Батьки Евана Гершковича, ув’язненого в Росії, закликали ООН добиватися його звільнення

Батьки Евана Гершковича, ув’язненого в Росії, закликали ООН добиватися його звільнення

14 Вересня 2023
1027
14 Вересня 2023
09:43

Батьки Евана Гершковича, ув’язненого в Росії, закликали ООН добиватися його звільнення

1027
Батьки Евана скерували петицію до ООН, в якій закликають організацію публічно заявити, що Еван Гершкович був затриманий свавільно, і вимагати його негайного звільнення.
Батьки Евана Гершковича, ув’язненого в Росії, закликали ООН добиватися його звільнення
Батьки Евана Гершковича, ув’язненого в Росії, закликали ООН добиватися його звільнення

Батьки та адвокати американського журналіста Евана Гершковича, якого утримують у Росії, скерували петицію Робочій групі ООН із довільних затримань з проханням про громадське засудження арешту сина та вимогою його негайного звільнення.

Про це оголосила постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Ґрінфілд, повідомляє «Голос Америки». Напередодні вона вийшла до журналістів у штаб-квартирі ООН у супроводі батьків журналіста — Михайла та Елли — та його молодшої сестри Даніель.

«Батьки Евана представили в ООН петицію, яка закликає цю організацію публічно заявити, що Еван Гершкович був затриманий свавільно, і вимагати його негайного звільнення.

Ми закликаємо всі країни-члени ООН приєднатися до цієї вимоги звільнити Евана і всіх тих, хто зазнав незаконних затримань», — сказала Томас-Ґрінфілд.

Батьки і сестра Евана розповіли, як вони тривожаться за його долю і як чекають на звільнення сина і брата. Мати журналіста зазначила, що Еван у в'язниці не втрачає духу та почуття гумору — це видно з його листів. У листах матері він жартівливо пише, що харчування у в’язниці в Лефортово нагадує йому материні кулінарні досягнення.

Батьки Евана — російськомовні євреї родом з Одеси та Санкт-Петербурга, які виїхали з Радянського Союзу до США у 1970-х роках. Сам Еван народився вже у Штатах і є громадянином США.

Нагадаємо, Евана Гершковича затримали в російському Єкатеринбурзі 30 березня 2023 року. ФСБ РФ заявила, що він нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича у справі про «шпигунство», а 7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули йому звинувачення у шпигунстві. Сам журналіст оскаржив свій арешт

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагала негайно звільнити Гершковича. 

11 квітня Державний департамент США визнав журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим». 

У червні Московський міськсуд відхилив апеляцію щодо запобіжного заходу для Гершковича та залишив його в СІЗО до кінця серпня.

3 липня посолка США в Росії Лінн Трейсі отримала консульський доступ та зустрілася з Гершковичем. Раніше вона відвідувала журналіста в СІЗО «Лефортово» 17 квітня.

Крім цього, на початку липня The Washington Post повідомило, що представники влади США й Росії попередньо обговорили потенційний обмін Гершковича, а також інших в’язнів Кремля.

Невдовзі після цього радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що не має чіткої відповіді щодо того, як повернути затриманого Росією репортера Евана Гершковича до Сполучених Штатів.

Фото: Sefa Karacan / Getty Images 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1027
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду