Влада не збирається забороняти в Україні Telegram, хоча все ще не знаходить способів його регулювання

Влада не збирається забороняти в Україні Telegram, хоча все ще не знаходить способів його регулювання

4 Жовтня 2023
2463
4 Жовтня 2023
13:23

Влада не збирається забороняти в Україні Telegram, хоча все ще не знаходить способів його регулювання

2463
За словами Ольги Герасим’юк, на відміну від інших платформ, Telegram ніяк не реагує на звернення Нацради з питань телебачення і радіомовлення.
Влада не збирається забороняти в Україні Telegram, хоча все ще не знаходить способів його регулювання
Влада не збирається забороняти в Україні Telegram, хоча все ще не знаходить способів його регулювання

У планах Національної ради з питань телебачення і радіомовлення немає заборони чи блокування Telegram. Про це голова Нацради Ольга Герасим’юк повідомила в інтерв’ю виданню «Главком».

За словами Герасим’юк, чинний закон «Про медіа» дає Україні можливість зв’язуватися з платформами з пропозицією про співпрацю. Проте, якщо Youtube та Facebook реагують на звернення Нацради і навіть часом видаляють шкідливий чи дискримінаційний контент, то Telegram ігнорує їх.

«Ми можемо, наприклад, звернутися в Youtube чи Facebook щодо шкідливого чи дискримінаційного контенту. Навіть фіксуємо, що на звернення зреагували, і часом адміністрація ресурсу такий контент видаляє. Тобто це нормальні стосунки, коли ми з адміністрацією спілкуємося, доводимо, що певний контент сприймається от так, і вони на свій розсуд далі з ним щось роблять. Twitter не відповідав нам офіційно, але звідти дзвонили неофіційно, тобто все-таки реагували», — розповіла голова Нацради.

З Telegram інша ситуація. У серпні, за словами Герасим’юк, Нацрада написала Telegram два листи: один з приводу звернення користувача, а другий — з проханням про співпрацю з платформою. Однак власники соцмережі досі ніяк на це не відреагували.

«Що можна з цим зробити? Ми якраз і думаємо над цим. Знаєте, був один приклад з Бразилією, де навіть до суду дійшла справа щодо одного такого шкідливого контенту. І була поставлена вимога перед Telegram, що, якщо вони не будуть реагувати та виходити на діалог, суд може розглянути питання про блокування. І після цього нібито Дуров чи хтось з його команди звернулися до президента країни, і таким чином це питання розв'язалося. Тому я якраз і схиляюся до напрямку виходу на діалог, але поки наші листи не мають жодної реакції», — зауважила глава Нацради.

З 1 жовтня, нагадала вона, згідно із законом «Про медіа», мають створюватися майбутні органи співрегулювання, з котрими Нацрада напрацьовуватиме критерії того, що насправді є дискримінаційним висловом, закликом до підбурювання, ворожнечі. До цих органів мають увійти представники медіа.

«У законі визначені засоби і межі регуляції щодо мови ворожнечі, визначені відповідні штрафи, але над конкретними критеріями кваліфікації порушень ми ще працюємо, зокрема, із представниками усіх релігійних конфесій, ветеранською спільнотою. Ці критерії необхідні для того, щоб ми могли якось орієнтуватися, коли до нас будуть надходити такі скарги. Але ніяких радикальних рухів ніхто не визначав. Те, що зараз здійнявся якийсь галас у “телеграмах”, говорить лише про те, що ми правильною дорогою йдемо», — розповіла Герасим’юк.

Вона вважає, що крім анонімності, ще однією проблемою Telegram є канали, які маскуються під офіційні.

«Нещодавно була така історія, коли раптом поширилося повідомлення, що створюється телеграм-канал місцевих громад і на ньому ще й стояв логотип Нацради. Ми про цей фейк повідомили публічно, щоб люди про це знали, але поки що інших інструментів, окрім як працювати публічно, у нас немає, — поскаржилась очільниця Нацради. — Можливо, ми будемо, як в Бразилії, також працювати над якимось одним кейсом і доведемо його до такої межі, коли Telegram вже не зможе нам не відповісти»

Нагадаємо, раніше ексміністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко теж заявляв про те, що Telegram не веде жодних комунікацій з МКІП та не дає зворотного зв’язку, на відміну від інших соцмереж.

Також «Детектор медіа» повідомляв про те, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення спільно з профільними відомствами шукає способи регулювання телеграму, який росіяни та прокремлівські медіа використовують для поширення своїх наративів.

Про те, за якими ознаками дослідники ідентифікують пропагандистські і дезінформаційні телеграм-канали, які поширюють російські наративи, читайте в публікації «П’ять кроків, які допоможуть зрозуміти, які телеграм-канали просувають російський порядок денний».

Читайте також: 

Фото: telegram.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2463
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду