Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 серпня

6 Серпня 2022
1519
6 Серпня 2022
21:49

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 серпня

1519
Енергетична криза в ЄС, ядерний шантаж Росії, ситуація в Нагірному Карабаху, фейки про війну.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 5 серпня

У ранково-денному блоці каналу UA професор Чиказького університету Костянтин Сонін говорив про світову економічну кризу та кроки, які мусять зробити уряди, щоб із неї вийти.

Про енергетичну кризу в ЄС та різні рівні залежності країн від російського газу говорив нардеп від «Слуги народу» Юрій Камельчук. За словами політика, нам, можливо, здається, що санкції працюють повільно, але керівництво ЄС справді докладає всіх зусиль, щоб зробити гірше Росії, але при цьому не погіршити власне становище.

Голова Української асоціації американістики Макар Таран коментував ситуацію у Південно-Східній Азії та боротьбу між США, Росією та Китаєм за лідерство у регіоні.

Ситуацію навколо Тайваню аналізував і російський політичний аналітик і публіцист Федір Крашенніков. На його думку, Кремль дуже сподівався на початок нової війни, через яку всі забудуть про Україну. Проте ні Китай, ні США не розв’язуватимуть війну одне з одним, оскільки їх економічні зв’язки є максимально непорушними. Водночас Китаю вигідно, щоб режим Путіна тривав якомога довше, адже ніхто інший не зможе так швидко і ефективно зруйнувати економіку Росії, як це зараз робить Путін.

Гендиректор ТОВ «Нєфтєгазстройінформатіка» Леонід Уніговський говорив про газовий шантаж з боку Росії, а грузинський політолог Гела Васадзе — про ситуацію у Нагірному Карабаху і вплив війни в Україні на ескалацію конфлікту.

Марк Фейгін прокоментував приховання людських втрат з боку Росії: «Українська сторона також прямо не каже про свої втрати, але різниця в тому, що в Росії це називають не війною, а спеціальною військовою операцією. Але яка спецоперація буде вестись п’ять місяців?»

У блоці каналу «Інтер» експерт з міжнародних відносин Євген Добряк говорив про ядерний шантаж Росії, захоплення російськими військовими ЗАЕС, обстріли на території станції тощо. На переконання експерта, Росія не застосує ядерну зброю; єдина країна в світі, яка може за певних умов використати ядерну зброю, — це Північна Корея.

У коментарі радника керівника ОПУ Михайла Подоляка йшлося про теракт в Оленівці, роботу міжнародних організацій,  зустріч Путіна і Ердогана, на якій був присутній Кадиров. «Проблеми світу – всі від Росії. Я хочу, щоб ми всі завжди повторювали це всім нашим партнерам, щоб вони не забували, звідки у них проблеми, криза і стагнація», — резюмував Подоляк.

Марк Фейгін коментував вирок російського суду американській баскетболістці Брітні Грінер і скандальну доповідь Amnesty International. «Організація має давню історію, отримала Нобелівську премію, була дуже поважною. Але зараз вони кажуть, що мають офіс у Москві і мусять враховувати цей чинник у своїй роботі, оскільки на їхніх співробітників у Москві можуть тиснути, у них є сім’ї і діти. Тоді виникає питання, а який сенс в їх організації?»

У блоці групи каналів StarlightMedia директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував ситуацію у Нагірному Карабаху.

Головред «Перевірено. Медіа» Ілля Бер розповів про розслідування щодо фейків про війну: «З великим відривом лідирують фейки про нацистів в Україні. Наприклад, фотографія з Хорватії, де зображені молоді люди з нацистськими тату, які нібито були українськими біженцями. Насправді це угорські музиканти, жодним чином не пов’язані з Україною. І таких фейків ми розібрали вже більше 90 штук».

А російська журналістка Ксенія Ларіна говорила про переслідування акторів і режисерів у Росії, розсилку по театрах методичок про те, що треба казати зі сцени і як поводитися, про списки незгодних діячів культури. «Мова йде вже не тільки про тих, хто не згоден з керівництвом держави. У списках навпроти прізвищ вже є позначка «мовчить». Тобто переслідуватимуть навіть тих, хто просто мовчить», — зазначила журналістка.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1519
Теги:
Читайте також
16.08.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 339
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду