Обличчя телемарафону «Єдині новини» в липні: кому давали слово найчастіше

Обличчя телемарафону «Єдині новини» в липні: кому давали слово найчастіше

11 Серпня 2022
4872

Обличчя телемарафону «Єдині новини» в липні: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
4872
Лише кожна четверта гостя — спікерка національного ефіру — жінка. Найпопулярніші гості ефіру — речники та голови військових адміністрацій. На «Слугу народу» припадає 69 % депутатських ефірів, а на «Європейську солідарність» — 2 %.
Обличчя телемарафону «Єдині новини» в липні: кому давали слово найчастіше
Обличчя телемарафону «Єдині новини» в липні: кому давали слово найчастіше

Після 24 лютого «Детектор медіа» вимушено припинив моніторинг щоденних теленовин і політичних токшоу, адже українські телеканали більше не показували ані окремих новин, ані токшоу. Більшість із них тепер транслює спільний телемарафон «Єдині новини», який складається з новин, гостьових студій, записаних інтерв’ю тощо. На додачу до щоденного конспекту марафону, а також щотижневого докладного розбору грубих порушень і помилок, який у двох форматах — для професійної та для ширшої аудиторії — робить медіаексперт Ігор Куляс, ми збираємо суто статистичну інформацію про спільний інформаційний ефір і публікуватимемо їх щомісяця. Підсумок травня, червня 2022 року.

Головний куратор «Єдиних новин» — міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко — каже, що марафон постійно трансформується. У липні ми побачили справді відчутні зміни. По-перше, змінився розподіл ефірного часу після виходу з виробництва марафону медіагрупи «Україна». По-друге, помітно зменшилась кількість розмов в ефірі:

Оскільки місце «України», яка робила багато включень і студійних інтерв’ю, займають інші медіагрупи, ймовірно, в серпні ця тенденція збережеться. Замість розмов в ефірі більше показують документальні фільми, концерти й новини. Також у марафоні поступово більшає повторів — про це не раз писав автор моніторингу «Детектора медіа» Ігор Куляс. Іноді цілі години заповнюються трансляцією записаних інтерв’ю чи цілих ефірних блоків, які вперше були в ефірі навіть не напередодні, а кілька днів або тижнів тому. Це також створює «нерівність» між каналами / медіагрупами, які працюють у праймі й мусять оперативно повідомляти новини та готувати підсумковий випуск новин о 21-й годині, й тими, що заповнюють нічний ефір повторами. Загалом можна констатувати, що «Єдиним новинам» дедалі важче виправдовувати свою назву та формат власне інформаційного марафону, оскільки навіть попри війну, що триває, важливих подій та нових актуальних тем для обговорення банально не вистачає на кожен день. Марафон стає дедалі менш драматичним і концентрованим, його все частіше розводять «водою», яка навряд чи може втримати масову аудиторію біля екранів.

Ще одна помітна зміна: у топдесятці спікерів нарешті є жінка, й то на другому місці, майже в лідерах. Але радіти виправленню гендерної ситуації зарано, адже у топтридцядці жінок лише три.

Кого найчастіше включали в ефір марафону

Людина, яку найчастіше запрошують в ефір «Єдиних новин», усе та сама — Сергій Братчук, речник Одеської військової адміністрації. «Детектор медіа» в липні опублікував інтерв’ю з ним, тож тепер його постать, можливо, не така загадкова для наших читачів. Попри зменшення кількості включень і гостей загалом, Сергій Братчук у липні був в ефірі навіть більше разів, ніж у попередні місяці. На другому місці з досить великим відривом (37 і 27 появ в ефірі відповідно) — керівниця пресцентру сил оборони Півдня Наталя Гуменюк (не плутати з тезкою — керівницею Лабораторії журналістики суспільного інтересу).

У десятці найпопулярніших спікерів — голови військових адміністрацій (Донецької — Павло Кириленко, Луганської — Сергій Гайдай, Харківської — Олег Синєгубов); мер Мелітополя в екзилі Іван Федоров; новий улюбленець марафону — міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець; радники міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко і Ростислав Смірнов; мер Харкова Ігор Терехов, а також речник Повітряних сил Юрій Ігнат і Держприкордонслужби Андрій Демченко. І — несподіваний прорив — міністр Кабінету міністрів Олег Немчинов. Міністр Кабінету міністрів — найменш публічна міністерська посада зі специфічними функціями; зазвичай у нього нечасто беруть інтерв’ю. Аж раптом Олег Немчінов коментує на телебаченні то приватизацію, то боротьбу проти корупції, то стан економіки. Авжеж, як людина освічена й досвідчена, Немчінов може коментувати й теми, які не належать до його безпосередньої сфери відповідальності. Питання лише в тому, чому саме в липні бажання поговорити саме з цим міністром виникло в марафонців чотирнадцять разів, тоді як у червні — лише один раз? Причому запрошували Немчінова представники різних медіагруп.

Цікаво також, що цього разу в топі немає народних депутатів. Хоча це не свідчить, що політиків у марафоні мало — в цьому читачі зможуть пересвідчитись нижче.

Серед тридцяти найчастіше запрошуваних в ефір, як ми вже писали, троє жінок. Заступниці міністра оборони Ганни Маляр у топі більше немає (вона була в липні в ефірі лише тричі), натомість є міністерка окупованих територій Ірина Верещук та голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

Як ми обіцяли минулого разу, приділимо більше уваги гендерному балансу в ефірі марафону. Ось арифметика:

Частка унікальних жінок-гостей дещо більша, ніж включень і студійних інтерв’ю, героїнями яких є жінки. Отже, серед гостей-чоловіків більше тих, кого запрошують багато разів, — що ми бачимо і з топтридцятки, де лише три жінки. І, що закономірно, найчастіше в ефірі бувають політикині та чиновниці, тоді як науковиці, мисткині, дипломатки, економістки, лікарки й жінки-військові — по одному разу або двічі-тричі, якщо пощастить і є актуальність.

До речі, на відміну від Володимира Зеленського, який з’являється в ефірі марафону лише у форматі записаних звернень до народу, його дружина Олена Зеленська в липні двічі спілкувалася з ведучими «Єдиних новин».

Якщо дивитися на топ окремих каналів, можна побачити, що на перших місцях усюди речники та голови військових адміністрацій — окрім «1+1», де порівняно найпопулярнішим спікером став керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони Андрій Шаповалов. «Рада», яка вирізняється найбільшою кількістю інтерв’ю та включень, має в топі вже звичних політкоментаторів — Валентина Гладких і Володимира Фесенка, міжнародника Богдана Ференса та воєнного експерта Костянтина Машовця. Суспільне порівняно частіше за інших давало слово херсонському політику Юрію Соболевському, який розповідав про ситуацію в регіоні. Вирізняється складом топу й Суспільне: тут чотири рази інтерв’ювали військового й екоактивіста Павла Вишебабу, по три рази — шоуменів-волонтерів Сергія Притулу та Олександра Педана. На «Україні» та «Інтері» по кілька разів запрошували міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Представництво політичних сил в ефірі

«Детектор медіа» дуже часто запитують, чи представлені різні політичні сили в ефірі марафону «Єдині новини». Дати точну відповідь на це запитання було б дуже важко. В умовно мирний час ми підраховуємо згадки про політичні сили в окремих випусках новин (які тривають на кожному каналі по кільканадцять хвилин) та в окремих токшоу, які тривають часом по кілька годин, але їх — лише кілька випусків на тиждень. Зараз кожна доба поділена між телеканалами / медіагрупами, кожна з яких показує різну кількість випусків новин, а часом транслює новинні сюжети поза випусками. Втім і згадки політичних сил у новинах майже зникли, адже зазвичай вони траплялись у сюжетах про роботу парламенту, де журналісти дають слово представникам різних фракцій; тоді як зараз Верховна Рада працює в закритому режимі. Натомість порахувати присутність представників політичних сил у гостьових студіях та включеннях легше. Включаємо до переліку лише представників політичних партій; втім варто зауважити, що в ефірі чимало й урядовців, які також є політиками, й державних службовців, які фактично представляють позицію влади. Також варто мати на увазі, що народних депутатів зазвичай запрошують в ефір не тільки й не стільки озвучити позицію своєї політичної сили, як поговорити на актуальні теми, з якими пов’язана їхня робота в парламенті або поза ним.

Розподіл депутатів, які з’являлись в ефірі, за політсилами:

Семеро найчастіше запрошуваних в ефір нардепів — «слуги народу». Можливо, це видається не таким уже й перекосом на користь «Слуги народу», адже «слуги» все-таки монобільшість і найбільша фракція у Верховній Раді. Та погляньмо на розподіл за кількістю появ в ефірі:

Отже, 69 %, або понад дві третини появ в ефірі народних депутатів припало на «слуг народу». 14 % — на «За майбутнє», 8 %— на «Батьківщину», 6 % на «Голос», 2 % на «Європейську солідарність» і менш ніж по 1 % — на «Довіру» та позапартійного Дмитра Разумкова. На сімку «слуг», яких запрошують в ефір найчастіше, припадає 37 % депутатських включень / інтерв’ю. До речі, це підтверджує справедливість критики Ігоря Куляса, який закликав ведучих марафону опонувати заочній критиці на адресу Петра Порошенка з уст «слуг народу», адже представників «Європейської солідарності», які могли б відповісти на ці закиди, в ефірі майже не буває.

Таблиця також демонструє загалом і без того відомі, але дотепер не підтверджені цифрами симпатії окремих телеканалів, які їм дозволяють проявляти в межах марафону «Єдині новини». Представники партії «За майбутнє», пов’язаної з власником «1+1» Ігорем Коломойським, з’являються лише у блоках «1+1» та «України» — інші їх не запрошують. Із чотирьох появ Юлії Тимошенко в національному ефірі три припали на блоки ICTV / СТБ. Із трьох запрошених в ефір марафону нардепів від «Європейської солідарності» двоє з’явились у блоці ICTV / СТБ, один — Суспільного. Іронічно, що «Україна» за три тижні липня, які вона ще працювала в ефірі марафону, встигла тричі запросити в ефір нардепа від «Слуги народу» Андрія Геруса — того самого, якого завзято паплюжила три роки тому, залучаючи до цього кулаки Олега Ляшка.

До речі, про Ляшка: ще одна тенденція — цілковита відсутність в ефірі марафону позапарламентських політиків, навіть тих, які були улюбленцями відповідних телеканалів до 24 лютого 2022 року. Ані Ляшка, ані Смешка, ані улюбленця «Інтера» Сергія Капліна. А ще — ви, можливо, вже й забули, але у Верховній Раді була фракція «Опозиційна платформа — За життя». Після ліквідації партії і, відповідно, фракції її колишні члени створили дві депутатські групи — «Платформа за життя і мир» та «Відновлення України». У національному ефірі ці групи не представлені, й навіть «Інтер» більше не дає слова колишнім представникам «ОПЗЖ».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4872
Читайте також
23.12.2022 13:00
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 420
20.11.2022 14:00
Отар Довженко
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
3 940
12.11.2022 10:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 776
20.10.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 268
16.09.2022 10:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
«Детектор медіа»
5 057
01.09.2022 16:00
Інна Сергієнко
Орест Білоскурський
для «Детектора медіа»
5 200
31.08.2022 10:23
Отар Довженко
«Детектор медіа»
12 937
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду