Путін дав зрозуміти, що звинуваченого у «шпигунстві» американського журналіста тримають в РФ за ґратами для вигідного обміну

Путін дав зрозуміти, що звинуваченого у «шпигунстві» американського журналіста тримають в РФ за ґратами для вигідного обміну

14 Грудня 2023
827
14 Грудня 2023
18:22

Путін дав зрозуміти, що звинуваченого у «шпигунстві» американського журналіста тримають в РФ за ґратами для вигідного обміну

827
За даними WSJ, Росія хоче за рахунок Гершковича повернути кілера ФСБ Вадима Красікова, який відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира.
Путін дав зрозуміти, що звинуваченого у «шпигунстві» американського журналіста тримають в РФ за ґратами для вигідного обміну
Путін дав зрозуміти, що звинуваченого у «шпигунстві» американського журналіста тримають в РФ за ґратами для вигідного обміну

Російський диктатор Володимир Путін під час своєї пресконференції 14 грудня дав зрозуміти, що Росія арештувала та звинуватила у шпигунстві журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича заради обміну.

Американська журналістка New York Times Велері Хопкінс, передає телеграм-канал «Сирена», запитала Путіна, чому американських громадян — колишнього піхотинця Пола Вілана та репортера WSJ Евана Гершковича — утримують у російській в’язниці та чому їх не обміняли для покращення відносин РФ та США.

У відповідь Путін заявив, що говорити про те, буцімто ці два громадянина США перебувають у в'язниці без суду та слідства, «некоректно». «Ви згадали, що йому продовжили тримання під вартою. Ну, якщо йому продовжили тримання під вартою, то це зробили за рішенням суду», — сказав хазяїн Кремля.

При цьому, за його словами, Росія не відмовляється повернути Вілана та Гершковича на батьківщину, але подібні домовленості мають влаштовувати обидві сторони.

«У нас із цього приводу контакти є з американськими партнерами. І діалог йде з цього приводу. Він непростий, але загалом мені здається, що ми говоримо зрозумілою для один одного мовою. Сподіваюся, що ми знайдемо рішення, — сказав Путін. — Повторюю, що й американська сторона має почути нас і ухвалити відповідне рішення, яке і російську сторону влаштовує. Гуманітарні міркування, безумовно, повинні лежати в основі цих рішень», — прокоментував ситуацію Путін.

При цьому він, як зазвичай, не втримався від зверхніх повчань: «Що стосується можливої видачі — ви кажете, чому їх не повернути на батьківщину, а чому б їм не вчиняти правопорушення на території Росії?».

За даними WSJ, Росія хоче під час такого обміну повернути кілера ФСБ Вадима Красікова, який відбуває довічне ув'язнення в Німеччині за вбивство чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в Берліні.

Зокрема, у грудні Держдеп США заявив, що Росії пропонували обміняти американців Пола Вілана і Евана Гершковича, але Москва відкинула ці пропозиції.

30 березня 2023 року Еван Гершкович був затриманий у Єкатеринбурзі. ФСБ РФ оголосила про те, що він нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Це стало першим із 1986 року випадком арешту американського журналіста в Росії за таким звинуваченням. Покарання за цей злочин в РФ передбачає позбавлення волі терміном до 20 років.

7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули Гершковичу звинувачення. Сам журналіст оскаржив свій арешт. Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та заявила про вимогу негайно звільнити журналіста. 

11 квітня Державний департамент США визнав журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим». 

3 липня посолка США в Росії Лінн Трейсі отримала консульський доступ та зустрілася з Гершковичем. Раніше вона відвідувала журналіста в СІЗО «Лефортово» 17 квітня.

На початку липня The Washington Post повідомило, що представники влади США й Росії попередньо обговорили потенційний обмін Гершковича, а також інших в'язнів Кремля.

Невдовзі після цього радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що не має чіткої відповіді щодо того, як повернути затриманого Росією репортера Евана Гершковича до Сполучених Штатів.

Наприкінці листопада 2023 року Лефортовський районний суд Москви продовжив арешт американському журналісту Евану Гершковичу до 30 січня 2024 року. Вранці у четвер, 14 грудня 2023 року,  суд залишив у силі постанову про арешт Гершковича. 

Гершкович близько шести років живе в Москві, висвітлюючи події в Росії та Україні для The Wall Street Journal. Раніше він працював в Agence France-Presse, The Moscow Times і The New York Times. Останню статтю за авторством Гершковича The Wall Street Journal опублікувала 28 березня. 

На фото — Еван Гершкович у залі московського суду, жовтень 2023 року

Фото: Evgenia Novozhenina / Reuters

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
827
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду