Протягом 2023 року ІМІ зафіксував в Україні 150 порушень свободи слова. Майже половину з них вчинила Росія

Протягом 2023 року ІМІ зафіксував в Україні 150 порушень свободи слова. Майже половину з них вчинила Росія

12 Січня 2024
1439
12 Січня 2024
12:02

Протягом 2023 року ІМІ зафіксував в Україні 150 порушень свободи слова. Майже половину з них вчинила Росія

1439
Серед злочинів РФ проти медіа та свободи слова, зафіксованих у минулому році на українській території, — вбивства, обстріли та поранення, викрадення журналістів, пошкодження редакцій, кіберзлочини та інші.
Протягом 2023 року ІМІ зафіксував в Україні 150 порушень свободи слова. Майже половину з них вчинила Росія
Протягом 2023 року ІМІ зафіксував в Україні 150 порушень свободи слова. Майже половину з них вчинила Росія

Упродовж 2023 року Інститут масової інформації зафіксував в Україні 150 порушень свободи слова. 67 із них скоїла Росія внаслідок свого повномасштабного вторгнення в Україну. Про це йдеться в річних підсумках моніторингового дослідження ІМІ «Барометр свободи слова».

Серед російських злочинів на українській території у минулому році значаться вбивства журналістів, їх викрадення, обстріли та поранення, погрози, пошкодження редакцій медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, юридичний тиск, блокування інтернет-доступу. Окрім того, українські медіа продовжують закриватися внаслідок фінансової кризи, спричиненої повномасштабною російською агресією.

За даними ІМІ, у 2023 році росіяни вбили на території України 27 медійників. З них двоє загинуло під час виконання журналістської діяльності. Йдеться про українського фіксера італійського видання La Repubblica Богдана Бітіка, який внаслідок російської атаки загинув у квітні 2023 року в Херсоні, і французького журналіста агенції AFP Армана Солдіна, вбитого росіянами у травні того ж року біля Бахмута. 

Інфографіка ІМІ

Решта 25 медійників загинули як учасники бойових дій. Один із них — системний адміністратор онлайн-видання «Детектор медіа» Владислав Дзіковський, якого вважали зниклим безвісти з грудня 2022 року, але про його загибель стало відомо у квітні 2023-го. 

Загалом з початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України окупанти вбили 70 журналістів, десятьох із них — під час виконання професійної журналістської діяльності. 

За даними ІМІ, щонайменше 12 знімальних груп та окремих журналістів потрапили під обстріли росіян. Окрім того, торік російські обстріли зруйнували або пошкодили вісім редакцій медіа. Публічно відомо про чотирьох викрадених росіянами у 2023 році журналістів. Злочини проти медіа та журналістів, скоєні Росією, експерти зафіксували у 12 регіонах України — і прифронтових, і тилових.

Крім того, у 2023 році ІМІ зафіксував 83 випадки порушення свободи слова, за які відповідальна українська сторона. Ця кількість є трохи меншою, ніж у 2022 році (97 випадків). Для порівняння: 2021 року ІМІ загалом зафіксував 197 порушень свободи слова, 2020 року – 229 випадків.

Основними категоріями порушень, відповідальність за які лежить на українських громадянах, у 2023 році стали:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності — 29 випадків (у 2022 році — 32 випадки); 
  • обмеження доступу до публічної інформації — 20 випадків (у 2022 році — 21);
  • кіберзлочини і погрози — по 11 випадків. 

ІМІ також наголошує на тому, що доступ медійників для висвітлення бойових дій та до звільнених територій є вкрай важливим для інформування громадян України і документування історичних подій. Також це необхідно для підтримання уваги до України в аудиторії країн, від допомоги яких наша держава дуже залежна у військовому плані. 

«Протягом 2023 року ми регулярно чули від журналістів про вибіркове ставлення під час допуску до роботи в зонах бойових дій чи заборону працювати під приводом “безпеки журналістів”. ІМІ очікує, що найближчим часом відбудуться анонсовані президентом Володимиром Зеленським зміни й доступ журналістів на фронт покращиться», — кажуть в організації. 

Загалом найчастіше 2023 року право журналістів на професію порушували приватні особи, правоохоронці, органи місцевого самоврядування, судова влада, а також  представники російської церкви тощо.

Раніше повідомлялося, що у 2022 році в Україні було зафіксовано 567 порушень свободи слова. З них понад 80% (470 злочинів) вчинила Росія внаслідок свого повномасштабного вторгнення в Україну. Торік серед російських злочинів на українській території значились убивства, викрадення, обстріли та поранення журналістів, погрози, пошкодження редакцій медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, юридичний тиск, блокування інтернет-доступу. Також унаслідок фінансової  кризи, спричиненої повномасштабною війною, українські медіа продовжують закриватися.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці «Барометр свободи слова».

Читайте також:

Фото: IFJ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1439
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду