Адвоката-посередника в хабарі бізнесмена Жеваго голові Верховного Суду Князєву засудили умовно

Адвоката-посередника в хабарі бізнесмена Жеваго голові Верховного Суду Князєву засудили умовно

13 Жовтня 2023
1563
13 Жовтня 2023
11:04

Адвоката-посередника в хабарі бізнесмена Жеваго голові Верховного Суду Князєву засудили умовно

1563
Вищий антикорупційний суд затвердив угоду між прокурором САП та адвокатом, який виступив посередником у передачі хабаря.
Адвоката-посередника в хабарі бізнесмена Жеваго голові Верховного Суду Князєву засудили умовно
Адвоката-посередника в хабарі бізнесмена Жеваго голові Верховного Суду Князєву засудили умовно

Вищий антикорупційний суд затвердив угоду між прокурором та адвокатом Олегом Горецьким, якого разом з ексголовою Верховного Суду Всеволодом Князєвим викрили на одержанні 2,7 млн доларів хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Про це повідомляє пресслужба Спеціальної антикорупційної прокуратури.

12 жовтня колегія суддів ВАКС затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та адвокатом Олегом Горецьким, якого разом з ексголовою Верховного Суду Всеволодом Князєвим викрили на одержанні 2,7 млн доларів США неправомірної вигоди.

Згідно з угодою суд визнав Горецького винуватим у пособництві в пропозиції службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, надати їй та третій особі неправомірну вигоду та наданні такої вигоди за вчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду, та в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади та службового становища — тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України та в шахрайстві за ч. 4 ст. 190 КК України.

За вироком суду адвокатові призначили покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Водночас суд звільнив Горецького від відбування призначеного покарання з іспитовим строком 3 роки.

За умовами угоди фігурант зобов’язаний співпрацювати зі стороною обвинувачення та надавати викривальні свідчення, а також перерахувати 21 млн грн на спеціальний рахунок у Фонд United 24 на спільний проєкт Генштабу ЗСУ, Держспецзв'язку та Міністерства цифрової трансформації «Армія дронів».

Вилучені в ході розслідування грошові кошти в сумі близько 29 млн грн також будуть перераховані на підтримку Збройних сил України. Крім того, у порядку спеціальної конфіскації стягується 350 тисяч доларів США.

Нагадаємо, ввечері 15 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро (НАБУ) затримали голову Верховного Суду Всеволода Князєва. Його викрили на отриманні хабаря розміром приблизно 3 мільйони доларів від бізнесмена, власника фінансової групи «Фінанси та кредит» Костянтина Жеваго.  16 травня НАБУ та САП підтвердили затримання Князєва у справі про отримання хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго.

За даними правоохоронців, посередником між керівництвом суду і людьми Жеваго виступало адвокатське об’єднання. Правоохоронці зафіксували низку контактів Жеваго з одним із власників цього адвокатського об’єднання. Вони домовилися про передачу хабаря високопосадовцям Верховного Суду для ухвалення потрібного рішення.

Згодом Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосила підозру Всеволоду Князєву та його спільникові — адвокату. Їх підозрюють в отриманні 2,7 мільйона доларів хабаря від бізнесмена Костянтина Жеваго. Їм загрожує до 12 років ув’язнення. Пресслужба Жеваго заперечила його причетність до хабаря.

19 травня суд заарештував Князєва з можливістю внесення застави у 107 мільйонів 360 тисяч гривень, однак йому надалі двічі зменшували заставу — до 55 мільйонів гривень.

3 серпня САП і НАБУ повідомили про підозру Костянтину Жеваго. Підозра стосується справи ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. 

НАБУ вдалося встановити наявність контактів Жеваго з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як «бекофіс» для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат начебто виступив посередником у передачі хабаря керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах олігарха.

28 грудня 2022 року Жеваго затримали на гірськолижному курорті Куршевель у Франції. 30 березня суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції Жеваго в Україну.

У березні 2023 року господарський суд у Києві заарештував активи Костянтина Жеваго на 46 млрд гривень у межах позову Фонду гарантування вкладів. За даними установи, бізнесмен приховував факт володіння майном, за рахунок якого у майбутньому можуть бути задоволені позовні вимоги Фонду.

Жеваго перебуває у Франції і раніше відкидав звинувачення в корупції.

Як відомо, син Костянтина Жеваго, Іван Жеваго, є кінцевим власником  компанії Atmosphere Entertainment, на користь якої у грудні 2017 року були відчужені акції телеканалу «Еспресо».

Фото: Олег Горецький

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду