Правоохоронці підтвердили затримання голови Верховного Суду. Жеваго заперечує причетність до хабаря

Правоохоронці підтвердили затримання голови Верховного Суду. Жеваго заперечує причетність до хабаря

16 Травня 2023
1745
16 Травня 2023
14:09

Правоохоронці підтвердили затримання голови Верховного Суду. Жеваго заперечує причетність до хабаря

1745
За словами голови САП, у майбутньому зловмисники хотіли «впливати на багато процесів у судовій системі».
Правоохоронці підтвердили затримання голови Верховного Суду. Жеваго заперечує причетність до хабаря
Правоохоронці підтвердили затримання голови Верховного Суду. Жеваго заперечує причетність до хабаря

Правоохоронці підтвердили затримання голови Верховного Суду Всеволода Князєва у справі про отримання хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Правоохоронці готують підозри фігурантам.

Про це заявили на брифінгу керівники Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Наразі правоохоронці затримали двох підозрюваних, серед них і Князєва, але перевіряють причетність інших. Зокрема, під час слідчих дій знайшли багато грошей теж у члена Великої Палати Верховного Суду. Правоохоронці вже встановили, за які рішення суд отримав частину з них. Гроші, які передавали як хабарі, вилучили під час обшуку.

Підозри затриманим станом на 12 годину ще не вручили, але вручення вже готується (Кримінальний процесуальний кодекс дає на це 24 години).

Директор НАБУ Семен Кривонос повідомив, що правоохоронці отримали інформацію про діяльність «злочинного угруповання у суддівській гілці влади із залученням керівництва цієї гілки». Вони вирішили здійснити «оперативне проникнення» в ряди угруповання і залучити «детектива під прикриттям». 

Прокурор САП Олександр Клименко розповів, що посередником між керівництвом суду і людьми, які хотіли вирішити питання в суді, виступало адвокатське об’єднання.

Під час слідчих заходів зафіксували низку контактів власника фінансової групи «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго з одним із власників цього адвокатського об’єднання. Вони домовилися про передачу хабаря високопосадовцям Верховного Суду для ухвалення потрібного рішення.

За словами директора НАБУ, 15 березня мало відбутися судове засідання у справі, однак через домовленість його перенесли, щоб можна було зібрати хабар. У той же час почали передавати гроші. На початку травня адвокат отримав від керівництва суду вказівку про розподіл грошей серед учасників угруповання. Правоохоронці зафіксували, що 3 травня передали першу частину хабаря, а 15 травня — другу частину.

За словами Клименка, є інформація, що йдеться не про одне рішення Верховного Суду, за яке давали хабар. Її зараз перевіряють.

Також, за його словами, у майбутньому зловмисники хотіли «впливати на багато процесів у судовій системі». Зокрема, члени угруповання намагалися вплинути на обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

«Це стосувалося не лише Верховного Суду, але й більшості судів на території України. Цим фактам буде надана оцінка. Слідчі дії ще тривають. Підбивання підсумків буде пізніше», — сказав прокурор.

Директор НАБУ Семен Кривонос заявив, що це найбільш резонансна справа в історії роботи НАБУ та САП і найбільше викриття в судовій гілці влади. 

Правоохоронці звертатимуться до Вищої ради правосуддя з клопотаннями про забезпечення заходів кримінального провадження щодо голови Верховного Суду. Справу кваліфікували за частинами 3 та 4 статті 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), а також частиною 4 статті 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України. За це фігурантам загрожує від 8 до 12 років ув'язнення.

Тим часом пресслужба бізнесмена Костянтина Жеваго заперечила його причетність до хабаря. Жеваго запевняє, що «він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду». 

«Інформація деяких ЗМІ про те, що неправомірна вигода могла бути одержана від людей, які діяли в інтересах підприємця, повністю неправдива. 

К. Жеваго ніколи нікому не давав і не міг давати подібних вказівок. Він наполегливо просить засоби масовоі інформації не поширювати непідтверджені відомості, не ставати знаряддям маніпуляцій і не вплутувати його у справи, до яких він не має жодного відношення», — йдеться у заяві, яку поширила пресслужба Жеваго.

За словами Жеваго, Велика Палата ВС ухвалила рішення не в його інтересах, а «в інтересах великої публічної компанії з поважними акціонерами, яка торгується на основному майданчику Лондонської фондової біржі»

Він також зазначив про «безпідставний зв'язок і явне підтасування» щодо рішення суду про акції Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo.

Жеваго заявив, що події навколо Верховного Суду можуть мати на меті дискредитацію цього державного органу. 

На його переконання, правоохоронні органи, які публічно заявили про виявлені ознаки хабарництва, мають довести свої звинувачення шляхом доказового слідства, з вироком суду.

Жеваго запевнив, що в разі необхідності він та юристи відповідних компаній готові надати всі належні пояснення слідству і судовим інстанціям. 

«Ми зацікавлені у прозорому розслідуванні цієї справи, аби зняти всі підозри і підтвердити свою репутацію в Україні та серед зарубіжних партнерів», — запевнив бізнесмен. 

Нагадаємо, увечері 15 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) повідомили, що «викрили масштабну корупцію у Верховному Суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВС».

За даними ЗМІ, антикорупційні органи затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Його викрили на отриманні хабаря розміром приблизно 3 мільйони доларів. За даними джерел ZN.UA, гроші Князєв отримав за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго. 

Фото: Олександр Хоменко / hromadske

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1745
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду