21% гостей ефіру марафону «FreeДом» у липні були з Росії

21% гостей ефіру марафону «FreeДом» у липні були з Росії

16 Серпня 2022
1332
16 Серпня 2022
21:11

21% гостей ефіру марафону «FreeДом» у липні були з Росії

1332
Понад 70% — з України, але вони переважно коментують і переповідають поточні події, а росіян частіше запрошують до світоглядних розмов.
21% гостей ефіру марафону «FreeДом» у липні були з Росії
21% гостей ефіру марафону «FreeДом» у липні були з Росії

Понад 70% гостей-спікерів, які протягом липня 2022 року з’являлись в ефірі російськомовного марафону «FreeДом» на каналі іномовлення UATV, представляли Україну, 21% — Росію. Решта 8% припадали на 23 країни. Про це йдеться в підсумках моніторингу ефіру «FreeДома» за липень.

У липні експерти «Детектора медіа» нарахували  1439 включень і студійних інтерв’ю, а унікальних гостей (тих, хто був в ефірі один раз або більше) — 654. В абсолютних показниках це менше, ніж у марафоні «Єдині новини», однак враховуючи, що «FreeДом» має сімнадцять годин ефіру на добу, кількість розмов в ефірі російськомовного марафону більша.

Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук, який уже три місяці очолює топ «Єдиних новин», є у трійці найчастіших гостей «FreeДома», але перші дві позиції посідають воєнні експерти — Олег Жданов і Олександр Коваленко. Найпопулярніший український політкоментатор російськомовного марафону — Володимир Фесенко. Росіянин, якого запрошують в ефір найчастіше (19 разів), — ліберальний політик Дмітрій Гудков; інший Гудков, Геннадій, поступився Дмітрію — його в липні запрошували 12 разів. Найпопулярніша жінка в ефірі марафону — російська ліберальна науковця Ольга Курносова.

За спостереженням експертів моніторингу, російських експертів частіше запрошують до світоглядних розмов або обговорення тенденцій у російському суспільстві, тоді як українські експерти частіше є ньюзмейкерами й коментують перебіг бойових дій, ситуації в українській економіці, культурі та соціальній сфері. Натомість росіян практично не запрошують коментувати бойові дії — це прерогатива українських спікерів та міліарних експертів із інших країн (Австрії, Ізраїлю, Німеччини, США). Більше подробиць читайте в підсумковому матеріалі за липень.

Нагадаємо, російськомовний марафон «FreeДом» був організований на початку березня силами медіагруп StarLightMedia, «Інтер», «1+1» і «Україна» на базі мультимедійної платформи іномовлення UATV. 

Завдання марафону «FreeДом» — дати можливість дізнатися правду про україно-російську війну «російськомовним глядачам з усього світу». Зокрема поява такого каналу стала відповіддю на запит у світі на російськомовний телеканал, який розповідає правду про події в Україні. За інформацією джерел ДМ, значна частина команди, яка виробляє марафон, базується у Варшаві. 

На фінансування «FreeДом» уряд виділив 165 млн грн з резервного фонду державного бюджету 7 травня. МКІП має відзвітувати про використання цих грошей до 30 грудня 2022 року.

Переможцями мистецького конкурсу на створення контенту для інформаційного марафону «FreeДом» стали ТОВ «Новинна група "Україна"» («Медіа Група Україна»), ТОВ «СЛМ Новини» (StarLight Media), ІП «1+1 Продакшн» (1+1 media) та ПАТ «Телеканал “Інтер”».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1332
Теги:
Читайте також
16.08.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 302
25.07.2022 21:30
Олексій Мацука
для «Детектора медіа»
4 548
22.07.2022 14:00
Лариса Романюк
«Детектор медіа»
3 794
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду