ВАКС заочно заарештував Жеваго у справі про хабар ексголові Верховного суду Князєву

ВАКС заочно заарештував Жеваго у справі про хабар ексголові Верховного суду Князєву

10 Липня 2024
422
10 Липня 2024
18:40

ВАКС заочно заарештував Жеваго у справі про хабар ексголові Верховного суду Князєву

422
Наразі власник групи «Фінанси і кредит» Костянтин Жеваго перебуває у Франції. Після його затримання та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування запобіжного заходу.
ВАКС заочно заарештував Жеваго у справі про хабар ексголові Верховного суду Князєву
ВАКС заочно заарештував Жеваго у справі про хабар ексголові Верховного суду Князєву

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно заарештував бізнесмена, власника групи «Фінанси і кредит» Костянтина Жеваго, який фігурує у справі ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. Про це пише Transparency International Ukraine.

«10 липня 2024 року слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою власнику групи "Фінанси і кредит", підозрюваному в наданні неправомірної вигоди ексголові та суддям Верховного Суду», — йдеться в повідомленні.

За даними слідства, у 2023 році Жеваго через посередника передав гроші тоді ще очільнику Верховного Суду та іншим суддям, аби вони ухвалили вигідне йому рішення у справі про 40% акцій Полтавського ГЗК.

Після затримання підозрюваного та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування запобіжного заходу.

У травні минулого року низка медіа з посиланням на джерела серед правоохоронців повідомила, що антикорупційні органи затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Його викрили на отриманні хабаря розміром приблизно 3 мільйони доларів. За даними джерел ZN.UA, гроші Князєв отримав за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго. 16 травня НАБУ та САП підтвердили затримання Князєва у справі про отримання хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго.

Згодом Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила підозру Всеволоду Князєву та його спільникові — адвокату. 

Водночас пресслужба бізнесмена Костянтина Жеваго заперечила його причетність. Жеваго запевняє, що «він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду». 

16 травня пленум Верховного Суду висловив недовіру голові відомства Всеволоду Князєву, через що той втратив посаду, а вже за два дні, 18 травня, ВАКС обрав Князєву запобіжний захід — тримання під вартою з можливістю внесення застави. Його адвокати подали апеляцію, проте суд її відхилив, хоч і зменшив суму застави. Після ще кількох зменшень суми застави її заплатили й 31 січня 2024 року Князєв вийшов із-під варти.

Костянтину Жеваго повідомили про підозру в цій справі ще 3 серпня 2023 року.

Нагадаємо, ще у вересні 2019 року Костянтину Жеваго повідомляли про підозру в рамках кримінального розслідування про розтрату 113 млн доларів АТ «Банк "Фінанси та кредит"». На майно та активи Жеваго та пов'язаних із ним юридичних осіб вартістю понад 300 млн гривень наклали арешт і передали в управління АРМА. За запитом ДБР Інтерпол тоді оголосив його в міжнародний розшук.

Жеваго перебуває у Франції і раніше відкидав звинувачення. 28 грудня 2022 року Жеваго затримали на гірськолижному курорті «Куршевель» у Франції за запитом ДБР за звинуваченнями в розтраті у справі банку «Фінанси та кредит». Україна вимагала екстрадиції бізнесмена. 

У січні 2023-го французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити бізнесмена під заставу в 1 млн євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну. 30 березня суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції Жеваго в Україну. А 10 листопада Верховний суд Франції остаточно відхилив апеляцію української сторони. Адвокати бізнесмена заявляли, що Україна начебто не може гарантувати проведення справедливого судового процесу в умовах воєнного стану, а також безпеку Костянтина Жеваго у час постійних загроз з боку російської армії.

У березні 2023 року господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46  млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, бізнесмен приховував факт володіння майном, за рахунок якого в майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

Як відомо, син Костянтина Жеваго, Іван Жеваго, є кінцевим власником компанії «Atmosphere Entertainment», на користь якої у грудні 2017 року були відчужені акції телеканалу «Еспресо». На сьогодні, за даними YouControl, Іван Жеваго є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Астра Фінанс», якій належить компанія «Голдберрі», що є юридичною особою телеканалу «Еспресо».

Фото: Костянтин Жеваго / Ferrexpo

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
422
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду