Обличчя марафону «Єдині новини» у вересні 2022 року: кому давали слово найчастіше

Обличчя марафону «Єдині новини» у вересні 2022 року: кому давали слово найчастіше

20 Жовтня 2022
4266

Обличчя марафону «Єдині новини» у вересні 2022 року: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
4266
Зліт і падіння колишнього «ОПЗЖ» у блоках «Ради», незмінний гендерний дисбаланс, посилення гегемонії «Слуги народу» і Михайло Подоляк як провідний голос Банкової в ефірі марафону.
Обличчя марафону «Єдині новини» у вересні 2022 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» у вересні 2022 року: кому давали слово найчастіше

Після 24 лютого «Детектор медіа» вимушено припинив моніторинг щоденних теленовин і політичних токшоу, адже українські телеканали більше не показували ані окремих новин, ані токшоу. Більшість із них тепер транслює спільний телемарафон «Єдині новини», який складається з новин, гостьових студій, репортажів, прямих включень із місця подій, записаних інтерв’ю тощо. На додачу до щоденного конспекту марафону, а також щотижневого докладного розбору грубих порушень і помилок, який у двох форматах — для професійної та для ширшої аудиторії — робить медіаексперт Ігор Куляс, ми збираємо суто статистичну інформацію про спільний інформаційний ефір і публікуватимемо ці дані щомісяця.

Підсумок травнячервнялипня, серпня 2022 року.

У вересні кількість включень дещо зросла в порівнянні з серпнем, проте кількість гостей збільшилась буквально на кілька одиниць, себто зростання відбулося за рахунок більшої кількості повторів. Загалом тенденція наповнення нічного ефіру суцільними повторами зберігається, й бачимо приклади, коли через це (фактично — через відсутню журналістську й редакторську роботу вночі) учасники марафону не виконують найбазовіші свої обов’язки, зокрема не висвітлюють оперативно нічні удари по українських містах.

Включень не лише побільшало — зростає й диспропорція кількості включень / інтерв’ю у блоках двох учасників марафону («Ради» і Суспільного) та інших, які заповнюють свої блоки новинними сюжетами й документальними фільмами.

Суспільне і «Рада» роблять разом понад 60% включень, а решта каналів — учасників марафону — по кільканадцять відсотків кожен.

Ще одна очевидна тенденція — збільшення кількості інтерв’ю наживо у студії, а не включень через відеозв’язок. Загалом інтерв’ю в студії наживо — норма для телебачення, однак карантин через коронавірусну епідемію, а потім і велика війна «привчили» телевізійників до суцільних відеовключень — часто з поганим зв’язком, картинкою і звуком. У вересні, коли ситуація більш-менш стабілізувалася, творці марафону повернулися до класичних інтерв’ю віч-на-віч у студії. Подивимось, що буде відбуватися в марафоні в жовтні – коли почалися масовані обстріли українських міст.

Гендерний «баланс» серед гостей марафону залишається проблемою: частка розмов із жінками не змінилась (22,5% у вересні, 22% у серпні), а частка унікальних гостей-жінок дещо зменшилась (26,5% у вересні, 28% у серпні).

При цьому на першому місці за частотою появи в ефірі марафону залишається речниця командування «Південь» Наталія Гуменюк. У вересні «Детектор медіа» опублікував інтерв’ю з нею. Крім Гуменюк, у вересні в топі дві жінки — міністерка  з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та речниця Державного бюро розслідувань Тетяна Сап’ян.

На другому місці в топі — мер Мелітополя Іван Федоров, на третьому — речник Одеської ОВА Сергій Братчук. Часте залучення спікера з Мелітополя (де у вересні було небагато бойових дій) можна пояснити однією з ключових тем місяця — проведенням псевдореферендуму на окупованих територіях. Що ж до Сергія Братчука, то, схоже, марафонці просто люблять із ним поспілкуватися. Найчастіше він з’являвся у блоках каналу «Рада».

Головні воєнні події у вересні відбувались у Харківській, Донецькій та Луганській областях — контрнаступ, звільнення більшості раніше окупованої території Харківщини, звільнення Лимана та навколишніх сіл, безперервні атаки окупантів на Бахмут. Актуальність Харківщини пояснює присутність у топі Ігоря Терехова, мера обласного центру — хоча більшість подій відбувалась у десятках кілометрів від Харкова на території, яка перебуває у сфері відповідальності голови обласної військової адміністрації Олега Синєгубова. Він, утім, не ввійшов у топ — за місяць його включали в ефір лише сім разів. Є в топі й голови Луганської та Донецької ОВА — Сергій Гайдай та Павло Кириленко.

Серед урядовців аномально популярним залишається Олег Немчинов. Міністра Кабінету міністрів включали в ефір протягом місяця одинадцять разів, і саме він найчастіше коментував загальнополітичні теми.

Оскільки місяць був багатий на бойові дії та важливі події на окупованих територіях, серед найпопулярніших гостей блоків окремих каналів — переважно ті ж самі Наталія Гуменюк, Іван Федоров, Сергій Братчук та Ігор Терехов (останнього найчастіше включали у блоках «Інтера»). Суспільне часто зверталось до кореспондентки «Радіо Свобода» Зоряни Степаненко, яка виступала як експертка з подій у Євросоюзі. У «Ради» серед завсідників — улюблений експерт-міжнародник Богдан Ференс, політкоментатор Валентин Гладких та колишній чиновник, а тепер — універсальний коментатор Георгій Біркадзе. Також у вересні стало очевидно, що головним спікером Офісу президента, що з’являється в ефірі марафону, став радник Андрія Єрмака Михайло Подоляк.

Ситуацію на війні коментують переважно речники та голови ОВА. Серед воєнних експертів в ефірі найчастіше з’являлись Олександр Мусієнко, Олександр Коваленко, Іван Ступак та Сергій Кузан. Серед частих коментаторів загальнополітичних тем — заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко та міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Міжнародну політику найчастіше запрошували коментувати Богдана Ференса, Володимира Фесенка і Олексія Якубіна, а також радника голови ОП Михайла Подоляка. Про економіку говорили найчастіше урядовці, серед експертів найчастіше кликали Сергія Фурсу.

Ситуація з представництвом політичних партій у вересні помітно змінилась.

Головний «драйвер» цієї зміни — канал «Рада», який різко збільшив кількість розмов із народними депутатами у своїх блоках. У серпні таких включень було 38, у вересні — вже 60. Відповідно, загальна кількість розмов із депутатами зросла із 109 до 133. У Суспільного показник лишився незмінним (33). Вище йшлося про те, що Суспільне і «Рада» мають відносно найбільшу кількість включень (разом — 60% розмов усього марафону).

Загалом в ефірі з’являлись 57 народних депутатів. Із них понад половина — «Слуги народу». Ось як виглядав розподіл включень і унікальних гостей-депутатів за фракціями:

Як і в попередні місяці, «слуги» переважають: їх 60% серед депутатів — героїв ефіру, на них припадає 71% розмов із депутатами. Це більше, ніж у серпні. Поменшало «За майбутнє», представників якої запрошують уже традиційно лише у блок «1+1». Найскандальніша тенденція, яка, втім, припинилась ще у вересні, — присутність в ефірі народних депутатів від «Відновлення України», більшість яких раніше були в «Опозиційній платформі — За життя». Усіх їх включав в ефір канал «Рада», і про жодного не згадувалось, що вони — в минулому члени «ОПЗЖ» та провідники проросійської політики. Окрім скандальних Анатолія Бурмича і Валерія Гнатенка, які були полум’яними прибічниками Росії до повномасштабного вторгнення, у блоці «Ради» з’являвся Артем Дмитрук, якого виключили з фракції «Слуга народу» після дебошу в Одесі.

Незалежна медійна рада закликала припинити популяризувати членів колишньої «ОПЗЖ» у марафоні «Єдині новини», адже вони «раніше особисто поширювали проросійську пропаганду». Зрештою у другій половині вересня появи представників «Відновлення України» у блоках «Ради» припинились, а координатор марафону — міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко — сказав, що редакція «зробила висновки».

Представників іншої частини колишньої «ОПЗЖ» — «Платформи за життя і мир» — до ефіру спільного телемарафону не включають. Цікава ситуація склалась із «Батьківщиною»: в ефірі побували п’ятеро депутатів загалом десять разів, але половина з цих появ припадає на Юлію Тимошенко, яка чотири рази була у блоках «Ради» і раз — ICTV/СТБ. Чотирьох її колег запрошували у блоки Суспільного. Як і раніше, Суспільне є єдиною редакцією з числа виробників марафону, яка не лише дає слово представникам різних фракцій, а й організовує дискусії між ними.

Поки готувався цей матеріал, на «Детекторі медіа» вийшли підсумки моніторингу спільного телемарафону, який робить Ігор Куляс,перша та друга частини. Це докладний аналіз структури ефіру, програмної політики, гостьової політики, серйозних порушень стандартів та помилок редакцій, які роблять марафон, зроблений на підставі моніторингу 25 діб протягом пів року (березень — вересень 2022 року).

Скріншот відео: ТСН/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4266
Читайте також
29.04.2023 10:00
Мар'яна Олійник
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
1 835
30.03.2023 15:00
Олексій Півторак
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 962
12.02.2023 10:00
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
2 145
23.12.2022 13:00
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 420
20.11.2022 14:00
Отар Довженко
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
3 940
19.10.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 613
16.09.2022 10:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
«Детектор медіа»
5 055
11.08.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 872
08.07.2022 16:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 211
03.06.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 822
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду