Михайло Федоров: «Нам потрібно запропонувати світу нову адженду, як боротися з дезінформацією»

Михайло Федоров: «Нам потрібно запропонувати світу нову адженду, як боротися з дезінформацією»

27 Березня 2024
1329
27 Березня 2024
13:12

Михайло Федоров: «Нам потрібно запропонувати світу нову адженду, як боротися з дезінформацією»

1329
Соцмережі виявилися неготовими до викликів, які принесла із собою повномасштабна війна в Україні, і тепер наше завдання — виробити нові правила для функціонування цифрових платформ.
Михайло Федоров: «Нам потрібно запропонувати світу нову адженду, як боротися з дезінформацією»
Михайло Федоров: «Нам потрібно запропонувати світу нову адженду, як боротися з дезінформацією»

Ще до початку повномасштабної війни Росії проти України наша держава обговорювала з різними цифровими платформами принципи співпраці. Тепер же завдання України — сформувати та запропонувати світу нову політику взаємодії із соцмережами, що передбачатиме ефективні способи протидії дезінформації. Про це сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сьогодні на «Kyiv Stratcom Forum 2024: Як комунікувати нові виклики перед Україною і світом (стратегія на майбутнє)».

Повномасштабна війна, яку РФ розв’язала проти України, продемонструвала, що цифрові платформи виявилися не готовими до тих викликів, які постали перед нашою державою та світом у зв’язку з російською воєнною агресією, зазначив Федоров.

«Пам’ятаєте, блокувався контент по всіх соцмережах Meta, який був пов’язаний із “Азовом”? І тоді у мене була дискусія із віцепрезидентами Meta щодо того, як оновити алгоритми, оскільки всі алгоритми Meta не були пристосовані до повномасштабної війни, — сказав урядовець. — Вони раніше блокували контент, який був пов’язаний із вибухами, вбивствами тощо. Ми пояснювали, що у нас війна, ракетні атаки, у нас гинуть люди, тобто у нас багато такого контенту, який соцмережі блокували. Це був непростий шлях, але із “Азовом” питання було вирішене, внутрішні політики Meta змінилися».

Федоров наголосив, що зараз Україні потрібно сформувати політику щодо того, як ми бачимо подальшу співпрацю з цифровими платформами, зокрема в питаннях боротьби з російською пропагандою.

«Інформаційна війна вийшла на новий рівень: створюється багато контенту наче нативного, українського, але явно цей контент створюється з російської сторони. Потрібно сформулювати чіткі правила. Наприклад, що ми випилюємо взагалі російські пабліки з нашого інформаційного простору, і це частина нашої політики. (…) Нам потрібно запропонувати світу нову адженду, як боротися з дезінформацією. Сьогодні ми є найбільшим полігоном для тестування російської пропаганди, будь-яких наративів та інструментів. Можна вважати, що тут ми є жертвою, шукаємо у світі допомоги, але нам потрібно швидше запропонувати рішення, як ми бачимо способи протистояння та боротьби з дезінформацією», — сказав міністр.

Він також зазначив, що наразі українська влада вже має бачення цієї адженди. Над її розробкою працює не лише Міністерство цифрової трансформації, а й СБУ.

«Скоро ми поділимося цією інформацією із МКІП, ГУР, усіма іншими стейкхолдерами, які зараз працюють на інформаційному полі», — пообіцяв Федоров.

Читайте також:

Нагадаємо, 25 березня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11115 «Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація». У документі, зокрема, пропонується врегулювати роботу месенджера «Телеграм» в Україні. 

Раніше народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Микола Княжицький зауважував, що в законопроєкті йдеться не про блокування «Telegram та подібних до нього платформ поширення ЗМІ», а про те, щоб «запровадити для сервісів, через які поширюється масова інформація, приблизно таке саме регулювання, яке встановлено законодавством для платформ типу YouTube».  

Фото: Кабмін

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1329
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду