ЗМІ: НАБУ затримало голову Верховного Суду на хабарі у 3 мільйони доларів

ЗМІ: НАБУ затримало голову Верховного Суду на хабарі у 3 мільйони доларів

16 Травня 2023
3203
16 Травня 2023
09:05

ЗМІ: НАБУ затримало голову Верховного Суду на хабарі у 3 мільйони доларів

3203
За даними джерел ZN.UA, Всеволод Князєв отримав хабар за рішення на користь бізнесмена Костянтина Жеваго у справі щодо акцій Ferrexpo.
ЗМІ: НАБУ затримало голову Верховного Суду на хабарі у 3 мільйони доларів
ЗМІ: НАБУ затримало голову Верховного Суду на хабарі у 3 мільйони доларів

За даними ЗМІ, антикорупційні органи затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Його викрили на отриманні хабаря розміром приблизно 3 мільйони доларів. За даними джерел ЗМІ, гроші Князєв отримував за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго. 

Увечері 15 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомили, що «викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС». Правоохоронці додали, що проводять невідкладні слідчі дії, а деталі пообіцяли розкрити згодом.

Радник голови Офісу президента Сергій Лещенко написав, що правоохоронці документували на отриманні хабаря в розмірі 2,7 мільйона доларів главу Верховного Суду Всеволода Князєва. 

«Тривають слідчі дії, в тому числі вдома у судді. Це був не перший епізод, де фігурує голова судової гілки влади. Кажуть про системний характер поборів», — ідеться в його повідомленні.

Водночас видання ZN.UA, «Українська правда» та «Цензор.НЕТ» з посиланням на джерела в НАБУ повідомили, що Князєва затримали.

Згодом видання ZN.UA з посиланням на джерело в НАБУ повідомило, що голова Верховного Суду отримував гроші від людей, які виступали за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго.

За даними ZN.UA, ідеться про справу щодо права власності на 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo, яку розглядала Велика Палата Верховного Суду. Своїм рішенням 19 квітня орган залишив ці акції пов'язаним із Жеваго компаніям.

За інформацією джерел видання, обшуки проходять у ще 18 суддів Верховного Суду, які слухали справу Жеваго.

«Вища рада правосуддя має їх відсторонити. Водночас, Князєв уже близько півтора року не має заступника, тому його затримання означатиме "обезголовлення" органу», — пише видання.

Верховний Суд повідомив, що проведе сьогодні, 16 травня, позачергове засідання Пленуму ВС «у зв’язку з подіями, які відбуваються навколо» голови суду Всеволода Князєва. Про час засідання повідомлять додатково.

Крім того, сьогодні о 12:00 керівники НАБУ і САП проведуть брифінг щодо викритої схеми одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями Верховного Суду.

Нагадаємо, 27 вересня 2019 року екснардепу Костянтину Жеваго повідомили про підозру в рамках розслідування кримінального провадження про розтрату 113 млн доларів АТ «Банк "Фінанси та Кредит"». За запитом ДБР Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук. 

Нещодавно господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, Жеваго приховував факт володіння майном, за рахунок якого у майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

28 грудня минулого року ДБР повідомило про затримання Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель у Франції. Україна вимагає екстрадиції бізнесмена. У січні французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити його під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

Синові бізнесмена Костянтина Жеваго Івану належать 25% власності телеканалу «Еспресо». Ще в грудні 2017 року експрем’єр Арсеній Яценюк, дружина колишнього глави МВС Арсена Авакова Інна та дружина народного депутата Миколи Княжицького Лариса відчужили свої частки у статуному капіталі телеканалу на користь компанії Atmosphere Entertainment, кінцевим власником якої є Іван Жеваго.

Фото: Всеволод Князєв / sud.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3203
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду