Верховна Рада звернулася до фіскальної служби щодо перевірки комерційної діяльності телеграм-каналів

Верховна Рада звернулася до фіскальної служби щодо перевірки комерційної діяльності телеграм-каналів

16 Березня 2024
1488
16 Березня 2024
19:46

Верховна Рада звернулася до фіскальної служби щодо перевірки комерційної діяльності телеграм-каналів

1488
Про це «Детектору медіа» розповів голова Комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.
Верховна Рада звернулася до фіскальної служби щодо перевірки комерційної діяльності телеграм-каналів
Верховна Рада звернулася до фіскальної служби щодо перевірки комерційної діяльності телеграм-каналів

Комітет з питань свободи слова Верховної ради України направив запит до Державної фіскальної служби щодо перевірки економічної діяльності телеграм-каналів та самої платформи. Про це «Детектору медіа» розповів голова Комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

«Запит надіслали, але поки відповіді немає», — сказав Юрчишин в розмові з «Детектором медіа». 

Нагадаємо, що раніше Юрчишин в інтерв’ю «Детектору медіа» заявив, що діяльність анонімних українських телеграм-каналів має стати предметом уваги української фіскальної служби. На його думку, вона має з’ясувати, яким коштом існують «редакції» цих телеграм-каналів, чи платять вони податки з грошей, які беруть за рекламу або анонси. 

Він також повідомив, що комітет планує надіслати запит до Державної фіскальної служби і загалом щодо телеграму, і зокрема — щодо тих пабліків, які містять багато реклами і демонструють економічну активність.

«Переконаний, ми побачимо, що якщо і платяться податки, то це сльози й краплі. А тут питання: якщо це економічна діяльність в країні, яка воює, то ці податки та збори явно мали би йти на нашу оборону. Тому зараз ключова історія — не тільки домовитися з Павлом Дуровим (засновником месенджера “Телеграм”. — “ДМ”) про те, щоби ми мали механізми впливу на російську пропаганду, але й про те, щоби з’ясувати, чому такий прибутковий бізнес у нас, найімовірніше, дуже недооподаткований», — сказав Юрчишин

При цьому він звернув увагу на те, що як тільки хтось із представників української влади заявляє про необхідність регуляції телеграму — телеграм-канали відразу розганяють інформацію, що їх збираються блокувати в Україні, і це відразу підхоплює російська пропаганда.

«Завжди краще регулювати, а не закривати. Чому? Бо це більш демократичний підхід. З іншого боку, Україна у війні і в нас немає розкоші довго розв’язувати питання. Тоді краще розрубати вузол, ніж його розплутувати», — переконаний Ярослав Юрчишин. 

Відзначивши, що Україна для Телеграму — один із найбільших ринків, голова комітету свободи слова наголосив: якщо Павло Дуров і адміністрація Телеграму зацікавлені в тому, щоб ефективно працювати в нашій країні, то нехай створять представництво в Україні. 

«Ми матимемо швидку комунікацію. Ніхто не буде вимагати закриття, якщо не матиме доказів, що через ботів в нас розганяється російська пропаганда. Стосовно “редакторів” анонімних телеграм-каналів, які видають себе за справжніх редакторів, у мене завжди ключове питання: “Ви розглядали можливість реєстрації як медіа?”. Закон про медіа дозволяє реєструватися електронним медіа. Вони відповідають, що розглядали, але не реєструються, бо там купа обмежень. Тому ми як держава маємо мотивувати. Анонімність — це безвідповідальність і можливість не бути прозорими. Свобода слова — це похідне від відповідальності. Анонімність — це не про свободу слова, це про свободу верзти будь-що і ніяк за це не відповідати», — вважає Ярослав Юрчишин.

Раніше повідомлялося, що, згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як писав «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Нещодавно представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов, виступаючи на заході в «Медіацентрі Україна — Укрінформ», визнав, що телеграм містить низку загроз для безпеки України, і треба шукати варіанти вирішення цієї проблеми.

Натомість представник компанії «Телеграм» Ремі Вон у відповідь на заяву Юсова запевнив, що російські спецслужби не мають доступу до даних українських користувачів, а сам месенджер був створений спеціально для того, щоб уникнути російського стеження.

За даними українського сервісу Telemetrio, станом на грудень 2023-го Україна перебувала на шостому місці у світі за кількістю телеграм-каналів з понад мільйоном підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%. Телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни. 

Читайте також: 

Фото: Максим Поліщук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1488
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду