримує, тому є шанс, що антиукраїнських кроків з боку Німеччині не буде.

Інвестиційний банкір Сергій Фурса говорив про майбутній «план Маршалла» для відбудови України. Багато європейських партнерів заявили про готовність відбудовувати Україну після перемоги, але до кінця війни ніхто з інвесторів не будуватиме конкретної інфраструктури, позаяк «ніхто не хоче побудувати щось, у що в будь-який момент може прилетіти російська ракета».

Оперна співачка і колишня депутатка Держдуми Марія Максакова розповіла чергову лайфсторі про вседозволеність для родичів і членів клану Путіна, зокрема про статки батька Аліни Кабаєвої Марата Кабаєва.

У денному слоті каналу іномовлення шефредактор телеканалу іномовлення «FreeДом» Олексій Мацука повідомив про можливість заміни в європейських країнах мовлення Russia Today на «FreeДом» і початок перемовин із цього приводу. За словами Олексія Мацуки, це буде складно, але певні зрушення вже є.

Експерт ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв розмірковував, чи зміниться політика США щодо України після листопадових виборів. За спостереженнями екксперта, інформаційно ситуація в Україні і ситуація в Тайвані зараз вирівнялись за важливістю у заявах американських політиків, і наскільки вони підтримують одну демократію, настільки підтримуватимуть й іншу. Олександр Краєв також зазначив, що республіканці справді готові далі підтримувати України, але кажуть про необхідність більшого контролю за наданням допомоги.

У слоті каналу «Інтер» власний кореспондент «Голосу Америки» у Білому домі Михайло Комадовський коментував російський фейк щодо підготовки Україною «брудної бомби». За його словами, в Білому домі пильно стежать за ситуацією, однак досі не зробили реальних заяв, у яких наголосили б, що «в разі використання Росією ядерних зарядів або брудної бомби будуть зроблені такі-то і такі-то кроки».

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко докладно розповів про розслідування воєнних злочинів росіян в Україні. За словами Павліченка, порушено вже понад 39 тисяч кримінальних справ.

Російський політолог і соціолог Ігор Ейдман говорив зокрема про появу в російських вишах нової «ідеологічної» дисципліни, яка формуватиме в студентської молоді імперську ментальність. За прогнозом соціолога, як у часи СРСР всі ідеологічні дисципліни викликали в учнів і студентів невдоволення, так і нова дисципліна викликатиме обурення.

Російський журналіст, видавець, оглядач радіостанції «Эхо Москвы» Сергій Пархоменко говорив про двадцяті роковини теракту на мюзиклі «Норд-Ості» в московському театрі на Дубровці і велику кількість запитань, які лишились після трагедії. За його словами, дії силовиків під час штурму і звільнення заручників свідчать, що для влади життя мирних людей було не вартим нічого. Пархоменко також прокоментував порушення кримінальної справи проти Ксенії Собчак: за однією з версій, влада хоче зробити з неї «постраждалу», щоб потім на виборах знову висунути її як керовану опозицію.

У вечірньому слоті каналу іномовлення про теракт у театральному центрі на Дубровці докладно розповідав журналіст Олександр Лукьяненко

А журналістка «Еха Москви» у Вашингтоні Каріна Орлова говорила про імовірний крах путінської вертикалі влади і можливих наступників Путіна. За словами журналістки, в Росії дві паралельних вертикалі влади: перша — путінська, яка справді може впасти зі смертю Путіна, друга – система силовиків, до якої входять ФСБ, приватна військова компанія «Вагнер», кадировці тощо. Ця вертикаль існувала до Путіна і існуватиме й після нього.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
649
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду