detector.media
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
16.08.2022 10:00
Обличчя телемарафону «Freeдом»: кому найчастіше давали слово в липні 2022 року
Обличчя телемарафону «Freeдом»: кому найчастіше давали слово в липні 2022 року
Більша концентрація розмов в ефірі, ніж у «Єдиних новинах», і 21% гостей-росіян, які переважно коментують суспільні та міжнародні теми, та журналісти в ролі експертів.

Із початку травня «Детектор медіа» збирав дані про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень і липень), а з початку липня — про російськомовний марафон «FreeДом», який транслюється на каналі іномовлення UATV. Цей марафон виник у березні та розрахований на російськомовну аудиторію поза Україною, передусім у Росії. Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються підсумки ефіру попереднього дня, а щомісяця ми публікуватимемо підсумковий матеріал. 

Оскільки липень — перший місяць, у якому ми підбиваємо підсумки аналізу «FreeДома», поки що наші висновки будуть обережними, адже ситуацію слід бачити в динаміці. 

У липні ми нарахували 1439 включень і студійних інтерв’ю, а унікальних гостей (тих, хто був в ефірі один раз або більше) — 654. Це ніби менше, ніж у «Єдиних новинах», але не забуваймо, що «FreeДом» має щодоби 17 годин ефіру, а спільний телемарафон — 24.

Включень у липні

Унікальних гостей

Кількість включень у середньому на годину

«Єдині новини»

1788

772

2,4

«FreeДом»

1439

654

2,73

Тобто загалом в ефірі «FreeДома» більша частка розмов, ніж в українськомовному марафоні.

Загалом понад 70% гостей-спікерів марафону «FreeДом» — з України. Проте частка росіян солідна: 21%. Переважно це опозиціонери, політичні коментатори, економісти та журналісти. Решта 8% припадає на ще 23 країни та території. З них найбільше гостей із Сполучених Штатів Америки, Білорусі (зрозуміло, що зараз вони в екзилі), Литви та Ізраїлю. Помітна частка Великої Британії та Німеччини. Шестеро гостей представляли незалежну від Росії Чечню — Ічкерію (зараз вони в еміграції). 

Топ найчастіше запрошуваних гостей цікаво порівнювати з топом спільного телемарафону «Єдині новини». Речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук, який уже три місяці очолює топ «Єдиних новин», є у трійці найчастіших гостей «FreeДома», але перші дві позиції посідають воєнні експерти — Олег Жданов і Олександр Коваленко. Найпопулярніший український політкоментатор російськомовного марафону — Володимир Фесенко. Росіянин, якого запрошують в ефір найчастіше (19 разів), — ліберальний політик Дмітрій Гудков; інший Гудков, Геннадій, поступився Дмітрію — його в липні запрошували 12 разів. Найпопулярніша жінка в ефірі марафону — російська ліберальна науковця Ольга Курносова. Ґендерний розподіл гостей ми дослідимо за підсумками наступного місяця (серпня), однак уже зараз бачимо, що із шістдесяти гостей-спікерів у топі (це ті, кого запрошували в ефір шість або більше разів протягом липня) — лише три жінки. 

Серед решти частих гостей «FreeДома» є як звичні українські спікери, яких можна регулярно бачити в національному ефірі «Єдиних новин», — речниця сил оборони Півдня Наталія Гуменюк, воєнний експерт Іван Ступак, голова Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай, радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, мер Мелітополя в екзилі Іван Федоров, радники міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко та Ростислав Смірнов та інші, — так і люди, які майже не з’являються в українськомовному марафоні. 

Насамперед це росіяни: політик-опозиціонер Ілля Пономарьов, адвокат українських політв’язнів Микола Полозов, медійники Тимур Олевський та Ігор Яковенко, політолог Андрій Піонтковський, адвокат Марк Фейгін, політтехнолог Михайло Шейтельман. Втім, є й українські спікери, які з’являються у «FreeДомі» частіше: відставний військовий Микола Маломуж, радник голови Офісу президента Сергій Лещенко, військовий Євген Дикий. Утім частота появи завсідників «FreeДома» набагато менша, ніж завсідників «Єдиних новин» — у топі тут опинились люди, які були в ефірі 6—7 разів за місяць. 

Українські й російські (чи то пак ті, що належать до російськомовної спільноти різних країн) експерти виконують в ефірі «FreeДома» різні функції. Українці — частіше ньюзмейкери або речники, які розповідають новини з різних регіонів, із фронту, окреслюють ситуацію в українській економіці та гуманітарній сфері. Іноземці — частіше експерти, з якими ведуть глибокі бесіди, намагаючись, наприклад, осмислити суть путінського режиму чи настрої в російському суспільстві. Тому в категорії «суспільство» (це теми, пов’язані з настроями суспільства, цінностями, цивілізаційним вибором тощо) глядачі частіше чують росіян, аніж українців. Це дещо суперечить традиційному завданню іномовлення донести до аудиторії за кордоном точку зору своєї держави; позаяк «FreeДом» — це інформація здебільшого про події в Україні, а ось поглядами та думками в його ефірі діляться значною мірою іноземці, насамперед росіяни. 

Українці, як бачимо на цій візуалізації, найчастіше говорять про перебіг воєнних дій, втричі рідше — про економіку та міжнародні відносини. Росіян зазвичай коментувати воєнні дії в Україні не запрошують. Питання до американців обмежуються переважно міжнародними відносинами. 

Докладніше побачити, які гості найчастіше коментують різні теми, можна на цій візуалізації:

Помітною тенденцією гостьової політики «FreeДома» є велика кількість журналістів (медійників), яких запрошують в ефір як експертів або ньюзмейкерів. Лише протягом першого тижня ефіру аналізованого місяця гостями марафону стали росіяни: автор фільму «Розрив зв’язку» Андрій Лошак, журналістка видання «Проєкт» Катерина Резникова, кореспондент «Дождя» в Парижі Денис Катаєв, журналістка видання «Верстка» Анна Рижкова, редактор видання «Репортер НН» Олександр Пічугін, радіоведучий Антон Долін, колишня телевізійниця Ксенія Висоцька, журналіст Олександр Черкасов, редактор The Insider Тимур Олевський і його колега Аліса Землянська, журналісти й опозиційні діячі Ігор Яковенко та Олександр Подрабінек, керівник проєкту UnKremlin Дмитро Баграш, колишній керівник російської служби Бі-бі-сі Андрій Остальський, колишня кореспондентка видання «Российский обозреватель» Крістіна Шулегіна, а також Євгенія Альбац із The New Times. Рідше з’являлись медійники-українці: Осман Пашаєв і Імран Усеїнов (UA South), Роман Цимбалюк (УНІАН), Євген Назаренко (Ukrainian Witness), Юлія Семченко («1+1»); у ролі гостя був і шефредактор іномовлення Олексій Мацука. Були також казахстанець Айдос Садиков, фінн Юссі Конттінен, ізраїльтянин Сергій Ауслендер, грузинка Ніна Хеладзе, білоруска Тетяна Мартинова, громадянин Німеччини Ігор Ейдман. Як і загалом спікери, російські та українські журналісти-гості в ефірі виконують різні функції: перших запрошують як носіїв знань та думок про Росію, російське суспільство, політику, корупцію тощо, рідше — для представлення своїх розслідувань та досліджень. Українські журналісти рідше діляться своїми думками й частіше розповідають про історію створення своїх матеріалів та події, свідками яких вони були. Журналісти з інших країн розповідають про настрої та позицію своїх держав.

Представленість українських політичних партій в ефірі марафону ми також дослідимо в наступні місяці.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY