ЗМІ: Суд у Франції відмовив в екстрадиції українського бізнесмена Жеваго

ЗМІ: Суд у Франції відмовив в екстрадиції українського бізнесмена Жеваго

30 Березня 2023
1415
30 Березня 2023
15:29

ЗМІ: Суд у Франції відмовив в екстрадиції українського бізнесмена Жеваго

1415
Жеваго затримали у грудні в Куршевелі, але відпустили згодом під заставу. В Україні його підозрюють у розтраті 113 млн доларів банку «Фінанси та Кредит».
ЗМІ: Суд у Франції відмовив в екстрадиції українського бізнесмена Жеваго
ЗМІ: Суд у Франції відмовив в екстрадиції українського бізнесмена Жеваго

Суд у Франції вирішив, що українського бізнесмена Костянтина Жеваго не потрібно екстрадувати до України. Про це повідомляє Reuters та «Українська правда», посилаючись на слова представника Жеваго. 

Джерело «УП» в правоохоронних органах підтвердило, що таке рішення було ухвалено судом у Шамбері. 

Зазначається, що суд ухвалив рішення 30 березня «після ретельного розгляду всіх матеріалів справи, з урахуванням усіх доказів та аргументів, які надала сторона захисту».

На переконання Жеваго, ухвала французького суду «підтверджує, що справа проти нього є політичною і не має юридичного підґрунтя».

«Це переслідування має політичний мотив та явні ознаки піар-кампанії державних правоохоронних органів. Сподіваюся, що ДБР і Генпрокуратура нарешті вислухають мої аргументи та будуть дотримуватися закону під час розгляду цієї справи надалі», — наводять слова Жеваго.

28 грудня минулого року ДБР повідомило про затримання Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель у Франції. Україна вимагає екстрадиції бізнесмена. 

Вже у січні французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити бізнесмена під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

Адвокати бізнесмена заявляли, що Україна начебто не може гарантувати проведення справедливого судового процесу в умовах воєнного стану, а також безпеку Костянтина Жеваго у час постійних загроз з боку російської армії.

Нещодавно господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, Жеваго приховував факт володіння майном, за рахунок якого у майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

27 вересня 2019 року екснардепу повідомили про підозру у рамках розслідування кримінального провадження про розтрату 113 млн доларів АТ «Банк "Фінанси та Кредит"». За запитом ДБР Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук. 

Невдовзі Костянтин Жеваго заявив, що ЗМІ поширили недостовірну інформацію про те, що ДБР планує затримати його та екстрадувати. Про це з посиланням на пресслужбу та адвоката бізнесмена повідомив канал «Еспресо», 25% якого належить синові бізнесмена Івану Жеваго.  

У грудні 2017 року у структурі власності телеканалу «Еспресо» відбулися зміни. Експрем'єр Арсеній Яценюк, дружина колишнього глави МВС Арсена Авакова Інна Авакова та дружина народного депутата Миколи Княжицького Лариса Княжицька відчужили свої частки у статутному капіталі телеканалу на користь компанії Atmosphere Entertainment, кінцевим власником якої є Іван Жеваго, син Костянтина Жеваго.

Фото: Ferrexpo

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1415
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду