Команда Brand Ukraine відмовилась від використання телеграму

Команда Brand Ukraine відмовилась від використання телеграму

15 Квітня 2024
1138
15 Квітня 2024
10:07

Команда Brand Ukraine відмовилась від використання телеграму

1138
Серед причин — небезпека для персональних даних, а також російське походження месенджера та зв’язок зі спецслужбами РФ.
Команда Brand Ukraine відмовилась від використання телеграму
Команда Brand Ukraine відмовилась від використання телеграму

Команда громадської організації Brand Ukraine, яка займається просуванням національного бренду, ухвалила рішення більше не використовувати телеграм. Про це повідомила керівниця Brand Ukraine Марія Липяцька. «Усі робочі чати, переписки з партнерами ми перенесли в більш надійні й захищені месенджери. А я особисто ще й нарешті видалила свій акаунт в телеграмі», — написала вона у фейсбуку.  

Пояснюючи цей крок, Липяцька вказала на кілька причин відмови. Перша з них, за її словами, стосується безпеки. Оскільки в телеграмі немає наскрізного шифрування повідомлень, як у сігналі чи вотсапі, дані, що ним передаються, можна легко перехопити. 

«Усі дані, що ви генеруєте в цьому месенджері, а це метадані, чати, фотографії, відео, аудіо, робочі файли, зберігаються на серверах. Навіть якщо ви видалите дані зі свого телефону чи комп’ютера, це лише видалить їх з пристрою, але вони назавжди залишаться на серверах Telegram», — зазначила керівниця Brand Ukraine.  

При цьому, стверджує Липяцька, існує ризик передачі персональних даних не лише користувача, а й тих, з ким він контактує поза межами месенджера. «Більшість користувачів Telegram надає доступ до усіх своїх контактів, які зберігаються у телефоні та/або компʼютері. Цю інформацію Telegram також зберігає у себе на сервері, куди потрапляє уся інформація про соціальне коло його користувачів. Зокрема й контактна інформація тих, хто не давав месенджеру доступу до своїх контактів, або й взагалі не користується Telegram. Якщо ви працюєте з урядом, або військовими, ви самі прекрасно розумієте можливі ризики», — пояснила Липяцька.

Ще однією причиною відмови від телеграму вона назвала його російське походження та зв’язок із ФСБ та ГРУ РФ. Основний домен та один із серверів телеграму розташовані в російському місті Санкт-Петербург, звернула вона увагу.

У якості альтернативи джерела інформації про повітряні загрози та ракетні обстріли, за словами керівниці Brand Ukraine, можна використовувати канал Повітряних сил у вотсапі https://whatsapp.com/channel/0029VaE2uSwAInPla0otdW2O. А для того, щоб оперативно відстежувати медіапублікації про певну організацію, проєкт чи особистість, можна використовувати Media monitoring bot аба Google alerts. Робочі і приватні чати Липяцька радить перенести у вотсап, а особливо чутливі — в сігнал.

Як позитив вона відзначає те, що останнім часом усе більше й більше українських бізнесів пропонують вотсап як альтернативний месенджер. «Вірю, що витиснути Telegram з українського інформаційного простору можливо», — наголосила Марія Липяцька. 

Читайте також:

Раніше громадянська мережа «Опора» заявляла про те, що припиняє використовувати телеграм та радить зробити це іншим.

Також ми писали про те, що в Держдумі РФ визнали, що Телеграм співпрацює з російськими «силовиками» та спецслужбами

Нагадаємо, результати дослідження, проведеного українським сервісом Telemetrio наприкінці 2023 року, засвідчили, що в Україні діє понад 33 тисячі активних телеграм-каналів із сумарною кількістю 282,6 млн підписників. При цьому Україна — на шостому місці у світовому списку за кількістю каналів з понад 1 млн підписників. У 2023 році переважна більшість громадян України споживала новини із соціальних мереж — 76%, і телеграм залишається основною соцмережею для отримання новин під час війни

Зокрема, українці активно послуговуються анонімними телеграм-каналами, які моніторять пуски російських ракет та «шахедів» під час повітряних тривог, проте не є офіційними. Однак недавнє опитування представників комунікаційної галузі, проведене «Детектором медіа», показало: більшість із них вважають, що про такі речі, як повітряні атаки, мають попереджати офіційні джерела.

Згідно з дослідженням ІМІ, найпопулярніші в українському сегменті телеграм-канали поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, яка є чутливою для українців. Також, як повідомляв раніше «Детектор медіа», анонімні телеграм-канали поширюють фейки в тіктоку для залучення аудиторії.

Проте телеграм в Україні є настільки популярним, що українське суспільство фактично стало «заручником» цього застосунку. А на основі анонімних телеграм-каналів існує ціла інформаційна «армія» для війни з внутрішніми опонентами чинної влади або її критиками. Все дійшло до того, що ці анонімні телеграм-канали влаштовують «розіграші» професійним журналістам і вважають себе конкурентами журналістів. Чому це не так, читайте в аналітичній колонці Олександра Морського для «Детектора медіа».

Читайте також:

Фото: dev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1138
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Telegram Admin
13 дн. тому
Хворі люди, що сказати..видалили вони. Ще б у вайбер перейшли.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду