Дональд Трамп стверджує, що Путін звільнить «для нього» ув'язненого репортера Евана Гершковича

Дональд Трамп стверджує, що Путін звільнить «для нього» ув'язненого репортера Евана Гершковича

23 Травня 2024
562
23 Травня 2024
20:06

Дональд Трамп стверджує, що Путін звільнить «для нього» ув'язненого репортера Евана Гершковича

562
За словами Трампа, це станеться незабаром після листопадових виборів у Сполучених Штатах, коли він сподівається перемогти та повернутися до Білого дому.
Дональд Трамп стверджує, що Путін звільнить «для нього» ув'язненого репортера Евана Гершковича
Дональд Трамп стверджує, що Путін звільнить «для нього» ув'язненого репортера Евана Гершковича

Експрезидент США Дональд Трамп написав у своїй соцмережі Truth Social, що він нібито використає свої стосунки з російським диктатором Володимиром Путіним, щоб домогтися звільнення репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича з російської в'язниці. За його словами, це станеться незабаром після листопадових виборів у Сполучених Штатах, на яких він прагне перемогти президента Джо Байдена та повернутися до Білого дому. Про це повідомило агентство Reuters.

«Еван Гершкович, репортер The Wall Street Journal, якого утримує Росія, буде звільнений майже відразу після виборів, але точно до того, як я обійму посаду. Він буде вдома, у безпеці і зі своєю сім'єю. Володимир Путін, президент Росії, зробить це для мене, але ні для кого іншого, і ми не будемо нічого платити!» — цитує видання допис Трампа. 

Експрезидент США не уточнив деталей про будь-які контакти з Путіним. Представник передвиборчого штабу також не відповів на запит журналістів про коментар, чи контактували Трамп або його радники з будь-якими російськими офіційними особами.

Водночас прессекретар Кремля Дмитро Пєсков сказав, що у Путіна «природно не було контактів з Дональдом Трампом». Пєсков також повторив попередні заяви про те, що контакти з Вашингтоном щодо будь-якого обміну полоненими мають відбуватися «в повній тиші та абсолютно стримано».

Як зауважує Reuters, під час свого президентства у 2017–2021 роках Трамп висловлював захоплення Путіним. У 2018 році він відмовився звинуватити російського диктатора у втручанні у вибори в США 2016 року, поставивши під сумнів висновки власних спецслужб і викликавши критику в країні. Трамп також заявляв, що нібито зможе припинити російську війну проти України протягом 24 годин після свого повернення до Білого дому.

Нагадаємо, за рішенням Московського міського суду термін тримання під вартою журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича продовжили до 30 червня цього року.

30 березня 2023 року Гершкович був затриманий у Єкатеринбурзі. ФСБ РФ заявила, що він нібито «збирав відомості про підприємство російського ВПК». Це стало першим з 1986 року випадком арешту американського журналіста в Росії за таким звинуваченням. Покарання за цей злочин в РФ передбачає позбавлення волі терміном до 20 років.

7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули Гершковичу звинувачення. Сам журналіст оскаржив свій арешт. Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та заявила про вимогу негайно звільнити журналіста. 

11 квітня Державний департамент США визнав журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим». 

У червні Московський міськсуд відхилив апеляцію щодо запобіжного заходу для обвинуваченого в шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича та залишив його в СІЗО до кінця серпня.

3 липня посолка США в Росії Лінн Трейсі отримала консульський доступ та зустрілася з Гершковичем. Раніше вона відвідувала журналіста в СІЗО «Лефортово» 17 квітня.

На початку липня минулого року The Washington Post повідомило, що представники влади США й Росії попередньо обговорили потенційний обмін Гершковича, а також інших в'язнів Кремля.

Невдовзі після цього радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що не має чіткої відповіді щодо того, як повернути затриманого Росією репортера Евана Гершковича до Сполучених Штатів.

Російський диктатор Володимир Путін під час своєї пресконференції 14 грудня 2023-го дав зрозуміти, що Росія арештувала та звинуватила у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича заради обміну.

Під час інтерв’ю колишньому ведучому американського каналу Fox News Такеру Карлсону очільник Кремля Володимир Путін натякнув на готовність обміняти журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича. 

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
562
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду