Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному Суді

Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному Суді

3 Серпня 2023
2147
3 Серпня 2023
16:50

Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному Суді

2147
Бізнесмен перебуває у Франції і раніше відкидав звинувачення в корупції.
Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному Суді
Жеваго повідомили про підозру у справі про корупцію у Верховному Суді

САП і НАБУ повідомили про підозру власнику групи «Фінанси і кредит» Костянтину Жеваго. Підозра стосується справи ексголови Верховного Суду Всеволода Князєва. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Дії Жеваго кваліфікували за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 369 КК України.

У НАБУ зазначили, що вдалося встановити наявність контактів бізнесмена з одним із адвокатів адвокатського обʼєднання, яке використовувалося як «бекофіс» для маскування злочинної діяльності у Верховному Суді. Адвокат начебто виступив посередником у передачі хабаря керівництву Верховного Суду для ухвалення судового рішення в інтересах олігарха.

У 2002 році Жеваго придбав 40,19% акцій гірничозбагачувального комбінату в чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, щоб визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції комбінату, але суд відмовив у задоволенні вимог. У 2022 році апеляція скасувала рішення першої інстанції та визнала недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

За версією слідства, щоб не допустити втрати акцій, протягом березня–квітня Жеваго передав адвокату 2,7 млн доларів США (1,8 млн — суддям Верховного Суду, решта — як «оплата» посередницьких послуг). І вже 19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена.

У травні голову суду Всеволода Князєва і адвоката Олега Горецького викрили «на гарячому» під час отримання другого траншу в розмірі 450 тисяч доларів.

Костянтин Жеваго перебуває на території Франції, тож про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги.

Раніше пресслужба бізнесмена Костянтина Жеваго заперечила його причетність до хабаря. Жеваго запевняє, що «він не має жодного відношення до ситуації з начебто одержанням хабаря головою чи суддями Верховного Суду». 

30 березня 2023 року суд у Франції відмовив українським правоохоронним органам в екстрадиції Жеваго в Україну.

Син Костянтина Жеваго, Іван Жеваго, є кінцевим власником  компанії Atmosphere Entertainment, на користь якої у грудні 2017 року були відчужені акції телеканалу «Еспресо».

Фото: Ferrexpo

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2147
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду