Опитування Центру Разумкова: Українським медіа довіряють 47% респондентів

Опитування Центру Разумкова: Українським медіа довіряють 47% респондентів

7 Лютого 2024
1677
7 Лютого 2024
19:34

Опитування Центру Разумкова: Українським медіа довіряють 47% респондентів

1677
Найбільше українці, як і раніше, довіряють Збройним силам України.
Опитування Центру Разумкова: Українським медіа довіряють 47% респондентів
Опитування Центру Разумкова: Українським медіа довіряють 47% респондентів

Опитані українці здебільшого висловлювали довіру, ніж недовіру, українським медіа (47% і 43% відповідно). За рівнем довіри ЗМІ опинилися на 14-му місці серед 28 державних та суспільних інституцій країни — після голови міста (села, селища) та перед Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Про це свідчать результати опитування, проведеного в січні 2024 року соціологічною службою Центру Разумкова.

Найбільшу довіру українців з-поміж усіх державних та суспільних інституцій країни, як і раніше, мають Збройні сили України (95% опитаних). 

Респонденти також довіряють іншим силовим та оборонним структурам:

  • добровольчим загонам — 85%;
  • Державній службі з надзвичайних ситуацій — 82%;
  • Національній гвардії України — 81%;
  • Державній прикордонній службі — 77%;
  • Міністерству оборони України — 69%;
  • Службі безпеки України — 68%;
  • Національній поліції України — 58%.

Президенту України довіряють 64% опитаних.

Довіру також висловлювали волонтерським організаціям (78%), церкві (61%), громадським організаціям (55%) та Національному банку України (53%).

Водночас більшість респондентів не довіряють державному апарату (чиновникам) (75%), політичним партіям (72%), Верховній Раді України (70%), судам (судовій системі загалом) (68%), уряду України (64%), прокуратурі (60%), комерційним банкам (53%), Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (52%), Національному агентству з питань запобігання корупції (51%) та Національному антикорупційному бюро України (51%).

Окрім цього, частіше висловлюється недовіра, ніж довіра, профспілкам (не довіряють їм 43%, тоді як довіряють — 23%).

Опитування проводила соцслужба Центру Разумкова з 19 до 25 січня 2024 року в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», яку фінансує Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснює Pact в Україні.

Було опитано 2000 респондентів віком від 18 років методом face-to-face лише на територіях, підконтрольних Україні і на яких не відбуваються бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. Додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Раніше повідомлялось про те, що згідно з результатами соціологічного опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова в лютому-березні 2023 року, 65,1% опитаних українців висловили довіру до засобів масової інформації.

Однак за рік, згідно з даними Київського міжнародного інституту соціології, довіра українців до українських медіа впала вдвічі. За даними КМІС, протягом 2023 року кількість опитаних, котрі довіряють українським ЗМІ, знизилася з 57% до 29%. Натомість тих, хто не довіряє їм, стало більше з 14% до 40%.

Фото: zn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1677
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
81 дн. тому
Брехломарафону довіряють більше 100%. Це велике досягнення влади. У нацистській Німеччині Гебельсу так само довіряли.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду