В інтерв’ю Карлсону Путін натякнув на готовність обміняти звинуваченого у шпигунстві журналіста Евана Гершковича

В інтерв’ю Карлсону Путін натякнув на готовність обміняти звинуваченого у шпигунстві журналіста Евана Гершковича

9 Лютого 2024
1017
9 Лютого 2024
17:06

В інтерв’ю Карлсону Путін натякнув на готовність обміняти звинуваченого у шпигунстві журналіста Евана Гершковича

1017
Кореспондента московського бюро The Wall Street Journal затримали 29 березня 2023 року під час журналістського відрядження до Єкатеринбурга.
В інтерв’ю Карлсону Путін натякнув на готовність обміняти звинуваченого у шпигунстві журналіста Евана Гершковича
В інтерв’ю Карлсону Путін натякнув на готовність обміняти звинуваченого у шпигунстві журналіста Евана Гершковича

Президент РФ Володимир Путін під час інтерв’ю колишньому ведучому американського каналу Fox News Такеру Карлсону натякнув на готовність обміняти журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, який перебуває в російській в’язниці за звинуваченням у шпіонажі. Про це написала російська служба «Радіо Свобода».

За словами Путіна, Гершкович працював «в інтересах американських спецслужб», його затримали, коли він нібито «отримував секретну інформацію на конспіративній основі». Президент РФ заявив, що не бачить сенсу тримати Гершковича в російській тюрмі і вважає, що питання треба розв’язати «за каналами спецслужб».

«Російський президент дав зрозуміти, що обмін Гершковича є можливим, якщо буде рух назустріч з боку США. “Ну тільки треба домовлятися”, — додав Путін і тут же розповів історію людини, яка “з міркувань патріотизму ліквідувала в одній із європейських столиць лиходія” і тепер “відбуває термін у країні-союзниці США”», — пише російська служба «Радіо Свобода».

Видання вважає, що Путін мав на увазі росіянина Вадима Красікова (він же Вадим Соколов), який є, ймовірно, співробітником російських спецслужб і якого засудили в Німеччині до довічного позбавлення волі за вбивство колишнього польового чеченського командира Зелімхана Хангошвілі у 2019 році в Берліні.

Як встановив суд у Німеччині, Красіков діяв за наказом Москви, і назвав вбивство Хангошвілі актом державного тероризму. За даними публікацій журналістів-розслідувачів, Красіков міг бути старшим офіцером ФСБ. Кремль заперечує свою причетність до вбивства Хангошвілі.

Влітку 2022 року канал CNN, посилаючись на анонімні джерела, повідомив, що Росія висунула вимогу внести Красікова в угоду щодо обміну ув’язненими між США та РФ.  

Восени 2023-го газета The Wall Street Journal писала, що доручення домагатися звільнення Красікова дав особисто Путін, додає «Радіо Свобода».

Читайте також:

Як повідомляв «Детектор медіа», 30 березня 2023 року Еван Гершкович був затриманий у Єкатеринбурзі. ФСБ РФ заявила, що він нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Це стало першим із 1986 року випадком арешту американського журналіста в Росії за таким звинуваченням. Покарання за цей злочин в РФ передбачає позбавлення волі терміном до 20 років.

7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули Гершковичу звинувачення. Сам журналіст оскаржив свій арешт. Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та заявила про вимогу негайно звільнити журналіста. 

11 квітня Державний департамент США визнав журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим». 

У червні Московський міськсуд відхилив апеляцію щодо запобіжного заходу для обвинуваченого в шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича та залишив його в СІЗО до кінця серпня.

3 липня посолка США в Росії Лінн Трейсі отримала консульський доступ та зустрілася з Гершковичем. Раніше вона відвідувала журналіста в СІЗО «Лефортово» 17 квітня.

На початку липня минулого року The Washington Post повідомило, що представники влади США й Росії попередньо обговорили потенційний обмін Гершковича, а також інших в'язнів Кремля.

Невдовзі після цього радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що не має чіткої відповіді щодо того, як повернути затриманого Росією репортера Евана Гершковича до Сполучених Штатів.

Російський диктатор Володимир Путін під час своєї пресконференції 14 грудня 2023-го дав зрозуміти, що Росія арештувала та звинуватила у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича заради обміну.

Фото: Sefa Karacan / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1017
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду