Кількість публікацій про війну в українських онлайн-медіа зменшилась, — дослідження ІМІ

Кількість публікацій про війну в українських онлайн-медіа зменшилась, — дослідження ІМІ

16 Квітня 2024
1229
16 Квітня 2024
12:02

Кількість публікацій про війну в українських онлайн-медіа зменшилась, — дослідження ІМІ

1229
За спостереженням експертів, майже в половині матеріалів про війну журналісти посилаються на офіційні джерела інформації, у кожній десятій новині — на власні джерела.
Кількість публікацій про війну в українських онлайн-медіа зменшилась, — дослідження ІМІ
Кількість публікацій про війну в українських онлайн-медіа зменшилась, — дослідження ІМІ

30,7% новин у найбільш відвідуваних українських онлайн-медіа в квітні 2024 року були присвячені безпосередньо бойовим діям на війні Росії проти України. Порівняно з попередніми періодами кількість публікацій про війну зменшилася. Про це свідчать результати моніторингового дослідження Інституту масової інформації, проведеного серед десяти онлайн-медіа України, які, за даними Similarweb, мають найбільше заходів користувачів. Ідеться про «Обозреватель», «Цензор.НЕТ», ТСН, «РБК-Україна», «Українська правда», «24 канал», УНІАН, NV, «Кореспондент», «Фокус».

Як і раніше, за кількістю публікацій про війну лідирує сайт «Цензор.НЕТ», у якого бойовим діям було присвячено 51% усіх новин у стрічці (у травні 2023 року їх було 71%). Найменше воєнних новин опубліковано на сайті NV — 17%. Втім, більшість новин в онлайн-медіа так чи інакше пов’язані з війною — навіть коли йдеться про розважальний контент, він може подаватися з урахуванням воєнного контексту або на його тлі. Це особливо відчутно в матеріалах про внутрішню політику чи міжнародні події, зауважують в ІМІ.

Згідно з дослідженням, майже в половині матеріалів про війну (47,2%) журналісти посилаються на офіційні джерела інформації. На другому місці за кількістю посилань західні джерела (13%). 11,4% матеріалів, що стосуються війни, походять з російських джерел. Здебільшого це матеріали про результати обстрілів чи атак українських дронів на російській території, або ж інформація про події, важливі для України.  

Інфографіка ІМІ

У кожній десятій новині про війну (9,4%) медіа посилаються на власні джерела. Думки експертів виступають у якості джерел у 8,5% матеріалів. 

У 2,6% новин узагалі не вказані джерела. Це ставить під сумнів прозорість та достовірність інформації, що є фундаментальними принципами журналістики, йдеться в дослідженні. 

«Загальна картина війни Росії проти України, що змальовується новинами українських медіа, виглядає менш оптимістичною, ніж улітку минулого року, що кореспондується з реальним станом справ», — відзначають автори дослідження.

Моніторинг проводився серед десяти онлайн-медіа України, що, за даними Similarweb, мають найбільше заходів користувачів. За допомогою моніторингового робота ІМІ з рубрики новин кожного сайту витягнуто по 100 матеріалів, які вийшли одночасно в стрічках новин кожного видання від 9:00 2 квітня 2024 року. З цих матеріалів були виокремлені та проаналізовані новини, що безпосередньо стосуються війни Росії проти України. 

Раніше ІМІ проводив дослідження, результати якого показали, що більшість новин, які поширюють в онлайн-медіа України з російських джерел, є недостовірними.

Читайте також: 

Ілюстрація ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1229
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду