Обличчя марафону «Єдині новини» у жовтні 2022 року: кому давали слово найчастіше

Обличчя марафону «Єдині новини» у жовтні 2022 року: кому давали слово найчастіше

12 Листопада 2022
3776

Обличчя марафону «Єдині новини» у жовтні 2022 року: кому давали слово найчастіше

Софія Скиба
головна редакторка інформаційної агенції «Перший Криворізький»
3776
Хто з міністрів найпопулярніший у марафоні, чи зникли колишні представники ОПЗЖ, хто з виробників марафону найчастіше запрошує в ефір жінок.
Обличчя марафону «Єдині новини» у жовтні 2022 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» у жовтні 2022 року: кому давали слово найчастіше

Після 24 лютого «Детектор медіа» вимушено припинив моніторинг щоденних теленовин і політичних токшоу, адже українські телеканали більше не показували ані окремих новин, ані токшоу. Більшість із них тепер транслює спільний телемарафон «Єдині новини», який складається з новин, гостьових студій, репортажів, прямих включень із місця подій, записаних інтерв’ю тощо. На додачу до щоденного конспекту марафону, а також щотижневого докладного розбору грубих порушень і помилок, який у двох форматах — для професійної та для ширшої аудиторії — робить медіаексперт Ігор Куляс, ми збираємо суто статистичну інформацію про спільний інформаційний ефір і публікуватимемо ці дані щомісяця.

Підсумок травня, червня, серпня, вересня 2022 року.

У жовтні загальна кількість розмов в ефірі зросла від вересневих 1656 до 1796. Кількість гостей зросла мінімально — з 738 до 745. Ось як розподілилась кількість розмов в ефірі між п’ятьма редакціями — виробниками марафону:

Цей розподіл традиційний — найменше розмов відбувається у блоках «Інтера», трохи більше — у блоках каналів холдингу StarLightMedia і «1+1», а Суспільне і «Рада» разом забезпечують майже дві третини розмов в ефірі.

Гендерний дисбаланс залишився незмінним — із 1796 розмов в ефірі 414 відбулись із жінками, це ті самі 23%, що у вересні. 27,5% унікальних гостей (205 із 745) — жінки, це на півтора відсотка більше, ніж у вересні.

Показовим є й співвідношення між унікальними гостями-жінками і кількістю включень: 1:2. Для чоловік цей показник — 1:2,56. У середньому (показник для всіх гостей) — 2,41. У вересні цей показник для жінок був 1:1,9; для чоловіків — 1:2,36. У середньому (показник для всіх гостей) — 1:2,24. Це значить, що повторне запрошення гостя-чоловіка в ефір спільного телемарафону трапляється частіше, ніж гості-жінки.

Оскільки в марафону немає спільної редакції й редакційної політики, ми, на жаль, не можемо поставити запитання людям, відповідальним за нього, й дізнатися, в чому причина такого дисбалансу. Його можна було би спробувати пояснити «війною» — мовляв, в ефірі багато спікерів-військових, а вони переважно чоловіки; однак у жовтні події на фронтах розгортались значно менш бурхливо, ніж у вересні. Погляньмо, чи однаково відповідальні за цю ситуацію редакції, які творять марафон.

 

Цифри достатньо промовисті: більше, ніж у середньому по марафону, жінок запрошують до блоків ICTV / СТБ і «1+1», менше — до блоків «Інтера» і «Ради»; показник Суспільного близький до середнього по марафону. Подивимось у наступні місяці, чи змінюватиметься ця картина. Нагадаємо, жінки — це понад 50% людства.

Уже третій місяць на першому місці за частотою появи в ефірі марафону залишається речниця командування «Південь» Наталія Гуменюк. У вересні «Детектор медіа» опублікував інтерв’ю з нею. Втім у топі є нові герої — речники Повітряних сил української армії Юрій Ігнат (29 появ за місяць) і Східного угрупування Сергій Череватий (27 появ). Їхня висока позиція в топі цілком логічна, адже Повітряні сили керують протиповітряною обороною, яка відбивала численні удари росіян по енергетичній інфраструктурі в жовтні, а на східному фронті протягом усього місяця відбувались запеклі бої. Четвертий у топі — речник Одеської ОВА Сергій Братчук, який, до слова, залишається найчастіше запрошуваним в ефір спікером телеканалу «Рада».

Найцікавіша зміна в топі — п’яте місце віцеспікерки Олени Кондратюк, обраної за списком партії «Батьківщина». Вона з’являлась в ефірі марафону в жовтні двадцять два рази; при цьому з травня по вересень включно пані Кондратюк запрошували в ефір марафону лише дванадцять разів. Віцеспікерка бувала у блоках «1+1», Суспільного, «Ради» й ICTV / СТБ, й говорила, крім звітів із власних дипломатичних поїздок, на різні теми — про бюджет, відносини з Іраном тощо. Усі ці теми Олена Кондратюк коментувати компетентна і вповноважена, та все ж цікаво, як сталося, що чотири з п’яти редакцій виробників марафону синхронно зацікавилися героїнею, яку в попередній місяць кликали в ефір лише один раз. До речі, у блоках ICTV / СТБ Олена Кондратюк стала найчастішою гостею жовтня, з’явившись в ефірі десять разів.

Крім того в топі більш-менш ті самі герої, які були в ньому в попередні місяці. Знов посилилась увага до міністерки окупованих територій Ірини Верещук, зокрема у зв’язку з питаннями евакуації та обміну полоненими. Серед топових спікерів з’явився голова Київської ОВА Олексій Кулеба, який коментував руйнування інфраструктури та наслідки ударів по регіону. Михайла Подоляка, який був головним «голосом Банкової» в попередньому місяці, в топі змінив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко. Рідше в ефірі з’являлися мер Мелітополя в екзилі Іван Федоров та політкоментатор Валентин Гладких. Як і раніше, про ситуацію на Харківщині найчастіше розповідає мер обласного центру Ігор Терехов, а з головою ОВА Олегом Синєгубовим говорять значно рідше.

Ще одна помітна зміна — відсутність у топі міністра Кабінету Міністрів Олега Немчинова. «Міністр без портфелю» був найпопулярнішим представником виконавчої влади в ефірі марафону в попередні місяці, з ним говорили на найрізноманітніші теми. У жовтні він включався в марафон сім разів (у вересні було одинадцять).

А ось розподіл найчастіше запрошуваних гостей за каналами. У блоках із найбільшою кількістю розмов в ефірі — «Ради» і Суспільного — найчастішими гостями стали речники, які озвучували останні новини. «1+1» традиційно часто звертається до воєнного експерта Олександра Мусієнка; улюблені коментатори «Ради» — все ще Богдан Ференс, коли йдеться про питання міжнародні, і Валентин Гладких —  коли про внутрішні.

З розподілу гостей за темами бачимо підвищену увагу до Олександри Матвійчук, чия організація «Центр громадянських свобод» здобула разом із російськими та білоруськими колегами Нобелівську премію миру. З нею протягом жовтня спілкувались в ефірі дев’ять разів. Головною коментаторкою міжнародних відносин стала вже згадувана віцеспікерка Олена Кондратюк; на другому місці «слуга народу» Єгор Чернєв, голова постійної делегації в Парламентській асамблеї НАТО. Показово, що саме політики, а не експерти найчастіше говорять на ці теми. Це стосується і внутрішньополітичних питань — тут у топі Данило Гетманцев і Роксолана Підласа зі «Слуги народу». Економіку найчастіше коментували аграрій Денис Марчук та економіст Олег Устенко. Нарешті, з культурних діячів найчастіше в ефірі марафону з’являвся музикант Дмитро Шуров — музичний продюсер національного відбору на «Євробачення-2023».

У попередні місяці ми підраховували частоту появи народних депутатів в ефірі марафону та в різних блоках. За цей час картина не дуже мінялась і не зазнала великих змін у жовтні. Напевно, єдина помітна зміна — запрошення у блоки «Ради» нардепа Володимира Арешонкова із групи «Довіра»; до 2006 року Арешонков був у партії Віктора Медведчука — Соціал-демократичній партії України (об’єднаній). Втім за цей час встиг побувати також обранцем від Блоку Петра Порошенка, тож назвати його проросійським політиком, напевно, не можна. Колишніх обранців від «Опозиційної платформи — За життя» в ефір марафону після вересневого скандалу більше не кличуть; Володимир Петров може повертатися.

Тож ми вирішили відкласти черговий підрахунок на листопад, натомість у жовтні підрахувати представників центральних органів виконавчої влади і президентської вертикалі. Речників і радників до цього переліку ми не включали.

Представники виконавчої влади — без сумніву, бажані й важливі гості ефіру спільного телемарафону, які можуть повідомити глядачам багато цінної інформації. Втім частота запрошення в ефір представників влади — цікавий і пізнавальний показник.

Як бачимо, представники виконавчої влади з’являються у блоках StarLight Media та «1+1» з однаковою частотою і більш ніж удвічі частіше, ніж у блоках Суспільного. Показник «Інтера» й «Ради» — середній.

Найпопулярнішою міністеркою жовтня в телемарафоні виявилась Ірина Верещук. Десять разів запрошували в ефір Олександра Ткаченка. Завсідництво керівника «Укренерго» об’єктивно виправдане, адже майже весь жовтень Україна потерпала від наслідків ударів по енергетичній інфраструктурі. Зауважмо, що міністр енергетики Герман Галущенко, який безпосередньо стосується цієї сфери, не був такий популярний у марафоні. А ось присутність у топі Кирила Тимошенка, як уже йшлося вище, — нова тенденція: раніше він з’являвся в ефірі марафону кілька разів на місяць. Не запрошували заступника глави Офісу президента в ефір лише у блоці ICTV / СТБ. Заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін випередив за частотою появи в національному ефірі свого шефа Дениса Монастирського, а Ганна Маляр — свого шефа — міністра оборони Олексія Резнікова. Міністри юстиції, фінансів та аграрної політики з’являлися в ефірі протягом місяця лише по разу. В наступні місяці поглянемо на цю картину в динаміці. У листопаді ситуація з марафоном мала би змінитися хоча б тому, що виробників знову шість.

Скриншот відео: ТСН/YouTube

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3776
Читайте також
29.04.2023 10:00
Мар'яна Олійник
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Олексій Півторак
«Детектор медіа»
1 835
30.03.2023 15:00
Олексій Півторак
Денис Шабанін
Ярослав Зубченко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
1 962
12.02.2023 10:00
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
2 146
23.12.2022 13:00
Іра Рябоштан
Денис Шабанін
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 420
20.11.2022 14:00
Отар Довженко
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
3 940
16.09.2022 10:00
Софія Скиба
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
«Детектор медіа»
5 058
11.08.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 873
08.07.2022 16:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
3 211
03.06.2022 12:00
Денис Шабанін
Ксенія Ілюк
Отар Довженко
Софія Скиба
«Детектор медіа»
4 823
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду