Суд заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів

Суд заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів

7 Березня 2023
1258
7 Березня 2023
20:47

Суд заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів

1258
Арешт накладений на частки у розмірі 50,3% у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: Полтавському, Єристівському та Біланівськом. Вони опосередковано належать бізнесмену через Ferrexpo.
Суд заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів
Суд заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів

Господарський суд у Києві за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб заарештував активи власника банку «Фінанси та Кредит» та ексдепутата Костянтина Жеваго в межах справи про відшкодування збитків банку на 46 млрд грн. Про це повідомила пресслужба Фонду.

За даними установи, Жеваго приховував факт володіння майном, за рахунок якого у майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

«Хоча, відповідно до ст. 52 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" керівники, власники істотної участі та кінцеві бенефіціарні власники неплатоспроможного банку або банку, щодо якого прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, зобов’язані надати Фонду на його вимогу інформацію про все належне їм майно (активи) та зобов’язання, Жеваго таку вимогу не виконав», — зазначили в повідомленні.

У результаті суд наклав арешт на частки у розмірі 50,3% у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах: Полтавському, Єристівському та Біланівському. Як наголосили у Фонді, вони опосередковано належать Жеваго через Ferrexpo.

Також суд заборонив іншим пов'язаним з ним компаніям відчужувати вказані активи.

«Це рішення — черговий крок з захисту інтересів кредиторів банку "Фінанси та кредит". Зараз позов Фонду до власника банку перебуває у першій інстанції в українській юрисдикції, і вкрай важливо, щоб за час розгляду цієї справи активи були збережені у повному обсязі і згодом могли бути спрямовані на відшкодування збитків, завданих кредиторам банку. Велике значення мало те, що Високий Суд Англії та Уельсу при розгляді справи за позовом Фонду проти власника Банку дійшов висновку, що існує достатньо підстав для всесвітнього арешту активів Жеваго», — наголосив заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков. 

Чергове засідання Госпсуду м. Києва у цій справі відбудеться вже 13 березня.

Нагадаємо, 28 грудня минулого року ДБР повідомило про затримання Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель у Франції. Україна вимагає екстрадиції бізнесмена. 

Вже у січні французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити бізнесмена під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

27 вересня 2019 року екснардепу повідомили про підозру у рамках розслідування кримінального провадження про розтрату 113 млн доларів АТ «Банк "Фінанси та Кредит"». За запитом ДБР Інтерпол оголосив його у міжнародний розшук. 

Невдовзі Костянтин Жеваго заявив, що ЗМІ поширили недостовірну інформацію про те, що ДБР планує затримати його та екстрадувати. Про це з посиланням на пресслужбу та адвоката бізнесмена повідомив канал «Еспресо», 25% якого належить синові бізнесмена Івану Жеваго.  

У грудні 2017 року у структурі власності телеканалу «Еспресо» відбулися зміни. Експрем'єр Арсеній Яценюк, дружина колишнього глави МВС Арсена Авакова Інна Авакова та дружина народного депутата Миколи Княжицького Лариса Княжицька відчужили свої частки у статутному капіталі телеканалу на користь компанії Atmosphere Entertainment, кінцевим власником якої є Іван Жеваго, син Костянтина Жеваго.

Фото: Ferrexpo

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1258
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду