Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 серпня

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 серпня

4 Серпня 2022
1428

Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 серпня

1428
Евакуація з Донеччини, експорт зерна, візит Пелосі на Тайвань, загострення у Нагірному Карабаху.
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 серпня
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 3 серпня

У блоці групи каналів Starlight Media експерт організації Razom for Ukraine Крістофер Етвуд докладно розповів, що таке геноцид, на яких принципах будується ідеологія у російській армії і чому путінський режим прагне підтримувати в Україні стан «колонії Російської імперії».

Морський юрист Артем Волков прокоментував вихід з порту Одеси першого судна з зерном, яке вже дійшло до Босфору і очікує на перевірку. Також у розмові з Волковим йшлося про те, чому багато страхових компаній не хочуть брати участь у відновленні морського судноплавства в акваторії України.

Керівник компанії «Макс-Агро» Геннадій Флоря розповів, як складно сільгосппідприємствам Одещини збирати врожай в умовах постійної ракетної небезпеки. Попри це, в зв’язку з ймовірним відкриттям портів і початком морського експорту продукції оптимізм одеських фермерів зростає, зазначив він.

Російський опозиційний журналіст Ілля Шепелін розмірковував, чому Путін постійно намагається порівняти себе то з Петром І, то з Олександром Невським.

Радниця заступника керівника Офісу президента України Олена Симоненко говорила про офіційну евакуацію з Донецької області, яка набуває майже примусового характеру. Причина таких дій влади — у тому, що багато людей бажають залишатися там із дітьми, а це неприпустимо в умовах, коли на Донеччині відбуваються активні бойові дії й наближається зима без газу й тепла.

У денному блоці каналу UATV офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан говорила про контроль над ядерною зброєю у світі і саміт ядерних країн у Нью-Йорку: «Всі мають розуміти, що ядерну війну не виграє ніхто».

За словами головної редакторки порталу After Empire Ольги Курносової, поширення російської пропаганди полегшує низький рівень освіченості росіян: «Якщо люди вірять у рептилоїдів, пласку Землю і обертання Сонця навкруги Землі, то дуже легко повірять у все, що їм скажуть з телевізора». Ольга Курносова також прокоментувала погрози з боку Росії розірвати дипломатичні відносини з США у разі визнання Росії країною-спонсором тероризму.

Російський журналіст і соціолог Ігор Яковенко констатував наявність у російському суспільстві панічних настроїв через кризу, страху перед майбутнім, а також відсутність оптимізму серед молоді. За статистикою, з 24 лютого Росію залишили до 776 тисяч людей, лише 8% з яких є журналістами: «Регіональний журналіст, який все життя обслуговував владу, розуміє, що він нічого не зможе зробити за кордоном». Проте на швидке зростання невдоволення еліти сподіватися, на думку Яковенка, не варто.

У етері також показали документальний фільм «Тихий терор. Хроніки пекла» із реальними інтерв’ю жителів Херсонщини, яким вдалось втекти з окупації.

У блоці каналу «Інтер» керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону New Geopolitics Research Network Юрій Пойта проаналізував візит Ненсі Пелосі на Тайвань і готовність Китаю до ведення бойових дій із Тайванем: «Китай спостерігає дуже пильно за ситуацією в Україні, за тим, як війна впливає на економіку Росії, і розуміє, що їх чекає те ж саме, якщо не гірше».

Воєнний експерт Іван Ступак спростував фейки росіян про HIMARS, а речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат відзначив відмінну роботу повітряних сил України: під час масованої ракетної атаки росіян ввечері 2 серпня збили 7 з 8 ракет, причому найтехнологічніших ракет, що має у своєму арсеналі Росія.

Андрій Піонтковський вважає, що Аліну Кабаєву включили в санкційний список не як «ймовірну коханку Путіна», а як «один із рупорів Кремля, депутатку, яка завжди підтримує будь-які жахливі пропагандистські тези».

Міський голова Авдіївки Віталій Барабаш розповів про гуманітарну ситуацію в місті, постійні  обстріли забороненими «мінами-пелюстками», які схожі на іграшки, тому особливо небезпечні для дітей. Віталій почав українською, попередивши, що російською говорити йому складно. Однак ведучі — Ян Іванішин та Ірина Юсупова — наполегливо попросили його говорити російською мовою, нехай і з помилками, адже «глядачами етеру є російськомовні люди з 60 країн світу». У відповідь на прохання ведучих Барабаш перейшов на російську. Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що «FreeДом» більше не просить українськомовних спікерів переходити на російську, а перекладає їх. Вочевидь це ще не стало правилом для всіх творців марафону.

У блоці каналу «1+1» редактор видання «Новоя газета. Европа» Кирило Мартинов прокоментував госпіталізацію Анатолія Чубайса і припустив, що його могли отруїти російські спецслужби. Політолог-міжнародник Максим Ялі говорив про ймовірність відновлення конфлікту у Нагірному Карабаху: «Без Росії Вірменія не зможе відновити військовий конфлікт, а всі сили Росії зараз спрямовані на Україну. Тому можна сказати, що ще у 2020 році Путін злив Вірменію і стоятиме осторонь».

Марк Фейгін виключив версію, нібито акаунт Дмитра Медведєва, який написав про «єдність Казахстану, Грузії і України з Росією», зламали. «Це жодним чином не відрізняється від того, що він раніше казав. Який хакер зламуватиме Медведєва, щоб таке писати? Писати те, що і так збігається з риторикою Медведєва, нікому не треба…»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1428
Теги:
Читайте також
16.08.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
2 337
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду