Олександр Мельниченко, СБУ: «Ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Телеграму з “Роскомнаглядом” та ФСБ»

Олександр Мельниченко, СБУ: «Ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Телеграму з “Роскомнаглядом” та ФСБ»

28 Березня 2024
1833
28 Березня 2024
15:54

Олександр Мельниченко, СБУ: «Ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Телеграму з “Роскомнаглядом” та ФСБ»

1833
Представник підрозділу СБУ, що працює у сфері інформаційної безпеки, також заявив, що адміністрації тіктоку, твітеру й телеграму не мають бажання допомагати Україні протидіяти російській пропаганді.
Олександр Мельниченко, СБУ: «Ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Телеграму з “Роскомнаглядом” та ФСБ»
Олександр Мельниченко, СБУ: «Ми бачимо чітку співпрацю адміністрації Телеграму з “Роскомнаглядом” та ФСБ»

В адміністраціях тіктоку, твітеру й телеграму не розуміють масштабів діяльності російських спецслужб та не мають бажання допомагати Україні протидіяти деструктивній активності російських пропагандистів та спецслужб. Про це сказав представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ (ДКІБ СБУ) Олександр Мельниченко сьогодні на «Kyiv Stratcom Forum 2024: Як комунікувати нові виклики перед Україною і світом (стратегія на майбутнє)».

На його думку, окрім проблеми неврегульованості в Україні функціонування тіктоку, твітеру й телеграму, в їх адміністраціях недостатньо добре усвідомлюють методи діяльності російських спецслужб, зокрема саме на цих платформах.

«Ці платформи (тікток, твітер і телеграм. — “ДМ”) не розуміють масштабів діяльності російських спецслужб та масштабів їх використання. Росіяни дійсно створили окремі підрозділи у всіх спецслужбах, які займаються саме інформаційним впливом з використанням основних платформ. Це тисячі акаунтів, і при цьому це не відкрита діяльність, як у випадку з російськими пропагандистами, а діяльність з проведення інформаційних операцій. Це акаунти нібито українських громадян, європейців, псевдожурналістів тощо. Якихось критеріїв єдиної боротьби із їхньої діяльністю у цих платформ немає. Ба більше, вони не мають такого бажання, оскільки їхня задача — заробляти гроші, а не допомагати Україні протидіяти дезінформації та інформаційним операціям росіян», — сказав представник підрозділу СБУ, що працює у сфері інформаційної безпеки.

Окрему увагу у своєму виступі Мельниченко приділив телеграму, наголосивши, що є «висока ймовірність того, що сервери телеграму розміщені в більшості на території РФ».

«Друга проблема — це те, що власник і команда розробників є громадянами РФ, попри те, що вони набули ще низку інших громадянств. І третя проблема: ми бачимо чітку співпрацю адміністрації телеграму з “Роскомнаглядом” та ФСБ, оскільки коли потрібно ФСБ блокувати будь-які телеграм-канали на території РФ: в Дагестані, в Башкірії, просто канали російської опозиції, — Телеграм моментально виконує ці вказівки», — сказав Мельниченко.

Він також зазначив, що спецслужби нашої держави вживають заходів для деанонімізації адміністраторів тих телеграм-каналів, чия деструктивна діяльність спрямована саме на українську аудиторію.

«Іноді вдається нам за допомогою різних методів заблокувати частину з них. І тут основна проблема в тому, що телеграм не дослуховується до прохань української держави так, як дослуховується до прохань російської держави. Як вчора говорив Михайло Федоров, комунікація із ними є, але вона по суті є безрезультатною, на відміну від того ж ТікТоку, який, в принципі, реагує», — сказав представник Служби безпеки.

Мельниченко акцентував на тому, що Центр протидії дезінформації оприлюднив чорні списки телеграм-каналів, а також тікток-акаунтів, які використовують російські спецслужби. На черзі — мережа Х

«Часто такі канали вводять людей в оману наступним чином: дають 80% правдивої інформації, а потім 20% — маніпулятивної інформації, щоб чинити вплив саме на українську аудиторію. Цей принцип “80/20” використовував ще Геббельс», — сказав Мельниченко.

Крім цього, він розповів, що співробітники СБУ та інших структур, що працюють у сфері інформаційної безпеки, відстежують інформаційні кампанії РФ не лише в українському сегменті основних цифрових платформ, але й в англомовному, німецькомовному, польськомовному тощо сегментах згаданих платформ.

«Ми розкладаємо по поличках всю екосистему як російської пропаганди, так і кампаній з дезінформації, встановлюємо акторів та інформуємо про це наших партнерів з метою, щоб вони перевірили ці канали на предмет їх зв’язку з російською пропагандою. Частка акторів із таких мереж — це просто корисні ідіоти, частка — місцеві агенти впливу. В цьому плані один із вдалих кейсів був у Франції, де влада опублікувала список акторів, які працюють на російську пропаганду», — сказав Мельниченко.

Читайте також:

Джерело фото: скриншот / відео «Новини Live»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1833
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду