Обличчя телемарафону «Freeдом»: кому найчастіше давали слово в липні 2022 року

Обличчя телемарафону «Freeдом»: кому найчастіше давали слово в липні 2022 року

16 Серпня 2022
2339
16 Серпня 2022
10:00

Обличчя телемарафону «Freeдом»: кому найчастіше давали слово в липні 2022 року

2339
Більша концентрація розмов в ефірі, ніж у «Єдиних новинах», і 21% гостей-росіян, які переважно коментують суспільні та міжнародні теми, та журналісти в ролі експертів.
Обличчя телемарафону «Freeдом»: кому найчастіше давали слово в липні 2022 року
Обличчя телемарафону «Freeдом»: кому найчастіше давали слово в липні 2022 року

Із початку травня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень і липень), а з початку липня — про російськомовний марафон «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Цей марафон виник у березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня, а щомісяця ми публікуватимемо підсумковий матеріал. 

Оскільки липень — перший місяць, у якому ми підбиваємо підсумки аналізу «FreeДома», поки що наші висновки будуть обережними, адже ситуацію слід бачити в динаміці. 

У липні ми нарахували 1439 включень і студійних інтерв’ю, а унікальних гостей (тих, хто був в ефірі один раз або більше) — 654. Це ніби менше, ніж у «Єдиних новинах», але не забуваймо, що «FreeДом» має щодоби 17 годин ефіру, а спільний телемарафон — 24.

Включень у липні

Унікальних гостей

Кількість включень у середньому на годину

«Єдині новини»

1788

772

2,4

«FreeДом»

1439

654

2,73

Тобто загалом в ефірі «FreeДома» більша частка розмов, ніж в українськомовному марафоні.

Загалом понад 70% гостей-спікерів марафону «FreeДом» — з України. Проте частка росіян солідна: 21%. Переважно це опозиціонери, політичні коментатори, економісти та журналісти. Решта 8% припадає на ще 23 країни та території. З них найбільше гостей із Сполучених Штатів Америки, Білорусі (зрозуміло, що зараз вони в екзилі), Литви та Ізраїлю. Помітна частка Великої Британії та Німеччини. Шестеро гостей представляли незалежну від Росії Чечню — Ічкерію (зараз вони в еміграції). 

Топ найчастіше запрошуваних гостей цікаво порівнювати з топом спільного телемарафону «Єдині новини». Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук, який уже три місяці очолює топ «Єдиних новин», є у трійці найчастіших гостей «FreeДома», але перші дві позиції посідають воєнні експерти — Олег Жданов і Олександр Коваленко. Найпопулярніший український політкоментатор російськомовного марафону — Володимир Фесенко. Росіянин, якого запрошують в ефір найчастіше (19 разів), — ліберальний політик Дмітрій Гудков; інший Гудков, Геннадій, поступився Дмітрію — його в липні запрошували 12 разів. Найпопулярніша жінка в ефірі марафону — російська ліберальна науковця Ольга Курносова. Ґендерний розподіл гостей ми дослідимо за підсумками наступного місяця (серпня), однак уже зараз бачимо, що із шістдесяти гостей-спікерів у топі (це ті, кого запрошували в ефір шість або більше разів протягом липня) — лише три жінки. 

Серед решти частих гостей «FreeДома» є як звичні українські спікери, яких можна регулярно бачити в національному ефірі «Єдиних новин», — речниця сил оборони Півдня Наталія Гуменюк, воєнний експерт Іван Ступак, голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай, радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, мер Мелітополя в екзилі Іван Федоров, радники міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко та Ростислав Смірнов та інші, — так і люди, які майже не з’являються в українськомовному марафоні. 

Насамперед це росіяни: політик-опозиціонер Ілля Пономарьов, адвокат українських політв’язнів Микола Полозов, медійники Тимур Олевський та Ігор Яковенко, політолог Андрій Піонтковський, адвокат Марк Фейгін, політтехнолог Михайло Шейтельман. Втім, є й українські спікери, які з’являються у «FreeДомі» частіше: відставний військовий Микола Маломуж, радник голови Офісу президента Сергій Лещенко, військовий Євген Дикий. Утім частота появи завсідників «FreeДома» набагато менша, ніж завсідників «Єдиних новин» — у топі тут опинились люди, які були в ефірі 6—7 разів за місяць. 

Українські й російські (чи то пак ті, що належать до російськомовної спільноти різних країн) експерти виконують в ефірі «FreeДома» різні функції. Українці — частіше ньюзмейкери або речники, які розповідають новини з різних регіонів, із фронту, окреслюють ситуацію в українській економіці та гуманітарній сфері. Іноземці — частіше експерти, з якими ведуть глибокі бесіди, намагаючись, наприклад, осмислити суть путінського режиму чи настрої в російському суспільстві. Тому в категорії «суспільство» (це теми, пов’язані з настроями суспільства, цінностями, цивілізаційним вибором тощо) глядачі частіше чують росіян, аніж українців. Це дещо суперечить традиційному завданню іномовлення донести до аудиторії за кордоном точку зору своєї держави; позаяк «FreeДом» — це інформація здебільшого про події в Україні, а ось поглядами та думками в його ефірі діляться значною мірою іноземці, насамперед росіяни. 

Українці, як бачимо на цій візуалізації, найчастіше говорять про перебіг воєнних дій, втричі рідше — про економіку та міжнародні відносини. Росіян зазвичай коментувати воєнні дії в Україні не запрошують. Питання до американців обмежуються переважно міжнародними відносинами. 

Докладніше побачити, які гості найчастіше коментують різні теми, можна на цій візуалізації:

Помітною тенденцією гостьової політики «FreeДома» є велика кількість журналістів (медійників), яких запрошують в ефір як експертів або ньюзмейкерів. Лише протягом першого тижня ефіру аналізованого місяця гостями марафону стали росіяни: автор фільму «Розрив зв’язку» Андрій Лошак, журналістка видання «Проєкт» Катерина Резникова, кореспондент «Дождя» в Парижі Денис Катаєв, журналістка видання «Верстка» Анна Рижкова, редактор видання «Репортер НН» Олександр Пічугін, радіоведучий Антон Долін, колишня телевізійниця Ксенія Висоцька, журналіст Олександр Черкасов, редактор The Insider Тимур Олевський і його колега Аліса Землянська, журналісти й опозиційні діячі Ігор Яковенко та Олександр Подрабінек, керівник проєкту UnKremlin Дмитро Баграш, колишній керівник російської служби Бі-бі-сі Андрій Остальський, колишня кореспондентка видання «Российский обозреватель» Крістіна Шулегіна, а також Євгенія Альбац із The New Times. Рідше з’являлись медійники-українці: Осман Пашаєв і Імран Усеїнов (UA South), Роман Цимбалюк (УНІАН), Євген Назаренко (Ukrainian Witness), Юлія Семченко («1+1»); у ролі гостя був і шефредактор іномовлення Олексій Мацука. Були також казахстанець Айдос Садиков, фінн Юссі Конттінен, ізраїльтянин Сергій Ауслендер, грузинка Ніна Хеладзе, білоруска Тетяна Мартинова, громадянин Німеччини Ігор Ейдман. Як і загалом спікери, російські та українські журналісти-гості в ефірі виконують різні функції: перших запрошують як носіїв знань та думок про Росію, російське суспільство, політику, корупцію тощо, рідше — для представлення своїх розслідувань та досліджень. Українські журналісти рідше діляться своїми думками й частіше розповідають про історію створення своїх матеріалів та події, свідками яких вони були. Журналісти з інших країн розповідають про настрої та позицію своїх держав.

Представленість українських політичних партій в ефірі марафону ми також дослідимо в наступні місяці.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2339
Читайте також
14.02.2023 10:02
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 699
18.01.2023 14:00
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Олексій Півторак
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
2 649
24.12.2022 12:00
Денис Шабанін
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 536
20.11.2022 14:00
Отар Довженко
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
3 971
19.10.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 639
20.09.2022 12:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 953
26.07.2022 10:00
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки
2 886
25.07.2022 21:30
Олексій Мацука
для «Детектора медіа»
4 623
22.07.2022 14:00
Лариса Романюк
«Детектор медіа»
3 818
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду