Азербайджанські та російські телеграм-канали «виявили» український націоналізм у вірменському дитсадку

Азербайджанські та російські телеграм-канали «виявили» український націоналізм у вірменському дитсадку

19 Лютого 2024
844
19 Лютого 2024
16:49

Азербайджанські та російські телеграм-канали «виявили» український націоналізм у вірменському дитсадку

844
Фото з Центру допомоги українським біженцям у Вірменії стало приводом для маніпуляцій і поширення наративів російської пропаганди.
Азербайджанські та російські телеграм-канали «виявили» український націоналізм у вірменському дитсадку
Азербайджанські та російські телеграм-канали «виявили» український націоналізм у вірменському дитсадку

На російськомовних азербайджанських телеграм-каналах днями з'явилося фото начебто з дитячого садочка у Вірменії. На ньому була зображена стіна з портретами Гарегіна Нжде і Степана Бандери, між якими висіли об’єднані вірменський та український прапори.   

Гарегіна Нжде — герой вірменського національно-визвольного руху початку XX століття, якого називають основоположником концепції вірменської національної ідеології.

Телеграм-канал «Девичья башня», автором якого є журналіст азербайджанського походження Садат Гулієв (зараз живе у Москві), одним з перших опублікував це фото, підписавши: «Дивіться, яка милота. Два нацисти поруч».

На це звернули увагу в Центрі допомоги українським біженцям у Єревані, де, власне, й була зроблена світлина. Як повідомила «Детектору медіа» керівниця Центру Олена Шевчук, фото почали поширювати азербайджанські та російські пабліки, стверджуючи, що фотографію було зроблено у вірменському дошкільному закладі.

«Дитячий садок у Єревані. Вірменія котиться вслід за Україною у прірву нацизму. Ліворуч — вірменський нацист Гарегин Нжде, засуджений за співробітництво з фашистською Німеччиною. Праворуч — український нацист Степан Бандера», — найбільш поширений підпис під фото, яке опублікували кілька десятків акаунтів у різних соцмережах, розповіла Олена.

«Так, дійсно, у кадрі зображений дитячий столик: до нас приходить багато дітей і їм є чим зайнятися, поки батьки проходять навчання, або чекають на допомогу чи консультацію. А ще у нашому офісі багато символів України. Нам боляче, що нашу Батьківщину знищують та рівнюють міста із землею, ми зробили маленьку Україну у Вірменії і, коли українці приходять до Центру, їхній біль трохи вщухає», — пояснила Шевчук. Спростування дезінформації, яку почали тиражувати анонімні акаунти у соцмережах, Центр допомоги українським біженцям у Вірменії розмістив на своєму сайті.    

А грузинський портал «Детектор міфів», який спеціалізується на фактчекінгу, дослідив поширення фейкової інформації. Журналісти з’ясували, що раніше за всіх фото з підписом, ніби воно було зроблено у дитячому садку у Вірменії, опублікував азербайджанський телеграм-канал «Без тормозов». Він написав, що «дітей у вірменських школах з першого дня навчають фашистської ідеології», і просив поширити фотографію в російському сегменті телеграму.

Після цього фото з подібним текстом опублікував російський ресурс «Телеканал Царьград». Аналогічною фотографією у телеграм-каналі поділився російський політолог та блогер Олександр Семченко. В описі він зазначив: «Те, що видно на фото, не дивно, особливо тоді, коли днем раніше уряд Вірменії передав Німеччині вантажівки з гуманітарною допомогою для допомоги Збройним силам України».

«Фотографія, на якій зображені портрети Степана Бандера та Гарегіна Нжде, поширюється маніпулятивним чином. Насправді її було зроблено не в дитячому садку, а в Центрі допомоги українським біженцям у Єревані, журналісткою вірменського видання CivilNet Анна Єганян під час зйомок репортажу про діяльність Центру. Зробивши фотографію, журналістка розмістила її в особистому акаунті інстаграму та власноруч підписала портрети Гарегіна Нжде та Степана Бандери», — заявили фактчекери. Значна частина фейкових дописів про «нацизму у вірменському дитячому садочку» після виходу розслідування «Детектора міфів» була заблокована. 

Постать та біографія Степана Бандери доволі часто використовуються Кремлем у пропагандистських цілях для очорнення України, відзначають журналісти порталу «Детектор міфів». Тепер дезінформатори, які працюють на російську пропаганду, поєднали ім'я Бандери з ім’ям вірменського героя національного руху Гарегіна Нжде, намагаючись за допомогою маніпулятивних вкидів нав’язати думку про «виховання у націоналістичному дусі» в дитячих садочках Вірменії.

За словами очільниці Штабу допомоги українцям у Вірменії, його активісти займаються не лише допомогою співвітчизникам, а й налагодженням зв'язків між Україною та Вірменією. «Бандера та Нжде, на нашу думку, важливі для наших країн люди, які жили свободою та цінностями свого народу та віддали за це свої життя. Вони, з одного боку — орієнтири, а з іншого — персони, ставлення до яких говорить про систему цінностей людини. Йде війна, гинуть люди, і тим, хто легко піддається впливу російсько-азербайджанської пропаганди та маніпуляціям, в нас не місце. Тим же, кого цікавить правдива інформація, ми радимо вивчити питання. І тоді, як правило, усі сумніви щодо ідеалів та цінностей цих двох стовпів національної ідеї зникають», — говорить Олена Шевчук.

Нагадаємо, у вересні 2023 року у Вірменії заарештували проросійського блогера Міка Бадаляна та оглядача «Sputnik Вірменія» Ашота Геворкяна у справі про незаконний обіг вогнепальної зброї. Торік у жовтні Вірменія заборонила в’їзд Маргариті Симоньян, кремлівській пропагандистці, головній редакторці медіахолдингу «Россия сегодня», до якого входить «Sputnik Вірменія».

У грудні 2023 року Вірменська комісія з питань телебачення та радіо на 30 днів відкликала ліцензію в ретранслятора пропагандистського радіо «Sputnik Вірменія» — радіостанції «Тоспа».

Як відомо, у вересні 2023 року Вірменія вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії надала Україні допомогу, а прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що повністю пов’язувати безпеку країни з Росією було стратегічною помилкою.

«Детектор медіа» також писав про те, що керівник апарату прем’єр-міністра Вірменії Араїк Арутюнян звинуватив російські ЗМІ у проведенні гібридної війни проти Вірменії. Приводом для цього став сюжет телеканалу НТВ з твердженням про нібито десантників США в будівлі вірменського уряду. 

 Читайте також: 

Фото: «Детектор міфів»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
844
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду