У Росії затримали за «шпигунство» журналіста The Wall Street Journal

У Росії затримали за «шпигунство» журналіста The Wall Street Journal

30 Березня 2023
1454
30 Березня 2023
11:44

У Росії затримали за «шпигунство» журналіста The Wall Street Journal

1454
ФСБ заявила, що Еван Гершкович «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Його звинувачують у шпигунстві.
У Росії затримали за «шпигунство» журналіста The Wall Street Journal
У Росії затримали за «шпигунство» журналіста The Wall Street Journal

Російська ФСБ затримала в Єкатеринбурзі журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Проти нього порушили кримінальну справу за шпигунство. Про це повідомили російські «Интерфакс» та Meduza з посиланням на ФСБ.

У ФСБ заявили, що затриманий буцімто «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Порушено кримінальну справу про шпигунство (стаття 276 КК карається позбавленням волі на строк до 20 років).

Як пише російська служба «Радіо Свобода», Гершкович до затримання кілька тижнів перебував у Єкатеринбурзі. 

Місцевий активіст Ярослав Ширшиков, який супроводжував його у поїздці, повідомив, що Гершкович їздив писати про ставлення росіян до війни і про вербування місцевих жителів у «ПВК Вагнер». Це ж стверджує, посилаючись на свої місцеві джерела, і колишній єкатеринбурзький журналіст Дмітрій Козелєв, який наразі перебуває в еміграції.

Як розповіло виданню Meduza джерело серед західних журналістів, які працюють у Москві, крім Єкатеринбурга Гершкович їздив також до Нижнього Тагілу, де розташоване оборонне підприємство «Уралвагонзавод».

Учора єкатеринбурзьке видання «Вечерние ведомости» повідомило, що в центрі міста біля ресторану Bukowski Grill, де раніше зустрічалися Ширшиков і Гершкович, люди в цивільному затримали чоловіка, натягнувши йому на голову светр. Ширшиков припустив, що затриманим міг бути саме американський журналіст.

Також про Гершковича написав неофіційний телеграм-канал адміністрації губернатора Свердловської області: «Учора в Єкатеринбурзі дійсно затримали журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. Ситуація дуже серйозна».

У The Wall Street Journal наразі інформацію про затримання їхнього журналіста не коментували.

«Радіо Свобода» повідомляє, що Гершкович близько шести років живе в Москві, висвітлюючи події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times.Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Нагадаємо, 28 березня Басманний районний суд Москви заочно арештував видавця «Медиазоны» та учасника російського андеграундного угруповання Pussy Riot Петра Верзилова. Таке рішення ухвалили у справі про військові «фейки» через дописи Верзилова у соцмережах про злочини російських військових у Бучі.

У березні в Росії прийняли зміни до закону, згідно з якими за «дискредитацію» російських військових, які воюють в Україні, можна отримати вирок до 15 років ув’язнення.

Фото: evangershkovich.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1454
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду