Ексголові Верховного Суду Князєву оголосили підозру. Йому загрожує до 12 років тюрми

Ексголові Верховного Суду Князєву оголосили підозру. Йому загрожує до 12 років тюрми

17 Травня 2023
2185
17 Травня 2023
09:10

Ексголові Верховного Суду Князєву оголосили підозру. Йому загрожує до 12 років тюрми

2185
Всеволода Князєва підозрюють в отриманні 2,7 мільйона доларів хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго.
Ексголові Верховного Суду Князєву оголосили підозру. Йому загрожує до 12 років тюрми
Ексголові Верховного Суду Князєву оголосили підозру. Йому загрожує до 12 років тюрми

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила підозру колишньому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву та його спільникові — адвокату. Їх підозрюють в отриманні 2,7 мільйона доларів хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Їм загрожує до 12 років ув’язнення, повідомили пресслужби НАБУ та САП.

Так, керівник САП Олександр Клименко особисто повідомив про підозру Князєву та адвокату. Дії підозрюваних кваліфікували за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Санкція статті передбачає ув'язнення від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років та конфіскацією майна.

Наразі правоохоронці розв'язують питання про звернення до Вищої ради правосуддя та Вищого антикорупційного суду щодо обрання запобіжного заходу Князєву.

Нагадаємо, увечері 15 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомили, що «викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС».

Низка ЗМІ з посиланням на джерела серед правоохоронців повідомили, що антикорупційні органи затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Його викрили на отриманні хабаря розміром приблизно 3 мільйони доларів. За даними джерел ZN.UA, гроші Князєв отримав за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго. 

16 травня НАБУ та САП підтвердили затримання Князєва у справі про отримання хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Окрім Всеволода Князєва, наразі перевіряється причетність інших людей. Зокрема, під час слідчих дій знайшли багато грошей у члена Великої Палати Верховного Суду.

За даними правоохоронців, посередником між керівництвом суду і людьми, які хотіли вирішити питання в суді, виступало адвокатське об’єднання. Правоохоронці зафіксували низку контактів власника фінансової групи «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго з одним із власників цього адвокатського об’єднання. Вони домовилися про передачу хабаря високопосадовцям Верховного Суду для ухвалення потрібного рішення.

Пресслужба бізнесмена Костянтина Жеваго заперечила його причетність до хабаря. Жеваго запевняє, що «він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду». 

Увечері 16 травня пленум Верховного Суду висловив недовіру голові відомства Всеволоду Князєву, через що той втратив посаду. 

Фото: Всеволод Князєв / sud.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2185
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду