Костянтин Жеваго отримав нову підозру у справі банку «Фінанси та Кредит»

Костянтин Жеваго отримав нову підозру у справі банку «Фінанси та Кредит»

10 Травня 2024
618
10 Травня 2024
11:47

Костянтин Жеваго отримав нову підозру у справі банку «Фінанси та Кредит»

618
Як встановило ДБР, підконтрольна Жеваго компанія отримала кошти від банку з порушенням правил кредитування і вивели на офшорні компанії бізнесмена.
Костянтин Жеваго отримав нову підозру у справі банку «Фінанси та Кредит»
Костянтин Жеваго отримав нову підозру у справі банку «Фінанси та Кредит»

Державне бюро розслідувань оголосило нову підозру бізнесмену Костянтину Жеваго у справі про виведення коштів з банку «Фінанси та Кредит». Про це 9 травня повідомила пресслужба ДБР.

Правоохоронці встановили, що у травні 2007 року — жовтні 2010 року Костянтин Жеваго сформував злочинну організацію. Туди ввійшли голова, члени правління АТ «Банк «Фінанси та Кредит» та інші наближені до нього особи.

Підконтрольна Жеваго українська компанія отримала кредит від банку «Фінанси та Кредит» з порушенням правил кредитування. Гроші вивели на інші офшорні компанії Жеваго.

Щоб приховати незаконне походження грошей, у 2010–2015 роках учасники схеми уклали кредитний договір та понад 100 додаткових угод до нього між підконтрольною компанією та банком. Ці угоди дозволяли збільшувати кредитний ліміт, що видавався банком на підконтрольну Жеваго компанію, без ліквідної застави.

Завдяки цьому з банку вдалося вивести 519 млн гривень, які згодом учасники схеми легалізували. Загальні збитки банку «Фінанси та Кредит» через кредитування компанії Жеваго склали 1,4 млрд гривень.

ДБР повідомило Жеваго про підозру у створенні та керівництві злочинною організацією, привласненні та розтраті майна, легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, в особливо великому розмірі у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 КК України).

Крім того, підозри оголосили колишньому голові правління банку та його двом заступникам. Їх підозрюють в участі у злочинній організації, привласненні та розтраті майна в особливо великому розмірі у складі злочинної організації (ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України).

Нагадаємо, Костянтину Жеваго ще 27 вересня 2019 року повідомили про підозру в рамках кримінального розслідування про розтрату 113 млн доларів АТ «Банк «Фінанси та Кредит». На майно та активи Жеваго та повʼязаних з ним юридичних осіб вартістю понад 300 млн гривень наклали арешт і передали в управління АРМА. За запитом ДБР Інтерпол тоді оголосив його в міжнародний розшук.

Жеваго перебуває у Франції і раніше відкидав звинувачення. 28 грудня 2022 року Жеваго затримали на гірськолижному курорті Куршевель у Франції за запитом ДБР за звинуваченнями в розтраті у справі банку «Фінанси та Кредит». Україна вимагає екстрадиції бізнесмена. 

У січні 2023-го французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити бізнесмена під заставу в 1 млн євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну. 30 березня суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції Жеваго в Україну. А 10 листопада Верховний суд Франції остаточно відхилив апеляцію української сторони щодо екстрадиції Костянтина Жеваго. Адвокати бізнесмена заявляли, що Україна начебто не може гарантувати проведення справедливого судового процесу в умовах воєнного стану, а також безпеку Костянтина Жеваго у час постійних загроз з боку російської армії.

У березні 2023 року господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46  млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, бізнесмен приховував факт володіння майном, за рахунок якого в майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

Крім того, 3 серпня 2023 року САП і НАБУ повідомили про ще одну підозру Костянтину Жеваго. Підозра стосується передачі хабаря ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву, якого затримали 15 травня. У НАБУ пояснили, що вдалося встановити наявність контактів Жеваго з одним з адвокатів адвокатського об’єднання, яке використовувалося як «бекофіс» для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат начебто виступив посередником у передачі хабаря керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах олігарха.

Як відомо, син Костянтина Жеваго, Іван Жеваго, є кінцевим власником  компанії Atmosphere Entertainment, на користь якої у грудні 2017 року були відчужені акції телеканалу «Еспресо». На сьогодні, за даними YouControl, Іван Жеваго є кінцевим бенефіціаром ТОВ «Астра Фінанс», якій належить компанія «Голдберрі», що є юридичною особою телеканалу «Еспресо».

Фото: Костянтин Жеваго / Ferrexpo

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
618
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду