У Росії експертку ІМІ внесли до списку «терористів та екстремістів»

У Росії експертку ІМІ внесли до списку «терористів та екстремістів»

8 Лютого 2024
973
8 Лютого 2024
12:08

У Росії експертку ІМІ внесли до списку «терористів та екстремістів»

973
У 2022 році російські правоохоронці відкрили проти Ірини Земляної кримінальну справу нібито через напад на посла РФ у Варшаві.
У Росії експертку ІМІ внесли до списку «терористів та екстремістів»
У Росії експертку ІМІ внесли до списку «терористів та екстремістів»

Експертку Інституту масової інформації Ірину Земляну внесли до списку «терористів та екстремістів», який веде Федеральна служба Росії з фінансового моніторингу (Росфінмоніторинг). Інформація про це, як повідомляє ІМІ, з’явилася 7 лютого 2024 року в російському телеграм-каналі, який публікує оновлення списку «терористів та екстремістів».

«Звичайно, будь-які дії Росії мають уже не викликати здивування, але для мене це було сюрпризом. Адже кримінальна справа щодо мене була відкрита ще в травні 2022 року, і тоді ж вони звернулися до Інтерполу про мій розшук. От минуло майже два роки, хтось там подумав, що я ще й “терористка та екстремістка”. Цікаво, як у них там усе відбувається, адже з травня 2022 року я не беру участі в жодних публічних акціях та не веду публічної діяльності, хоча, можливо, вони стежать за непублічною», — розповіла Ірина. 

Росфінмоніторинг веде список організацій та фізичних осіб, щодо яких є відомості про причетність до екстремізму чи тероризму на підставі закону «Про протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, та фінансування тероризму».

До реєстру може потрапити людина, підозрювана, обвинувачена або засуджена в кримінальних справах екстремістської чи терористичної спрямованості. Внесення особи до списку означає, що банки мають заморозити її рахунки.

Нагадаємо, у 2022 році Росія оголосила Ірину Земляну в розшук. Там проти неї відкрили кримінальну справу нібито через напад на російського посла Сергія Андрєєва у Варшаві (Польща). Ірина зазначає, що вона не вчиняла нападу. Події відбулись у травні 2022 року на акції, що проходила під час покладання квітів послом Росії у Варшаві. Тоді Земляна хотіла облити себе штучною кров’ю на знак протесту проти війни в Україні. Рідина, що була буряковим соком, потрапила також на російського посла.

Після акції польська поліція затримала Ірину Земляну та провела її до автозаку. Після того, як охоронці порядку записали особисті дані активістки, її відпустили.

Невдовзі Ірина Земляна звернулася до польської поліції через погрози, що надходили їй після акції 9 травня. Її персональні дані, включно з номером паспорта, телефону, адресою в Україні, електронною поштою, всіма акаунтами в соцмережах, були викладені в російські телеграм-канали із закликом її «знищити». Земляну внесли до російської бази «воєнних злочинців».

Своєю чергою Польща розслідувала справу щодо погроз життю Земляної від росіян та інших. 

У червні 2023 року стало відомо, що польська прокуратура заморозила слідство в справі про облиття фарбою російського посла, визнавши Ірину невинуватою. 

Нацполіція України відкрила кримінальне провадження за заявою Земляної після інциденту у Варшаві з російським послом. Згодом Шевченківське управління поліції Головного управління Нацполіції в Києві закрило кримінальне провадження щодо погроз життю та розсекречення особистих її даних. Проте суд зобовʼязав відновити розслідування.

Водночас в Інтерполі донині не визначилися, чи оголошувати Земляну в міжнародний розшук за поданням Росії, чи ні, відзначають в Інституті масової інформації.

Фото: ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
973
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду