Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 жовтня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 жовтня

23 Жовтня 2022
905
23 Жовтня 2022
22:49

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 жовтня

905
Ворожі атаки на українську енергетику, розслідування воєнних злочинів росіян, вплив війни і мобілізації на російську економіку, нові методички роспропаганди.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 жовтня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 22 жовтня

У блоці групи каналів StarLightMedia журналістка російського видання «Важливі історії» Катя Бонч-Осмоловська розповіла про дослідження «Важливих історій» щодо кількості загиблих росіян на війні в Україні. Згідно з російськими відкритими джерелами, їх уже набагато більше, ніж каже Міноборони Росії. Що ж стосується мобілізації, то зокрема в Бурятії мобілізували 3% чоловіків, тоді як в інших регіонах не більше 1%.

Директор російського Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов говорив про стан «абсолютної тривожності» в російському суспільстві, про намагання влади згорнути темпи мобілізації через масштабний опір у суспільстві, а також про завдання опозиції — доносити до суспільства, що не Україна винна у всіх проблемах, а Путін.

Експерт ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв коментував відставку Ліз Трасс: «У консерваторів було два виходи: лишити Трасс на посту, пережити зиму і за рахунок її економіки здобути трохи балів на наступних виборах, або замінити Трасс і здобути ще більше балів на виборів. Її відставка є не стільки визнанням помилки, скільки повністю продуманим ходом». На думку експерта, головним претендентом на пост прем’єра є Ріші Сунак, який на попередніх виборах посів друге місце.

Президент Національної туристичної організації України Іван Ліптуга коментував ліквідацію Ростуризму і передачу повноважень агенції Мінекономіки. Департамент працюватиме на внутрішній туризм, позаяк зовнішній та в'їзний туризм в Росії зараз у кризі.

У денному блоці каналу іномовлення речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко говорив про розслідування смертей мешканців звільнених територій під час окупації, ексгумацію тіл задля виявлення причин їх смерті. За словами Чубенка, з одного боку, важливо проводити розслідування і притягати до відповідальності полонених росіян, але важливіше повернути з полону наших військових, тому треба обмінювати навіть злочинців, проти яких є прямі докази.

Аналітикиня Київської школи економіки Юлія Павицька коментувала вплив війни і мобілізації на економіку Росії. На думку експертки, мобілізація дуже сприяє руйнуванню російської економіки. Юлія Павицька вважає, що рано чи пізно Путін опиниться перед вибором: зберігати власну економіку чи продовжувати війну.

У блоці каналу «Інтер» про вплив війни і мобілізації на російську економіку говорив економіст Андрій Длігач. Хоч якими жахливими є наслідки, в Росії, на думку експерта, немає громадянського суспільства, яке могло б протестувати: «Вони живуть за принципом: не жили добре, не треба й починати. Це у нас в Україні будь-яке підвищення цін на яйця викликає бурхливу дискусію в економічному і суспільному просторі, а в Росії такого немає і не буде».

Польський режисер, сценарист і продюсер Кшиштоф Зануссі говорив про премію Сахарова від Європарламенту, яку цього року отримав український народ, а також проаналізував схожість історії Німеччини і Росії: «Німеччина подарувала світу найвеличніших митців, музикантів, філософів, і все одно вона дійшла до того, що з великою ненавистю пішла війною проти всього світу. Можливо, Росію спіткало те ж саме». На запитання ведучого, чим відрізняється Україна від Росії, Зануссі відповів коротко: «Майданом».

У блоці «1+1» екс-голова Держінспекції ядерного регулювання Григорій Плачков говорив про намагання Росії лишити Україну без електроенергії. Світ ніколи не стикався з таким тероризмом, коли одна країна цілеспрямовано атакує енергетичну інфраструктуру другої країни і відверто про це заявляє. Це порушує будь-які міжнародні конвенції, а особливо атаки на атомну енергетику, що є абсолютно неприпустимим у сучасному світі.

Головний редактор російської «Нової газети. Європа» Кирило Мартинов коментував нові методички роспропаганди, в яких наголошується на необхідності перетворення України на «другу Білорусь», тобто нібито суверенну країну, але повністю під контролем Росії. Водночас, за словами Мартинова, навіть Кремль розуміє, що повної перемоги над Україною не буде, і для них перемога зараз — це вічна війна.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
905
Теги:
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду