До арештованого в Москві журналіста Евана Гершковича вперше пустили посла США

До арештованого в Москві журналіста Евана Гершковича вперше пустили посла США

17 Квітня 2023
981
17 Квітня 2023
19:15

До арештованого в Москві журналіста Евана Гершковича вперше пустили посла США

981
Посолка США в Росії Лінн Трейсі повідомила, що Гершкович «тримається стійко», та знову закликала звільнити журналіста.
До арештованого в Москві журналіста Евана Гершковича вперше пустили посла США
До арештованого в Москві журналіста Евана Гершковича вперше пустили посла США

У понеділок, 17 квітня, посолка США в Росії Лінн Трейсі вперше відвідала в СІЗО «Лефортово» журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, якого арештували за звинуваченням у «шпигунстві» понад два тижні тому. Про це повідомило посольство США в Росії у твіттері.

«Сьогодні я відвідала репортера WSJ Евана Гершковича в СІЗО "Лефортово". Ми вперше отримали доступ до Евана з моменту його неправомірного затримання більше 2-х тижнів тому. Він почувається добре, тримається стійко. Знову закликаємо негайно звільнити Евана», — йдеться в повідомленні.

Нещодавно рідні Евана Гершковича у Філадельфії вперше отримали від нього листа, який датується 5 квітня.

У WSJ зауважили, що оскільки репортера звинувачують у начебто шпигунстві, всі його тюремні зустрічі та листування контролюватимуться російськими службами безпеки.

Нагадаємо, американський журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович був затриманий в Єкатеринбурзі 30 березня 2023 року. ФСБ РФ заявила, що він нібито «збирав свідчення про підприємство російського ВПК». Того ж дня Лефортовський суд Москви заарештував Гершковича в справі про «шпигунство», а 7 квітня слідчі ФСБ офіційно висунули Гершковичу звинувачення у шпигунстві. Сам журналіст оскаржив свій арешт

Редакція The Wall Street Journal заперечила звинувачення ФСБ та вимагає негайно звільнити Гершковича. Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засудила затримання Евана в Росії. Керівники понад 30 інформаційних агенцій по всьому світу підписали листа до російського посла в США Анатолія Антонова з вимогою звільнити Гершковича.

31 березня The Wall Street Journal закликало адміністрацію президента Джо Байдена видворити зі США російського посла і журналістів через арешт Гершковича. Однак Байден у відповідь заявив, що зараз такі рішення «не на часі».

11 квітня Державний департамент США визнав журналіста WSJ Евана Гершковича «неправомірно затриманим». Цей статус еквівалентний статусу заручника та розширує повноваження Держдепу у справі його звільнення.

13 квітня заступник голови МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що Росія розглядатиме питання обміну обвинуваченого в шпигунстві кореспондента The Wall Street Journal Евана Гершковича лише після вердикту суду.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що Кремль намагатиметься використати арешт журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича як важіль, щоб отримати поступки з боку Сполучених Штатів.

Фото: DIMITAR DILKOFF/AFP via Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
981
Читайте також
21.04.2023 19:30
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 416
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду