США визнали журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим»

США визнали журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим»

11 Квітня 2023
951
11 Квітня 2023
08:50

США визнали журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим»

951
Цей статус еквівалентний статусу заручника та розширує повноваження Держдепу у справі його звільнення
США визнали журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим»
США визнали журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим»

Державний департамент США визнав «неправомірно затриманим» журналіста WSJ Евана Гершковича, якого заарештували в РФ за звинуваченням у шпигунстві. Цей статус еквівалентний статусу заручника та розширує повноваження Держдепу у справі його звільнення, повідомляє Wall Street Journal.

«Я встановив, що російська федерація незаконно затримала Евана Гершковича. Ми закликаємо до негайного звільнення його та Пола Велана», —  написав у твіттері державний секретар США Ентоні Блінкен.

Справу Гершковича тепер розглядає підрозділ Держдепу, який займається переговорами про звільнення заручників та інших людей, які вважаються незаконно затриманими за кордоном.

WSJ повідомляє, що такий статус розширює повноваження Державного департаменту, дозволяючи чинити тиск на іншу країну, контролювати розвідку, створювати дипломатичні коаліції, тиснути на ЗМІ та боротися за регулярний консульський доступ.

За повідомленням Держдепу, «кожне незаконне затримання відрізняється від інших, і не існує єдиного заздалегідь визначеного способу забезпечити безпечне звільнення особи, яка була незаконно затримана за кордоном».

Держдеп закликає Росію негайно звільнити Гершковича, а також засудженого 2020 року за звинуваченням у шпигунстві американця Пола Вілана, якого США теж вважають «неправомірно затриманим». 

30 березня 2023 року ЗМІ повідомили про затримання журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича у російському Єкатеринбурзі. ФСБ РФ заявила, що  Гершкович нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича в справі про «шпигунство», а 7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули Гершковичу звинувачення у шпигунстві. Сам Еван Гершкович оскаржив свій арешт

За даними російської служби «Радіо Свобода», Гершкович до затримання кілька тижнів перебував у Єкатеринбурзі. Місцевий активіст Ярослав Ширшиков, який супроводжував його у поїздці, повідомив, що Гершкович їздив писати про ставлення росіян до війни і про вербування місцевих жителів у «ПВК Вагнер». Це ж стверджує посилаючись на свої місцеві джерела, і колишній єкатеринбурзький журналіст Дмітрій Козелєв, який наразі перебуває в еміграції.

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання в Росії за звинуваченням у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича.

Євросоюз та США відреагували на затримання Гершковича. Зокрема, у Білому домі назвали звинувачення у «шпигунстві» Гершковичу безпідставними. Там вважають,що росіяни затримали громадянина США, щоби мати додаткові важелі для переговорів.

Керівники понад 30 інформаційних агенцій по всьому світу підписали листа до російського посла в США Анатолія Антонова з вимогою звільнити Гершковича.

31 березня The Wall Street Journal закликало адміністрацію президента Джо Байдена видворити зі США російського посла і журналістів через арешт Гершковича. Однак Байден у відповідь заявив, що зараз такі рішення «не на часі».

Гершкович близько шести років живе в Москві, висвітлюючи події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times. Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня.

Фото: AFP / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
951
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду