Дві години брехні та марень: дебанкінг «нашумілого» інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону

Дві години брехні та марень: дебанкінг «нашумілого» інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону

9 Лютого 2024
852

Дві години брехні та марень: дебанкінг «нашумілого» інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону

852
У ніч на 9 лютого Такер Карлсон випустив двогодинне інтерв’ю з Володимиром Путіним. Скандальний ексведучий Fox News обіцяв поставити диктатору «гострі запитання», для чого спеціально прилетів у Москву.
Дві години брехні та марень: дебанкінг «нашумілого» інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону
Дві години брехні та марень: дебанкінг «нашумілого» інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону

За 120 хвилин Карлсон не знайшов можливості запитати про воєнні злочини росіян в Ірпені, Бучі та інших містах України, викрадення тисяч дітей, геноцидну риторику і дії кремлівського режиму. 

Центр стратегічних комунікацій спростовує головні фейкові заяви Путіна у ході цього інтерв’ю.

Теза №1. Мета СВО в Україні — «заборона усіляких неонацистських рухів»

Брехня:

Ми поки що не досягли своєї мети в Україні, бо одна з цілей — це денацифікація. Мається на увазі заборона усіляких неонацистських рухів. Потрібно позбутися тих людей, які цю теорію і практику залишають у житті і намагаються її зберегти, — ось що таке денацифікація. Ви знаєте, як вам не здасться дивним, під час переговорів у Стамбулі ми таки домовилися про те, що в Україні не буде культивуватися неонацизм, у тому числі й буде заборонено на законодавчому рівні. Це, виявляється, можна зробити під час переговорного процесу. І тут немає нічого принизливого для України як для сучасної цивілізованої держави. Хіба якійсь державі можна пропагувати нацистів? Ні, правда? От і все.

Правда:

«Неонацизм в Україні» — вигадана російською пропагандою проблема. Звичка Москви навішувати ярлик  «фашистів» та «нацистів» на всіх недругів походить ще з часів СРСР. У різний час це на собі відчули Польща, Ізраїль і навіть соціалістична Югославія. Вигадуючи «неонацизм» в Україні, путінська пропаганда намагається представити нашу країну як законну ціль для агресії, терору і знищення (цілі, які ховаються за евфемізмом «денацифікація»). Про це відверто писали пропагандисти, такі як Тимофій Сергейцев. Тим часом не Україна, а саме сучасна Росія перетворилася на нацистську державу: з необмеженою диктатурою, репресіями проти незгодних, експансією в сусідні країни та оголошенням цих країн «вигаданими та несправжніми». Справжньої денацифікації потребує путінська Росія.

Теза №2. Війну можна було закінчити ще півтора року тому, але «Україна піддалася вимогам Джонсона»

Брехня:

«Той факт, що вони підкорилися вимогам або вмовлянням містера Джонсона, здається дуже сумним. Тому що, як сказав Арахамія, ми могли б зупинити ці бойові дії ще півтора року тому, але британці нас умовили та ми відмовилися. Ну і де зараз містер Джонсон? А війна триває».

Правда:

На російсько-українських переговорах у Білорусі та в Туреччині у лютому-березні 2022 року не було досягнуто прийнятного для сторін результату. Москва схиляла Київ до капітуляції. Єдина причина, чому Україна брала участь у цих розмовах – загрозлива ситуація на фронті у перші тижні повномасштабного російського вторгнення. Однак Сили оборони, які зупинили загарбника під Києвом, позбавили українських дипломатів від необхідності піддаватися російському диктату. У квітні жахливі знахідки у Бучі та в інших визволених містах і селах продемонстрували, що трапляється там, де «зупиняються бойові дії» і починається російська окупація. Однак навіть після цього Київ залишав можливість для діалогу з Москвою: щоб зупинити війну на компромісних, а не нав’язаних умовах. Єдиною умовою української сторони було, щоб Росія утрималася від чергових спроб анексії території. Але Путін не дослухався і сам спалив переговорні мости.

Теза №3. Україну створив Ленін, а потім ще раз – Сталін

Брехня:

«Радянська Україна отримала величезну кількість територій, які взагалі ніколи до неї жодного стосунку не мали, насамперед, Причорномор’я. Але це не важливо. Важливим є те, що Ленін, засновник Радянської держави, створив Україну саме такою. 

У Румунії та Угорщини теж частину територій забрали, і вони, ці території, увійшли до складу радянської України і досі там перебувають. Тому ми маємо всі підстави говорити, що, звичайно, Україна у певному сенсі – штучна держава, створена з волі Сталіна».

Правда:

Новітня українська держава була заснована не Леніним і Сталіним, а українським національним рухом – одночасно з Польщею, Литвою, Грузією і навіть самою Росією, як республікою, а не володінням династії Романових, яким вона була до 1917 року. Україна була утворена після колапсу імперій; в межах території, де була українська етнічна більшість (включно зі згаданим Путіним Причорномор’ям). З того часу її кордони не змінилися кардинально. Російські більшовики не створили, а завоювали незалежну Україну, перетворивши її на чергову «радянську республіку». Якщо Путін вважає, що «забирання територій» перетворює якусь країну на штучну, то Росія – найбільш штучна країна, яка всю свою історію займалася загарбуванням чужих територій – від Східної Пруссії і до Маньчжурії.

Теза №4. В Україні йде «громадянська війна» між росіянами 

Брехня:

«Українські солдати потрапили в оточення — це конкретний приклад із життя, бойові дії — наші солдати кричать їм: «Шансів немає, здавайтеся! Виходьте, будете живі, здайтеся!». І раптом звідти російською, доброю російською кричать: «Росіяни не здаються!» – І всі загинули. Вони досі росіянами почуваються. У цьому сенсі те, що відбувається, це певною мірою елемент громадянської війни».

Правда:

В Україні й справді живе багато росіян, які є патріотами і захисниками української держави. Вже цей факт руйнує наратив путінської пропаганди про начебто «переслідування росіян в Україні», або що українські росіяни «чекають на визволення» їх Путіним. Україна – зріла політична нація, що об’єднує громадян різного етнічного походження і віросповідання, які живуть у злагоді та взаєморозумінні. Тому нічого дивного в тому, що частина українських воїнів спілкується між собою російською мовою (яку, як стверджує російська пропаганда, в Україні «заборонили»). Фраза «русские не сдаются» – це усталений вираз, добре відомий людям, знайом з російською культурою. Тому не дивно, що українські воїни обрали її для тролінгу росіян-агресорів. Російсько-українська війна у жодному разі не є «громадянською», адже її учасники вже багато років є громадянами різних держав.

Теза №5. США потрібно «просто домовитись з Росією» і війна закінчиться

Брехня:

«Невже американцям нема чим зайнятися? Ви маєте проблеми на кордоні. Проблеми з міграцією, проблеми із національним боргом. Понад 33 трильйони доларів. Вам нема чим зайнятися. Тому ви маєте воювати в Україні. Чи не краще домовитись із Росією? Домовитися, вже розуміючи ситуацію, яка складається на сьогодні, розуміючи, що Росія боротиметься за свої інтереси до кінця, і, розуміючи це, власне, повернутися до здорового глузду, почати з повагою ставитися до нашої країни, до її інтересів та шукати якісь рішення?».

Правда:

Росія і Путін регулярно порушують всі домовленості й відмовляються виконувати міжнародні угоди, під якими стоїть підпис керівництва РФ. Здійснивши повномасштабний напад на Україну росіяни порушили близько 400 міжнародних угод. Росія порушила Заключний акт з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінські угоди) про непорушність європейських кордонів. Росія порушила Будапештський меморандум, згідно з яким вона, так само як і США та Велика Британія, зобов’язалися бути гарантами безпеки України в обміні на передачу Росії українського ядерного арсеналу. Росія порушила Договори про дружбу, співробітництво та партнерство, Про україно-російський державний кордон, Про використання Азовського і Чорного морів і сотні інших договорів з Україною. Росія використовує міжнародні угоди як зброю проти тих держав, з якими вона їх укладає і веде нечесну гру. Домовитися з Росією за рахунок України – це розв’язати Путіну руки для ще більшої та страшнішої війни в Європі та на інших континентах. 

Про що не спитав Карлсон Путіна:

  1. Про блокування американських соцмереж у РФ, зокрема X (Twitter), на якій вийшло це інтерв’ю. Це порушення свободи слова.
  2. Про переслідування протестантів у Росії. З 2017 у РФ заборонена діяльність Свідків Єгови. На окупованих територіях України з 2014 викрадають, катують, грабують, вбивають протестантських проповідників та вірян. 
  3. Про викрадення українських дітей. За це на Путіна виписано міжнародний ордер.
  4. Про масові вбивства та знущання з цивільних українців на окупованих територіях (Буча, Ізюм) та інші воєнні злочини.
  5. Про воєнні провокації проти країн НАТО, які є також провокаціями проти США як їх військового союзника. 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
852
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду