Суд у Франції остаточно відмовив в екстрадиції Костянтина Жеваго до України

Суд у Франції остаточно відмовив в екстрадиції Костянтина Жеваго до України

10 Листопада 2023
1639
10 Листопада 2023
19:23

Суд у Франції остаточно відмовив в екстрадиції Костянтина Жеваго до України

1639
Жеваго затримали у Франції ще в грудні 2022-го за запитом ДБР у справі про розтрату 113 млн доларів банку «Фінанси та Кредит». Крім того, його підозрюють у передачі хабаря голові Верховного Суду. Україна вимагала екстрадиції бізнесмена, однак французький суд відхилив апеляцію.
Суд у Франції остаточно відмовив в екстрадиції Костянтина Жеваго до України
Суд у Франції остаточно відмовив в екстрадиції Костянтина Жеваго до України

Верховний суд Франції 10 листопада відхилив апеляцію української сторони та постановив, що український мільярдер Костянтин Жеваго не повинен бути екстрадований за звинуваченнями в розтраті у справі банку «Фінанси та Кредит». Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на речника суду.

«(Суд) приходить до висновку, що держава-подавач (Україна) не в змозі гарантувати, що пана Жеваго судитиме суд, який може забезпечити основні процесуальні гарантії та захист прав захисту», — йдеться у вироку суду.

У пресслужбі Костянтина Жеваго заявили, що Верховний суд Франції після детального аналізу всіх поданих матеріалів, врахування всіх доказів та аргументів, представлених сторонами обвинувачення та захисту, поставив крапку в справі щодо екстрадиції олігарха та зняв з нього всі обмеження, які існували.

Сам Жеваго вкотре заявив, що справа проти нього сфабрикована та не має ніякого юридичного підґрунтя, містить ознаки політичного переслідування й тиску.  

Олігарх заявив, що хоче довести справу, яку розслідують уже понад чотири роки, або до закриття, або до розгляду в суді якнайшвидше, але ні ДБР, ні Генпрокуратура не проявляють у цьому зацікавленості. 

Нагадаємо, 28 грудня 2022 року ДБР повідомило про затримання Жеваго на гірськолижному курорті Куршевель у Франції за запитом Державного бюро розслідувань. Україна вимагає екстрадиції бізнесмена. 

Вже у січні 2023-го французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити бізнесмена під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

30 березня суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції Жеваго в Україну.

Адвокати бізнесмена заявляли, що Україна начебто не може гарантувати проведення справедливого судового процесу в умовах воєнного стану, а також безпеку Костянтина Жеваго у час постійних загроз з боку російської армії.

Затримання стосується справи, за якою Костянтину Жеваго ще 27 вересня 2019 року повідомили про підозру в рамках розслідування кримінального провадження про розтрату 113 млн доларів АТ «Банк «Фінанси та Кредит». За запитом ДБР Інтерпол тоді оголосив його в міжнародний розшук. 

У березні 2023 року господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 мільярдів гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, бізнесмен приховував факт володіння майном, за рахунок якого в майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

Крім того, 3 серпня 2023 року САП і НАБУ повідомили про ще одну підозру Костянтину Жеваго. Підозра стосується передачі хабаря ексголові Верховного Суду Всеволоду Князєву, якого затримали 15 травня. 

У НАБУ зазначили, що вдалося встановити наявність контактів бізнесмена з одним із адвокатів адвокатського об’єднання, яке використовувалося як «бекофіс» для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат начебто виступив посередником у передачі хабаря керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах олігарха.

Жеваго перебуває у Франції і раніше відкидав звинувачення в корупції.

Як відомо, син Костянтина Жеваго, Іван Жеваго, є кінцевим власником  компанії Atmosphere Entertainment, на користь якої у грудні 2017 року були відчужені акції телеканалу «Еспресо».

Фото: «Ліга»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1639
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду