Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 серпня

14 Серпня 2022
1049
14 Серпня 2022
22:47

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 серпня

1049
Ситуація на ЗАЕС, експорт зерна, Медведєв на окупованій Луганщині, підготовка судилища над українськими військовими.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 13 серпня

У блоці групи каналів StarLightMedia експерт із енергетики Геннадій Рябцев докладно розповів про управління Запорізькою атомною електростанцією. Він наголосив на важливості стабільного психологічного стану працівників станції і сказав, що можливість постачання енергії в Крим є, але це може негативно вплинути на постачання енергії на решту території України.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос проаналізував, за рахунок чого останніми роками відбулося зближення тиранічних режимів Росії та Ірану.

Головний координатор із надзвичайних ситуацій «Лікарів без кордонів» Крістофер Стоукс розповів про роботу організації, а також про те, як пережив перші дні повномасштабного вторгнення Росії. На той момент він і його команда перебували у Києві. Стоукс високо оцінив роботу лікарів в Україні, особливо у прифронтових містах. Він також порівняв воєнну агресію РФ проти України із аналогічними діями Кремля в Афганістані та Чечні (під час обох воєн Стоукс працював військовим лікарем). Крім цього, представник «Лікарів без кордонів» розповів про співпрацю з «Укрзалізницею» та організацію евакуаційного потягу-лікарні.

Аналітик Центру досліджень продовольства і землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер прокоментував стан справ на зерновому ринку, відзначив необхідність налагодження експорту задля продовження роботи всієї галузі. За словами експерта, завадити росіянам красти зерно з окупованих територій неможливо, але є й хороша новина: зерно на тих територіях вже майже скінчилося, а нового не буде, тому проблема незабаром розв’яжеться сама собою.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай поінформував про ситуацію на Луганщині, приїзд російського урядовця Дмитра Медведєва, російську пропаганду на окупованій території. Політкоментатор Володимир Фесенко так оцінив приїзд Дмитра Медведєва до Луганська: «Він просто дістав Кремль своїми витівками, і його вирішили чимось зайняти». Експерт також розповів про вже відпрацьовану РФ методику фальсифікації референдумів на окупованих територіях.

Науковий співробітник «Тайга.інфо» Ілля Кабанов говорив про переслідування вчених в Росії за будь-яку співпрацю із міжнародними вишами та іноземними науоквцями. Кабанов також згадав вченого Дмитра Колкера, який помер від раку у в’язниці після вироку за співпрацю з китайським університетом.

У денному блоці каналу UATV колишній посол США в Україні Джон Гербст прокоментував візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Південноафриканської республіки: «Китай має дуже великий вплив в Африці, і я вважаю, що це дуже погано, що США та ЄС не займались відносинами з Африкою тривалий час».

Співачка Джамала розповіла, що їй довелось пережити зі своєю сім’єю 24 лютого, про роботу «культурного фронту» для перемоги України, допомогу, яку надає вся Європа українським біженцям. Джамала також поділилася історією створення своєї пісні «1944». Вона сказала, що хоч у ній йдеться далекі історичні події, зараз ця пісня набула нового змісту.

У блоці каналу «Інтер» генерал-майор запасу Служби безпеки України Віктор Ягун коментував навчання білоруської армії: «Будь-які навчання тривають не більше декількох тижнів, піврічні навчання — це нонсенс. Просто вони приховують, що фактично беруть участь у війні на боці Росії».

Історик Володимир Сергійчук розповідав про Степана Бандеру, а також про Івана Мазепу і Симона Петлюру, яких вважають героями українці і ненавидять росіяни.

Російський опозиціонер Дмитро Гудков застеріг європейських політиків від поспішної заборони росіянам в’їжджати до ЄС: «Ви досі у великій кількості купуєте нафту і газ у Росії, так краще припиніть це робити. Це набагато більша допомога Україні у війні, ніж видворення російських біженців». При цьому ті, хто є рупорами і друзями Кремля, зможуть й надалі вільно пересуватися світом зі своїми посвідками на проживання та дипломатичними паспортами, вважає Гудков.

Волонтери Андрій Вельгош і Олександр Гулицький розказали про благодійний велопробіг з України до Лондона. Довжина маршруту – 2500 кілометрів, які і лінії фронту в Україні.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко говорив про підготовку судилища над українськими військовими, яке збираються влаштувати у філармонії Маріуполя 24 серпня, в День Незалежності. Подібні судилища заборонені Женевською конвенцією, наголосив правозахисник, однак Україна не може вплинути на ситуацію — ми можемо тільки намагатись привернути до цих кричущих планів окупантів увагу міжнародних організацій.

У блоці каналу «1+1» білоруська журналістка Тетяна Мартинова міркувала, як могли б розгортатися події в Білорусі, якби на виборах у 2020 році переміг не пропутінський кандидат: «Московська метрополія нікого не відпускає без крові і війни. У нас одразу почалось би гірше, ніж в Україні, адже за нас у той час ніхто не вступився би».

Правозахисник Євген Захаров говорив, що міжнародні правозахисні організації, як, приміром, Червоний Хрест, повинні виконувати свої обов’язки задля дотримання всіх правил ведення війни, які Росія грубо порушує.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1049
Теги:
Читайте також
16.08.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 302
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду