Юрчишин: «Легітимний» і «Резидент» у числі ТГ-каналів, з приводу яких СБУ звернулась до адміністрації Telegram

Юрчишин: «Легітимний» і «Резидент» у числі ТГ-каналів, з приводу яких СБУ звернулась до адміністрації Telegram

1 Квітня 2024
2556
1 Квітня 2024
15:04

Юрчишин: «Легітимний» і «Резидент» у числі ТГ-каналів, з приводу яких СБУ звернулась до адміністрації Telegram

2556
Голова комітету свободи слова вважає, що оптимальний варіант взаємодії з будь-якою соціальною мережею — налагодження контакту з адміністрацією і можливість впливати на дії, які суперечать Кримінальному кодексу України.
Юрчишин: «Легітимний» і «Резидент» у числі ТГ-каналів, з приводу яких СБУ звернулась до адміністрації Telegram
Юрчишин: «Легітимний» і «Резидент» у числі ТГ-каналів, з приводу яких СБУ звернулась до адміністрації Telegram

Якщо донедавна адміністрація Telegram ігнорувала звернення представників української влади, то зараз ситуація змінюється. Про це повідомив голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин в інтерв’ю «РБК-Україна».  

«Є людина, яка номінально відповідальна за комунікацію в Східній Європі, відповідно і в Україні також. І після активізації нашої дискусії про те, що треба пробувати взаємодіяти з соціальними мережами, позиція змінилася. Якщо раніше взагалі не було ніяких відповідей, то зараз той запит, який був надісланий з боку СБУ про щонайменше 26 телеграм-каналів, розглядається», — розповів Юрчишин.

Відповідаючи на питання, про які саме ТГ-канали йдеться, керівник парламентського комітету сказав, що серед них «Легітимний» і «Резидент», та уточнив: «Насправді СБУ моніторить все, що може трактуватись як виправдовування російської агресії — це і анонімні канали, і персоніфіковані. Але по цих 26 каналах вже є чіткі аргументи».

За словами Ярослава Юрчишина, у таких каналів дуже чітко простежується мережа — боти, які розганяють шкідливі тези по інших синхронізованих каналах. Тому, пояснив народний депутат, представники української влади намагаються налагодити комунікацію з адміністрацією Telegram. 

Юрчишин нагадав, що телеграм — найпопулярніша мережа в Україні. Однак система власності його невідома, як і місце реєстрації, яке спочатку було в Росії, потім «була спроба зареєструватись в США, але це не вдалося і власники наче зареєструвались в ОАЕ».

На переконання Юрчишина, оптимальний варіант взаємодії з будь-якою соціальною мережею — налагодження контакту з адміністрацією і застосування механізмів, які дають можливість впливати на дії, що суперечать Кримінальному кодексу України. «Наприклад, коли Сполучені Штати виявили в телеграмі пабліки, пов'язані з ІДІЛ, спочатку телеграм теж намагався проігнорувати ці факти. Але почався повномасштабний судовий процес, і телеграм без зайвих слів позакривав канали і познімав верифікацію з акаунтів», — зауважив Юрчишин.

На його думку, Україні потрібно переймати подібний досвід взаємодії з адміністраціями соціальних мереж. І діяти так, як відбувається в Євросоюзі, — якщо соціальна мережа не готова показати свою систему власності, то вона верифікується як непрозора з точки зору фінансування і на неї ставляться обмеження. Ці обмеження не стосуються приватних переписок, але людина має розуміти, що для держави це підозріла мережа і стовідсоткової гарантії захисту її приватних даних немає.

Для блокування телеграму, за словами Юрчишина, потрібно мати чітку аргументацію — наприклад, рішення РНБО. А для цього має статись якась серйозна критична ситуація з витоком інформації. «Дуже не хотілося б, щоб це сталось, тому нам треба зробити вибір», — сказав голова комітету.

Крім того, він повідомив, що комітет ВРУ з питань свободи слова звернувся до фіскальної служби щодо того, чи платить Telegram податки і які кроки податкова служба планує зробити для того, щоб він все ж таки платив їх згідно із «законом про Google», який зобов’язав великі технологічні компанії на кшталт Google, Amazon, Meta сплачувати 20% податку на додану вартість.

«Окреме питання, чи фіксується економічна діяльність телеграм-каналів? До них же звертаються рекламодавці. Якщо є реклама, є якась комерційна діяльність, а в якому статусі? Поки що на ці питання від податкової не було відповіді», — повідомив Ярослав Юрчишин.

Нагадаємо, у парламенті зареєстрували законопроєкт про регулювання «платформ загального доступу до інформації», зокрема телеграму.

Читайте також:

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2556
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ihor
31 дн. тому
Так телеграм котролюється рашиським урядо, хіба цього ще хтось не зна, які можуть бути претензії з боку СБУ до рашиського месенджера на рахунок рашиської пропаганди, що за нісенітниця?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду