Обличчя телемарафону «Єдині новини» в червні: кому давали слово найчастіше

Обличчя телемарафону «Єдині новини» в червні: кому давали слово найчастіше

8 Липня 2022
3239

Обличчя телемарафону «Єдині новини» в червні: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
3239
Лідер редакторських симпатій не змінився, у топі з’явився мер Мелітополя, серед найактивніших коментаторів зовсім мало жінок.
Обличчя телемарафону «Єдині новини» в червні: кому давали слово найчастіше
Обличчя телемарафону «Єдині новини» в червні: кому давали слово найчастіше

Після 24 лютого «Детектор медіа» вимушено припинив моніторинг щоденних теленовин і політичних токшоу, адже українські телеканали більше не показували ані окремих новин, ані токшоу. Більшість із них тепер транслює спільний телемарафон «Єдині новини», який складається з новин, гостьових студій, записаних інтерв’ю тощо. На додачу до щоденного конспекту марафону, а також щотижневого докладного розбору грубих порушень і помилок, який у двох форматах — для професійної та для ширшої аудиторії — робить медіаексперт Ігор Куляс, ми збираємо суто статистичну інформацію про спільний інформаційний ефір і публікуватимемо їх щомісяця. Підсумок травня тут.

Протягом червня 2022 року в марафон включалися або приходили у студію 814 гостей. Це менше, ніж у травні (904). Загалом було 1898 включень чи студійних інтерв’ю (деякі з них повторювали в ефірі кілька разів). 61% гостей були в ефірі лише по одному разу. Найчастіше в ефірі з’являвся, як і в травні, речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук — він був у блоках усіх каналів. Серед тих, хто був в ефірі найчастіше, з’явився мер Мелітополя в екзилі Іван Федоров.

Що не змінилось у порівнянні з травнем: серед топдесятки спікерів немає жодної жінки. Загалом серед тих, кого запрошували в ефір понад десять разів, є лише три жінки.

Зауважмо, що йдеться про включення чи присутність у студії в ролі гостя ефіру, а не про синхрони чи згадки в новинних сюжетах або офіційні звернення в запису (наприклад, президента України чи прем’єр-міністра). 

Кого найчастіше включали в ефір марафону

Як і у травні, в топі — переважно речники та голови місцевих адміністрацій, а також радники й заступники міністра внутрішніх справ. Тенденція запрошення в ефір для коментування перебігу бойових дій, наслідків обстрілів та інших дій загарбників саме представників МВС, а не Міноборони чи армійського керівництва, зберігається. Зокрема в топі знов радники Міністра внутрішніх справ Ростислав Смірнов і Вадим Денисенко, а також заступник Євгеній Єнін.

Лідирує з величезним відривом речник Одеської ОВА Сергій Братчук, який розповідає про ситуацію на Одещині. Це не дивно, адже формально частиною Одеської області є острів Зміїний, на якому відбувалась одна з найпомітніших битв у червні. Та й сама Одеса та її околиці не раз зазнавали ракетних обстрілів у червні.

У топі також голови Луганської та Донецької військових адміністрацій Сергій Гайдай і Павло Кириленко — наймасштабніші бойові дії в червні відбувались саме в цих областях. Цікаво, що Харківщину — область, де також відбувались запеклі бої — в ефірі частіше представляв не голова ОВА Олег Синєгубов, а мер Харкова Ігор Терехов. Часто з’являлися в ефірі мер окупованого Мелітополя Іван Федоров та радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко (його шефа Вадима Бойченка в топі нема). Найчастіше запрошуваним в ефір марафону політиком, як і в травні, став нардеп від «Слуги народу» Федір Веніславський.

Серед 32 спікерів, яких запрошували в ефір протягом червня 10 і більше разів, лише троє жінок: віцепрем’єрка Ольга Стефанішина, заступниця міністра оборони Ганна Маляр і народна депутатка від «Слуги народу» Марія Мезенцева. Сукупна кількість появ цих трьох спікерок в ефірі (34) — менша, ніж в одного Сергія Братчука. Загалом це можна пояснити тим, що серед військового керівництва переважають чоловіки, однак дисбаланс можна було би врівноважити, наприклад, запрошуючи до ефіру політкоментаторок-жінок. До речі, як і в травні, найпопулярнішим політкоментатором державного телемарафону став Валентин Гладких. Також показово, що значно рідше за чоловіків-спікерів в ефір запрошували Наталію Гуменюк, керівницю пресслужби Південного командування української армії, хоча вона могла коментувати питання, які в ефірі марафону коментував Сергій Братчук. Лише у блоці ICTV/СТБ вона була тричі, а Сергій Братчук — чотири рази.

Зауважмо, що це лише топ, себто люди, яких запрошують регулярно. В наступні місяці ми спробуємо дослідити ґендерний розподіл спікерів марафону детальніше, аби з’ясувати, яка частка жінок серед гостей марафону загалом. Також звернемо більше уваги на представників різних політичних таборів, адже поки що, попри те, що Верховна Рада згуртувалась і опозиції як такої зараз фактично немає, до ефіру, за нашими спостереженнями, потрапляють переважно «слуги». І якщо представники деяких партій («Батьківщини», «За майбутнє») потрапляють в окремі блоки марафону вочевидь через особливі стосунки з власниками каналів, то інші («Європейська солідарність», «Голос») в ефірі відсутні.

 

Кого найчастіше запрошують окремі канали/медіагрупи

З частотного розподілу включень видно, як різниться політика окремих каналів і медіагруп щодо гостьових студій та включень. До прикладу, на «Інтері» зовсім небагато завсідників — людей, які бували в ефірі тричі або частіше протягом місяця. Цікаво, що серед них — міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко (тричі) та нардеп від «Слуги народу» Данило Гетманцев; решта — ті, хто очолює загальний топ гостей марафону.

У порівнянні з травнем різко змінився склад завсідників блоку «1+1». Якщо у травні найчастіше тут показували воєнного експерта Олександра Мусієнка, то в червні найчастіше (шість разів) запрошували історика Олександра Алфьорова. Він — голова комісії з перейменування вулиць Києва, й коментував переважно саме цю тему. Частіше за інших в ефірі був воєнний експерт Олег Жданов. У топі, який у «1+1» невеликий, є також медійні експерти Андрій Шаповалов (керівник центру протидії дезінформації при РНБО) та Євген Федченко (керівник StopFake). А також — на радість прибічникам легалізації зброї — Голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін. Також в ефір «1+1» тричі протягом місяця кликали міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, тоді як інші канали задовольнялись його радниками й заступниками.

У топі ICTV/СТБ — генпрокурорка Ірина Венедиктова (тричі за місяць), заступниця міністра оборони Ганна Маляр і вже згадувана Наталія Гуменюк. Тут також кілька разів з’являвся міністр юстиції Денис Малюська.

Дещо ширший набір завсідників блоку Суспільного, й тут є люди, яких не побачиш (принаймні, так часто) в блоках інших каналів — голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул, радник голови Херсонської військової адміністрації Сергій Хлань, політичний експерт Олександр Солонтай. Чотири рази в ефір включали Наталію Гуменюк з південного командування. Серед частих спікерів блоку Суспільного кілька жінок: голова Національної служби здоров’я України Наталія Гусак, народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук та інші. Натомість, що характерно, в топі немає представників МВС. Ще одне характерне прізвище в топі Суспільного — російський експерт Андрій Піонтковський: його кілька разів включали і в травні, в червні. Втім задля справедливості треба сказати, що Суспільне включало й людей з інших країн, наприклад, відомого в Україні австрійського воєнного експерта Тома Купера.

Найбільше гостьових студій і включень — у блоках каналів «Україна»/«Україна 24» і «Рада». «Україна» не змінила свого фаворита: найчастіше в ефірі протягом червня бував топменеджер компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова (власника медіагрупи «Україна») Дмитро Сахарук. Щоправда, якщо у травні його включали дев’ять разів, то в червні — лише сім. Також у топі посунувся вниз нардеп від «Слуги народу» Дмитро Соломчук, якого називають близьким до Ахметова: за місяць його включали лише чотири рази, тоді як у травні — вісім. Натомість серед найактивніших спікерів блоку «України» — двоє представників МВС, «слуга народу» Федір Веніславський, речник прикордонників Андрій Демченко, політкоментатор Валентин Гладких і нардеп від «Батьківщини» Валентин Наливайченко (Юлія Тимошенко була в ефірі за місяць тричі, її підлеглий — чотири рази). Всі інші політики в топі «України» — «слуги народу».

Також показово, що «Україна» зберігає пієтет до Вадима Бойченка — мера Маріуполя в екзилі, який живе в Запоріжжі та вважається близьким до Ахметова. Інші канали надають перевагу радникові Бойченка Петру Андрющенку.

У травні топ каналу «Рада» очолював експерт-міжнародник Богдан Ференс (9 появ в ефірі). У червні до нього зверталися рідше — 5 разів. Натомість 12 разів запросили в ефір Сергія Братчука. Ще троє найчастіше запрошуваних спікерів — представники МВС. А також набір політичних і воєнних експертів: Валентин Гладких, Костянтин Машовець, Сергій Кузан, Володимир Фесенко.

Ґендерний дисбаланс у топі «Ради» ще помітніший, ніж у марафоні загалом. Загалом людей, які з’являлись в ефірі три і більше разів, — 54, з них жінок — шість, і загалом вони з’являлись в ефірі 20 разів — менше, ніж двоє лідерів топа (Сергій Братчук і Ростислав Смірнов) разом узяті. Тут також одна опозиціонерка від «Батьківщини» — Олена Кондратюк, заступниця голови Верховної Ради; представників інших політичних сил серед завсідників немає.

Знову ж таки, це не значить, що в ефірі марафону не буває або зовсім мало жінок. Вони є — наприклад, у червні глядачі бачили поетку Анастасію Дмитрук, амбасадорку Сполучених Штатів Америки Бриджит Брінк, правозахисницю Альону Луньову, дипломатку Олену Зеркаль, голову Українського товариства глухих Ірину Чепчину і десятки інших. Однак люди, до яких телеканали звертаються регулярно із найважливіших, щоденних тем, пов’язаних із війною та життєво важливими сферами економіки, політики, суспільства — переважно чоловіки.

Хто найчастіше коментує різні теми

До речі, найбільш «жіночою» темою виявились міжнародні відносини. У топі цієї тематики — ціла низка жінок, хоча лідерство за політкоментатором Валентином Гладких. Логічно, що серед найактивніших коментаторів міжнародної політики України — переважно офіційні спікери: нардепка Марія Мезенцева, віцепрем’єрка Ольга Стефанішина, заступник голови Офісу президента Ігор Жовква, віцеспікерка Олена Кондратюк та інші. Шість разів протягом місяця по коментарі звертались до колеги-журналіста Дмитра Анопченка — власкора каналу «Інтер» в Америці, який поступово переходить у ранг експерта-міжнародника.

Найбільш запитані воєнні експерти в ефірі «Єдиних новин» — Костянтин Машовець, Дмитро Снєгирьов і Сергій Грабський. Проте частіше за експертів перебіг війни коментують речники та голови військових адміністрацій.

Дуумвірат найпопулярніших економічних експертів в ефірі марафону — Павло Кухта та Олег Устенко. Кілька разів автори марафону звертались до співзасновника Work.ua Артура Міхна та бізнесмена Андрія Ставніцера.

Найбільш різноманітні коментатори в умовній суспільній тематиці: по 5 разів запрошували психіатра Олега Чабана та історика Олександра Алфьорова, чотири рази в ефірі з’являлась голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк, тричі були ведучий-волонтер Сергій Притула і військовий-волонтер Тарас Чмут, керівник Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович і психолог Андрій Козінчук. З культурних питань мало хто з коментаторів бував в ефірі бодай двічі за місяць. Так пощастило музикантам Сергію Танчинцю, Віктору Бронюку, Яні Шемаєвій, Олегу Скрипці і Арсену Мірзояну, продюсеру Володимиру Бебешку і предстоятелю Православної церкви України Епіфанію, а Олександр Алфьоров коментував теми, пов’язані з культурою, чотири рази. І загалом, як бачимо, до культурної тематики в марафоні звертались найменше.

У моніторингу, який стосується одного дня в кінці червня, експерт «Детектора медіа» Ігор Куляс зауважив, що «в новинному телемарафоні дедалі зростає частка нарисів, а зменшується частка репортажів. І більшає частка тем, віддалених від війни. Разом із подібними ж тенденціями в підборі гостей, часом дивишся ефір телемарафону і починає складатися враження, що війна закінчилася, а домінують різні економічні, житейські, посттравматичні та мімімішні теми». В наступному огляді побачимо, як ця тенденція відобразиться на доборі гостей, яких регулярно запрошують в ефір.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3239
Читайте також
23.12.2022 13:00
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 446
20.11.2022 14:00
Отар Довженко
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
3 981
12.11.2022 10:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 821
20.10.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 304
16.09.2022 10:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
«Детектор медіа»
5 102
13.07.2022 10:39
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 207
12.07.2022 07:41
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 057
10.07.2022 10:27
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 241
09.07.2022 09:16
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 639
03.06.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 859
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду